Još dvoje djece sa malim boginjama

Institut za javno zdravlje potvrdio je obolijevanje od malih boginja kod još dvoje djece u Nikšiću i Podgorici.

Oboje djece, rođene 2015. i 2017. godine boravilo je duže i bilo je na bolničkom liječenju u Beogradu. Dječak iz Nikšića nije vakcinisan, a djevočica iz Podgorice nije ni mogla biti zbog uzrasta.

Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara ali su zbog uzrasta, opasnosti od razvoja komplikacija kao i zbog spriječavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani u teritorijalno nadležnim stacionarnim ustanovama, saopšteno je iz Instituta.

U Crnoj Gori je od početka godine infekcija virusom morbila dokazana kod ukupno pet pacijenta. U svim slučajevima radilo se o „uvozu“ virusa pri čemu lokalna transmisija morbila kod nas još nije registrovana.

Iz te ustanove navode da se trenutno vakcinacija protiv malih boginja kao jedina specifična i jedina visokoučinkovita mjera prevencije uspješno sprovodi u svim godištima djece koja su predviđena za vakcinaciju ali i među odraslim stanovništvom koje je identifikovano da se nalazi pod povećanim rizikom kako od oboljevanja tako i od daljeg širenja virusa morbila.

Obuhvat vakcinom protiv malih boginja trenutno je na nivou od 46,56 odsto među djecom rođenom 2016. godine. Posebno ohrabruje činjenica da je navedeni obuhvat za 3 odsto viši u odnosu na obuhvate zabilježene prije sedam dana. Obuhvat djece rođene 2015. godine je 74,59 odsto na nivou države.

Procjena je Instituta da i dalje postoji oko 8.300 djece predškolaca, rođenih izmjeđu 2012. i 2016. godine, koja nisu zaštićena od morbila i koja nose rizik od oboljevanja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Godiste sam ’85 .Bolovala sam boginje kao i genracije poslije i prije mene rodjene.Sada imam dvoje djece oboje redovno vakcinisani.Al meni stvarno nije jasno o cemu se ovdje radi,o kakvim morbilama,velikim malim boginjama itd.Da li su to iste boginje koje smo prebolovali svi ili je to sad nesto drugo?

Leave a Reply