Nema malih boginja u Crnoj Gori, kontrola pooštrena zbog situacije u regionu

U Crnoj Gori nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od malih boginja od početka godine, ali je zbog epidemiološke situacije u regionu, na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama.

Obolijevanje od malih boginja nije zabilježeno u Crnoj Gori ni u posljednje tri godine, a trenutna epidemiološka situacija kod nas je, ističu u IJZ, prije svega posljedica visokih obuhvata imunizacijama u ranijim godinama.

Kako su objasnili, od početka godine istraživano je više sumnjivih slučajeva kod kojih je nakon laboratorijskih pretraga odbačena infekcija virusom malih boginja.

“U Crnoj Gori je zbog epidemiološke situacije u regionu na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama koji za cilj ima da pravovremeno otkrije i adekvatno “obradi” sve osobe sa simptomima malih boginja, odnosno da ih laboratorijski i epidemiološki istraži kako bi se utvrdilo prijeklo i uzrok ospe. Sve zdravstvene ustanove i koordinatori nadzora su dobili smjernice za postupanje i istraživanje slučajeva kako bi se adekvatno i bez odlaganja reagovalo odmah nakon eventualnog otkrivanja eventualnog oboljevanja”, navode iz Instituta.

U Institutu podsjećaju da je u regionu situacija po pitanju malih boginja alarmantna, naročito u susjednoj Srbiji. Tako je u ovoj zemlji registrovano ukupno 1.255 slučajeva malih boginja, a u ponedjeljak je registrovan i treći smrtni slučaj koji je povezan sa infekcijom virsom morbila.

Riječ je, kako navode o porodilji u centralnoj Srbiji, uzrasta 21 godine “koja se od malih boginja liječila od 16. januara zbog teškog opšteg stanja sa kliničkom slikom morbila i komplikovanom upalom pluća”.

Iz Institua za javno zdravlje naglašavaju da zbog niskih i nezadovoljavajućih stopa imunizacija u posljednjih par godina “kao i pada broja zaštićene predškolske djece postoje realne okolnosti da nakupljanje osjetljivih osoba i unos virusa morbila može dovesti do masovnijeg oboljevanja”.

“Zahvaljujući neodgovornim pojedincima i antivakcinalnim porukama kojima su iznosili iskrivljenu sliku o navodnoj bezazlenosti malih boginja i bespotrebnosti vakcina širom regiona, neodlučnost i strah se uvukao među mnoge naše roditelje koji su dugo odlagali vakcinaciju svoje djece” kažu u Institutu i napominju da su svi antivakcinalni pokreti u regionu “utihnuli shvativši pravu opasnost malih boginja i stepen štete koju su nanjeli zdravlju svih a posebno najmlađih”, kažu u Institutu.

Izvor: CDM

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

    • Zašto ne daj Bože! Naši roditelji su svi prebolovali male boginje, paniku je digla farmaceutska industrija i moderan način života gdje se poslodavcu ne isplati plaćati majku koja mora njegovati dijete.Pogledajte na koji način su tada sami ljekari tumačili “smrtnu opasnost” od morbila ( malih boginja).

    • Milena Savić bas tako.Nego muka lijeciti,ja sam sa svojih 28.god troje djece lijecila,sina od 8.god,prvo iz skole dobio boginje sto svi dobijaju,i rekoh ovo dvoje mladjih necu odaljavat od njega,nek predje,ja kao majka sve izdrzala i lijecila,sve o jednom trosku,ovo dvoje mladjih su istovremeno dobili,preslo sa starijeg,valjalo je to sve izdrzat.Ali bolje sad nego kad budu stariji.Mi majke sve podnesemo,zrtvujemo se.Neke stvari su neizbjezne i kad vec dodju moramo se suociti i izboriti.

Leave a Reply