Tužilaštvo utvrdilo da kurikulum iz fizičkog nije plagijat

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo koje je provjeravaloje li kurikulum iz fizičkog vaspitanja za osnovnu školu prepisan od stručnjaka iz Hrvatske utvrdilo je da taj dokument nije plagijat.

Portparolka Osnovnog državnog tužilaštva, državna tužiteljka Danka Ivanović-Đerić kazala je kratko za Pobjedu da je nakon okončanog izviđaja utvrđeno da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo koga.

“Nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”,  rekla je ona.

Crnogorski kurikulum iz fizičkog vaspitanja ljetos je izazvao žestoke reakcije dijela javnosti nakon što su pojedini hrvatski stručnjaci saopštili da je taj dokument prepisan od njih. Tada su članovi Komisije koja je izradila dokument profesori Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli neopozive ostavke na članstvo u tom tijelu, a bili su dužni da vrate honorare koje su dobili za taj posao, a iznosili su od 100 do 300 eura. Saopštili su da su podnijeli ostavke isključivo zbog moralne odgovornosti, te su bili izričiti da nijesu prepisivači.

Tada je ministar prosvjete Damir Šehović saopštio da je analiza stručnjaka Zavoda za školstvo pokazala da se crnogorski kurikulum iz fizičkog značajno podudara sa hrvatskim dokumentom. Nije, međutim, bilo utvrđeno da li je riječ o plagijatu, već se čekalo da slučaj istraže nadležni državni organi, odnosno Tužilaštvo. Šehović je tada najavio i da će biti formirana nova radna grupa koja će ponovo uraditi taj program.

Nastava iz fizičkog vaspitanja se od početka školske godine odvijala po spornom kurikulumu uprkos tome što je dokument istraživalo Tužilaštvo. Pojedini profesori su tada ispričali da su dobili uputstvo da realizuju nastavu po novom kurikulumu, jer će nova radna grupa samo sačiniti neke tehničke izmjene.

Iz Zavoda za školstvo, takođe, su ranije saopštavali da nijesu tačne tvrdnje da je prepisan kurikulum od Hrvata, te da su sličnosti između kurikuluma rezultat prihvatanja iste moderne koncepcije obrazovanja.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply