Dva nova slučaja obolijevanja od morbila u Kotoru

 

Institut za javno zdravlje potvrdio je obolijevanje od morbila kod dva pacijenta kod kojih je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da su virusu morbila bili izloženi tokom zajedničkog dužeg boravka u Beogradu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ), Senad Begić kazao je da je virus registrovan kod bračnog para, odnosno dvije odrasle osobe rođene 1969. odnosno 1973. godine, od kojih je jedna nevakcinisana, a druga je bez validnih dokaza o vakcinaciji.

Pacijenti su stabilnih vitalnih parametara, a virusu su bili izloženi tokom dužeg zajedničkog boravka u Beogradu. Zbog kliničke slike, a radi sprečavanja daljeg širenja virusa, bračni par je hospitalizovan.

“Oni su stabilnih parametara. Ova situacija je očekivana, s obzirom na stanje u regionu. Dakle, kad postoji masovno obolijevanje u regionu, vjerovatno je da će neko od njihovih državljana doći kod nas”, rekao je Begić.

On je saopštio je da, nakon dva nova slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, nema mjesta panici. Prema podacima Instituta, nakon pojave prvog slučaja morbila, porastao je obuhvat vakcinacije.

“Prvi slučaj virusa uticao je na skok imunizacije. Veoma smo zadovoljni. Obuhvat generacije djece rođene 2015. je trenutno 74 odsto, a djece rođene 2016. je u ovom trenutku 44,92 odsto”, saopštio je Begić, navodeći da je siguran da će taj broj biti daleko veći do maja.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Mediji uporno objavljuju zbunjujuće fotografije u vezi sa boginjama. Nije da je prevažno, ali pošto ste vi ozbiljan portal, nema razloga da rizikujete da nekoga zbunite. Ovo na fotografiji su varičele, ne morbile. Ovčije boginje, a ne frus, domaćim rječnikom.

Leave a Reply