U KCCG svaki četvrti porođaj carskim rezom

Svaki četvrti porođaj na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore je tokom prvih devet mjeseci ove godine okončan carskim rezom.

Tokom prvih devet mjeseci ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (GAK KCCG) porođeno je ukupno 2.240 pacijentkinja, od čega je 498 porođaja završeno carskim rezom, saopšteno je Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

To znači, kako napominju, da je stopa carskih rezova u 2017. godini 22,23 odsto, odnosno da je svaka četvrta trudnica na svijet donijela bebu carskim rezom.

U 2016. godini je bilo 3.103 porođaja i u 22.88 odsto su završeni carskim rezom, a u 2015. od 3.160 porođaja, 25.19 procenata carskih rezova.

“Što se tiče stope carskih rezova u regionu i svijetu generalno, u SAD-u, ta stopa za 2016. godinu iznosi 32,3 odsto, a u Evropi 25 procenata. U zemljama regiona stopa se kreće u ovim okvirima. Govorim naravno o tercijarnim ustanovama u kojima se porađaju pacijentkinje sa najtežom patologijom u trudnoći koje se upućuju iz cijele države”, napominje za Dnevne novine direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojislav Miketić.

 Međutim, kako ističe, carski rez je velika i zahtjevna operacija, te su brojne komplikacije moguće.

“Najteža je svakako smrt trudnice. Ostale su krvarenje, sepsa, ileus, endometritis, infekcija rane, endometrioza na ožiljku, infertilitet. U narednoj trudnoći, može doći do rupture uterusa u predjelu ožiljka od prethodnog carskog reza sa ugroženošću bebe, ponovni carski rez, placenta previa”, navodi Miketić.

On, ipak, objašnjava da za carski rez postoje apsolutne indikacije, i da se tada mora uraditi. To su placenta praevia centralis, abrupcija placente, disproporcija između bebe i karlice majke, teški hipertenzivni poremećaji majke, aktivni genitalni herpes kod majke. U svim ostalim situacijama carski rez je stvar dobre ili loše procjene akušera”, dodaje Miketić.

Tokom jedne decenije stopa carskih rezova je drastično porasla u Crnoj Gori sa 10 odsto 2000. godine, na skoro 24 odsto 2010. godine.

Ocjeni bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori  koju je pripremio tim stranih i domaćih ljekara, navedeno je da su ustanovili da i te obezbijeđene statističke informacije u vezi carskih rezova nisu uvijek tačne jer je na primjer, u ustanovi sa prijavljenom stopom carskih rezova od 20 odsto, stvarni broj operativnih abdominalnih porođaja, prema knjizi porođaja skoro dva puta veći – 16 carskih rezova na 39 porođaja što povećava procenat na 41 odsto.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply