Osnovci u Tuzima bojkotuju časove italijanskog jer nastavnici ne znaju albanski

Od početka školske godine veći broj učenika OŠ” Mahmut Lekić” ne pohađa časove italijanskog jezika jer, kako kažu njihovi roditelji, nastavni kadar ne poznaje albanski jezik.

Ovo nije prvi put da se roditelji učenika ove škole bune jer se njihovoj djeci, kako su kazali, krši ustavno pravo da se obrazuju na svom jeziku.

Sredinom septembra, a o čemu je CDM pisao, roditelji učenika prijetili su bojkotom nastave ukoliko se njihovoj djeci ne omogući da slušaju predavanja na maternjem jeziku.

Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa da nastavu u školi mogu izvoditi ili nastavnici kojima je jezik na kojem se izvodi nastava maternji ili nastavnici koji su završili odgovarajući fakultet za obrazovanje nastavnika na jeziku na kome se nastava izvodi.

Tada su roditelji tražili da se ovaj zakon ispoštuje, posebno kada su u pitanju jezici, jer je, kažu, veoma teško razumjeti i učiti gradivo jednog stranog jezika, preko crnogorskog kao nematernjeg.

Zakon je, kažu nam roditelji, ispoštovan u pogledu nastavnog kadra za crnogorski i engleski, ali ne i italijanski.

O ovom problemu interesovao se i poslanik Genci Nimanbegu. Prema dokumentima koje mu je Ministarstvo prosvjete poslalo, ovaj vladin resor ističe da u dvojezičnim školama, gdje se nastava realizuje i na albanskom jeziku, nastavu izvodi i manji broj nastavnog kadra koji nema aktivno znanje albanskog jezika.

“Riječ je o višedecenijskom problem koji nije moguće riješiti. Naime, nastavnici koji nemaju aktivno znanje albanskog jezika u stalnom su radnom odnosu, tako da ih nije moguće zamijeniti nastavnicima koji imaju aktivno znanje albanskog jezika, sve dok se za njih ne obezbijede radna mjesta u drugim školama kad se za to steknu uslovi, za što se neprestano zalažemo. Istovremeno, odškolovaće se i novi nastavni kadar sa aktivnim znanjem albanskog jezika za izvođenje nastave u školama sa nastavom na albanskom jeziku”, navodi Ministarstvo.

U tom cilju Ministarstvo stipendira studente za deficitarne kadrove za nastavu na albanskom jeziku.

 “Škole sa nastavom na albanskom jeziku moraju poštovati Zakon o obrazovanju manjina prilikom objave konkursa za nova radna mjesta i angažovanja prosvjetnih radnika. Na taj način će se u skorijoj budućnosti u potpunosti riješiti ovaj problem”, ističu u Ministarstvu.

Kažu i da je problem riješen tako što su angažovani nastavnici koji imaju aktivno znanje albanskog jezika.

Predsjednik Savjeta roditelja Rako Camaj, pak, tvrdi da to nije tačno.

“Nije riješen problem. Ministarstvo je otvorilo konkurs za četiri časa, a ima 12 časova nedjeljno. Moje dijete ne pohađa čas italijanskog jezika, jer nije adekvatan profesor za to i neće pohađati dok ne bude riješen problem. Prvo tromjesečje učenici nijesu dobili uopšte ocjene. Djeca su ostala neocijenjena. Kako su onda završili kad su neocijenjena? Profesor ne poznaje albanski jezik i pismo i to je u suprotnosti za Ustavom Crne Gore”, kazao je Camaj.

Za sve krivi rukovodstve škole, a onda i Ministarstvo prosvjete.

“Rukovodstvu škole djeca nijesu prioritet i radi se nezakonito. Namjeravamo da tražimo pomoć od Vlade Crne Gore kako bi djeca pohađala normalno nastavu”, poručuje Camaj.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

    • Irena,predajem 13 god.strani jezik u osnovnoj i srednjoj skoli. Nije to bas tako,pogotovo kod djece koja ni latinicu ne znaju. Dzabe nauce rijec kad je ne znaju napisati,i to tako ostane. Moduli su takvi da uporedo prate pisanje,slusanje i ostalo.

    • Maja predajem 20 godina strani jezik i djeci i odraslima. Metode su razlicite ali sa pocetnicima uvijek krecemo od osnovnog i na pocetku je to sporo kao kad ucimo sopstveni jezik. Cini mi se po onoj razvojnoj mapi, dijete je tek sa 12 godina spremno za logicko tumacenje. I tada treba polako. Znam djecu koja su italijanski naucila gledajuci TV kanale bez prevoda i pricaju odlicno.

    • Razumijem da je nas obrazovni sistem rogobatan i pitala sam jednu prof. crnogorskog da li bolju ocjenu ima dijete koje pravilno akcentuje rijeci ili ono koje to ne radi ali zna sva pravila. Pogadjate odgovor, jer kod nas je sve u pismenim testovima… Ne trazi se sustina vec forma, na zalost!

    • Bilo da se pocinje od samog pocetka, ucenje daje najbolje rezultate ukoliko se nastava odvija samo na stranom jeziku. Kad neko ode da zivi u stranu zemlju ciji jezik nije ucio, pa ne sjednu ga valjda da mu objasne alfabet uz pomoc maternjeg mu jezika? A on taj jezik ipak nauci, zar ne? Naravno, bolje od onih koji ga uce iz skolske klupe. Iza ovoga stoje naucna istrazivanja, dzaba vam polemika.Nevolja je jedino sto je doslo doba da se svi razumiju u sve…

    • Nedavno sam zavrsila studije stranog jezika,i tokom studiranja profesori na fakultetu su nam uvjek podvlacili da pocevsi od 1 razreda osnovne,mi kao profesori uvjek moramo koristiti strani jezik,bez ikakve upotrebe maternjeg.tako da ovi sto pametuju vjerovatno nisu ni stigli dalje od kapije nekog univerziteta,i stoga kritikuju ove zene iz struke..inace,prije bi nas kao drustvo trebalo zabrinuti to sto vecina ljudi iz Tuzi,ne zna jezik ove nase drzave,ciji su i oni drzavljani,nego da li ce uspjeti da se snadju sa italijanskim..

  1. A Tuzi su inace nalaze u Crnoj Gori pa ne znam kako moze drzava da dozvoli da gradjani Crne Gore ne razumiju i ne govore crnogorski jezik koji je zvaninicni jezik,pa koliko god da su manjine. Prvo crnogorski pa posle koji god hoces.
    Isto mislim i za zastave,prvo crnogorska a onda 2m ispid koja god da ti je na srcu.

Leave a Reply