I vakcinisani građani između 25 i 47 godina u riziku od malih boginja

Građani Crne Gore koji imaju između 25 i 47 godina, a nijesu bolovali male boginje, u riziku su da budu zaraženi ukoliko dođe do epidemije jer su primili samo jednu dozu vakcine ali sada ne moraju da se vakcinišu, saopštila je danas direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa, Vesna Miranović.

“Za građane rođene prije 1971. godine se pretpostavlja da su odležali morbile. Međutim, sva godišta od 1971. do 1993. godine dobila su samo jednu dozu vakcina, pa su oni sada u riziku”, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, klinička slika boginja kod njih bi bila slabija nego kod onih koji uopšte nijesu vakcinisani.

Svi koji su rođeni od 1993. godine nadalje su bezbjedni jer se od tada daju dvije doze vakcina, tvrdi Miranović.

U Crnoj Gori je juče, nakon tri godine, zabilježen prvi slučaj obolijevanja od malih boginja. Riječ je o djevojčici uzrasta jedne godine i dva mjeseca iz Beograda koja je prije sedam dana s porodicom stigla u Podgoricu. Ona nije vakcinisana MMR-om.

U Crnoj Gori je tokom januara i februara 2015. godine oboljelo 11 lica u Podgorici, Kotoru i Herceg Novom. Među oboljelim su registrovana bila lica iz svih dobnih grupa ali ih nije bili u školskom uzrastu.

U to vrijeme je u Bosni I Hercegovini vladala epidemija malih boginja u kojoj je do tada bilo registrovano 6.000 oboljelih.

Politika je nedavno objavila pregled stepena ugroženosti stanovništva prema godištu, a u skladu sa istorijatom vakcinisanja koji je važio u zemljama bivše Jugoslavije:
• Rođeni 1960. godine i ranije spadaju među najzaštićenije. Više od 95 odsto njih preležalo je male boginje i imaju prirodan, doživotni imunitet.
• Rođeni između 1961. i 1971. godine zaštićeni su djelimično. Zaštićeniji su stariji, sa prirodnim imunitetom, dok su mlađe osobe iz ove kategorije primile samo jednu dozu vakcine, čije je djejstvo između 10 i 15 godina, pa postoji šansa da budu zaraženi.
• Rođeni između 1971. i 1981. godine, koji su primili samo jednu dozu vakcine, spadaju u djelimično zaštićenu kategoriju.
• Rođeni između 1981. i 1993. godine spadaju u zaštićenu kategoriju – postoji šansa da su primili drugu dozu vakcine, koja je davana u 12. godini života. Što su mlađi, vjerovatnije je da su revakcinisani i potpuno otporni.
• Rođeni poslije 1993. godine – djeca i mladi spadaju u potpuno zaštićenu kategoriju, ukoliko su primili dve doze MMR vakcine.
Izvori: Standard/Vijesti/Politika
Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. dopuna – kod ovih od 25-47 godina koji se zaraze ako su simptomi blaži to znači da nemaju osip i da većinom ni ne znaju da boluju male boginje, a to opet znači da šire virus bez svijesti o tome i da su opasniji za okolinu od male djece koja imaju sve simptome.

  2. Alo ljudi dosta vise dize se prasina 7dana i posle kao da se nista ne desava… Obratite koliko gladne djece ima obratite paznju koliko napustenih pasa… Samo da se nesta prica kao sto rekoh 7dana i posle toga nista… ma dosta vise 😠😠😠

  3. malo je sve vec ovo zamorno sa ovim prepucavanjima oko decijih bolesti. da li se pre dvadeset, trideset godina dizala prasina oko istih? svi su gledali da im deca sto pre preleze iste, pre skole najcesce, cak su se deca vodila kod onih bolesnih da bi istovremeno prelezali sve ovo sto je danas kao bauk.

Leave a Reply