Hematom u trudnoći – uzroci, rizici i liječenje

Hematom u trudnoći može izazvati različite komplikacije, uključujući spontani pobačaj i prijevremeni porođaj zbog čega je važno već pri prvoj sumnji na pojavu hematoma posjetiti ginekologa.

Hematomi u ranoj trudnoći

Hematom se stvara kada dođe do nakupljanja krvi u prostoru između posteljice i materice.

Više je mogućih razloga stvaranja hematoma u tom periodu:

  • nedostatak hormona progesterona;
  • prenisko usađivanje posteljice u donje djelove maternice;
  • pucanje kapilara posteljice.

http://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/5f266fe8421fde4e96264988754136c1.jpg

U vrlo ranoj trudnoći, plod se hrani iz tkiva u koje se ugnijezdio, pa tako može doći do pucanja ćelija krvnih žila posteljice i nakupljanja krvi na tom mjestu. Takav hematom obično sam prolazi, ne širi se po materici i ne ugrožava trudnoću.

Ipak, čak i takav rani hematom može uzrokovati blago krvarenje, primjetno kao iscjedak crvenkaste boje.

U rijetkim slučajevima može doći do širenja hematoma što je ozbiljno stanje koje ponekad zahtijeva prekid trudnoće. Zato je na pojavu bilo kakvog krvarenja tokom trudnoće potrebno hitno posjetiti ljekara.

Hematomi u kasnoj trudnoći

Hematomi u kasnoj trudnoći mnogo su opasniji, jer mogu ukazivati na mnogo teža stanja, kao što su trudnička hipertenzija ili preuranjene kontrakcije materice koje mogu izazvati pobačaj.

Abrupcija posteljice najteža je moguća posljedica hematoma, iako vrlo rijetka; pogađa 0,4 % do 3 % svih porođaja. Riječ je o vrlo ozbiljnom stanju koje uzrokuje prijevremeno odljuštenje posteljice od materice, odnosno tokom trudnoće, iako se to treba dogoditi tek nakon porođaja.

Dijagnostifikovanje retroplacentarnog hematoma

Trudnice s hematomom obično dolaze na pregled kad primijete vaginalno krvarenje, što je jedini simptom hematoma, iako se ne pojavljuje kod svake trudnice.

Postojanje hematoma utvrđuje se ultrazvučnim pregledom; na snimku se prikazuje kao tamna zona iza posteljice. Manji hematomi veliki su od 1 do 2 centimetra, a veći se stavljaju pod poseban oprez.

http://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/bb4ed0fd97efe0eaff865429da361975.jpg

Na daljim pregledima potrebno je ultrazvukom i dalje pratiti razvoj hematoma, odnosno vidjeti smanjuje li se ili se povećava i je li potrebno liječenje.

Liječenje hematoma u trudnoći

Trudnicama s hematomom obavezno je strogo mirovanje do kraja trudnoće, a u nekim slučajevima ljekar će prepisati “održavanje trudnoće”, odnosno osloboditi trudnicu odlazaka na posao.

Svakoj trudnici se po pravilu propisuje terapija progesteronskim ljekovima, a ponekad i suplementi za željezo u tabletama ili prahu. Ako je trudnica pod posebnim stresom, prepisuju se i tablete za smirenje u malim dozama.

Kod sumnje na stvaranje hematoma u kasnoj trudnoći, potrebno je odmah reagovati i što prije riješiti problem. U tim slučajima često je potrebna hospitalizacija trudnice zbog opasnosti od prijevremenog porođaja ili spontanog pobačaja.

Kako bi se spriječila pojava hematoma, svim trudnicama preporučuje se smanjivanje fizičke aktivnostiizbjegavanje podizanja teških tereta, izbjegavanje kućnih poslova i nadomještanje progesterona ako je ono potrebno.

Izvor: Ringeraja.ba

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply