SZO tvrdi da MMR vakcina ne izaziva autizam

MMR vakcina ne izaziva autizam, i svako ko insinuira da postoji takva veza je prevarant, poručili su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na regionalnom sastanku o imunizacijama koji se održava u Budvi.

 

„To je diskreditovana studija jednog tvrdoglavog naučnika iz moje zemlje. Autor te studije nije se bavio praksom 15 godina. SZO i partneri uradili su hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posljedična veza između MMR vakcine i autizma«, istakao je ekspert za program imunizacije SZO za Evropu, Rob Batler.

On je naglasio da roditelji treba da dobiju pouzdanu informaciju, zasnovanu na pouzdanom izvoru.

„Naravno, roditelji moraju da donesu sami odluku. Ta odluka treba da bude ona sa kojom su oni srećni«, kazao je Batler i dodao da roditelji takođe moraju da shvate da djecu izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu.

»Dakle, odgovronost je na roditeljima, ali je velika odgovornost i na zdravstvenim radnicima, jer upravo oni treba da motivišu roditelje, da ih edukuju i pružaju relevante i na dokazima zasnovane informacije. Oboljenja će naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom“, upozorio je Batler.

On je, govoreći u situaciji u regionu, rekao da su na Kosovu već evidentirana dva smrtna slučaja od malih boginja, a slučajevi oboljevanja zabilježeni su i u pojedinim djelovima Srbije.

Nažalost, kako je naveo, antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja i rubele »koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve“.

Zamjenica regionalne direktorke SZO za Evropu, Nedret Emiroglu je kazala da je u pitanju »grupa različitih razjedinjenih pojedinaca koji imaju različite interese, a roditelji prije donošenja odluke o vakcinaciji moraju znati ko stoji iza takvih grupa«.

Obuhvat djece vakcinisane protiv malih boginja, rubeole i zaušaka u Crnoj Gori kroz nekoliko godina pao je sa 95 na 65 odsto. Vakcinacija djece protiv deset zaraznih bolesti zakonska je obaveza, a nadležni apeluju na  sve roditelje koji nijesu vakcinisali djecu, posebno rođenu 2014. 2015. i prošle godine, da se jave izabranim pedijatrima.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović apelovao je na roditelje da vakcinišu svoju djecu i da im na taj način stvore preduslove za zdravu i srećnu budućnost.

Hrapović je rekao da umjesto da se priča o iskorjenjivanju, mora se pričati o spriječavanju epidemijske forme obolijevanja.

“S obzirom da se region suočava sa epidemijom zaraznih bolesti, koje su praktično decenijama bile iskorijenjene, važno je da se sa ovog mjesta pošalju jasne poruke o našoj riješenosti da se poveća obuhvat vakcinisane djece i vrati na period od prije nekoliko godina”, kazao je Hrapović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Federalni sud ZA VAKCINE… Ocigledno nijeste procitali tekst. Informisite se. Mnogo je slucajeva koji pokazuju da MMR izaziva poremecaje. Definitivno ima razloga za sumnju i zabrinutost. Da li znate da je Japan zabranio MMR vakcinu i vratio se pojedinacnim dozama? Doktorima su puna usta bezbjednosti i efikasnosti MMR vakcine kada treba da ih preporuce tudjoj djeci.

    • Gospodjo, prije nego sto nekome kazete da se informise ucinite to prvo sami. Ali ne iz ovakvih textova sa interneta. Ovaj je nevidjena nebuloza, prepun gluposti, lazi, obmanjujuc… Prosto je sramota da je ovo neko ovo objavio. Od prve do zadnje recenice je lazan. A pocnite od prve recenice koja je pogresno prevedena, namjerno. Sud za vakcine… Da nije ovako ozbiljna tema prsnuo bih od smijeha na ovo.

    • Gospodine, imate pravo da se informisete odakle zelite. Meni je moje saznanje o MMR vakcini sasvim dovoljno. Na kraju krajeva, zasto toliku polemiku ne izaziva neka druga vakcina nego bas MMR. Tu se radi i o kvalitetu istih za nase trziste. Nijesam napisala komentar da bih se raspravljala. Srdacan pozdrav.

  1. Dajte nam dokumentovano indikacije i nuspojave svake vakcine koju dajete djeci..i njen sastav.Zasto djete ima 3 dana temperaturu 40° nakon primanja vakcine i narednih pola godine ni jedan virus ne preskoci to djete nego je stalno bolesno?
    Zasto ja kao odrasla osoba a ne vakcinisana nisam nikome problem nego djeca ciji roditelji iz straha odlazu vakcinaciju,ali ako plate kaznu nisu vise problem?
    Neka nam neko da dokumentovane odgovore a ne tamo neke price raznih strucnjaka i doktora.Dajte na uvid te studije da su vakcine dobre i bezbjedne..

    • dosta toga postoji na netu, javno, testirano i podlozno daljim provjerama. Ako ste dovoljno dokoni, izvolte na primjer
      https://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/mmr/mmr-studies.html

      “a ne tamo neke price raznih strucnjaka i doktora” pa koga da poslusamo ako ne strucnjake koji su zivot posvetili jednoj stvari? sta je sledece, da ne slusamo gradjevinske iznenjere pa da gradimo most kako komsija Mile kaze, bez armature? Shvatate koliko je besmisleno ne slusati strucnjaka?

    • Hvala na linku.Imate li neki mozda na maternjem jeziku i pride neki ko i kako kontrolise vakcine u Cg? Eto voljela bih da procitam i to jer mi evo kao odrasloj osobi koja ukoliko planiram trudnocu samo savjetuju vakcinaciju..

  2. Ne vala no okle ovoliko dece nagrdjene odjednom mutogenezom ne samo od vakcine koju deca primaju nego i vakcinom koju su roditelji primili. Daunov sindrom autizam i jos mnogo bolesti nastaje od vakcina i mutogeneze pa onda kazete to je nasledno a kad je ovoga bilo kao sad. Tacno od kad su se ove vakcine pojavile ovo je gore od hirosime i nagasaki ni oni posle toga nisu imali tako dugo ostecenja al vakcine idu iz genracije na generaciju i stalno prave ostecenja.

  3. Pročačkajte malo ko su najveći financijeri SZO. Fondacija Rokfeler i fondacija Bill i Melinda Geits. Upravo oni koji financiraju vakcine. To bjese ona ista SZO koja je proglasila svjetsku pandemiju svinjskog gripa i naredila vladama sirom svijeta da kupe vakcine. E ako su oni rekli da su vakcine bezbjedne ajme svi po 10-20 komada

  4. Treba onda da izabrani djecji doktor potpiše sa roditeljima neki dokument kojim on garantuje da neće biti kontra indikacija baš me interesuje koji će ljekar na to staviti potpis i pečat koji može posle biti upotrebljen na sudu ako bi se dijete ne daj može razboljelo..uzassss

  5. Dje narode skupljate ove pouzdane, dokumentovane i dokazane “informacije”? Na youtubu? Iz filmova? Od predvanja komsinica uz kaficu? Ajde prvo to da rascistimo pa cemo dalje pricat. Navedite jedan jedini pouzdani, relevantni, istrazeni dokaz da je tacno ovo sto pricate o finansiranju, izazivanju bolesti i slicnom…

    • ova slika nije tacna! U Italiji je obavezna vakcinacija (MMR je medju njima). Roditelj koji dijete nije vakcinisao ne moze dinete upisati u vrtic, a kako je skola obavezna, upisu dijete ali roditelj placa kaznu (moze biti i 2000€).
      Dobro provjerite izvore. Internet je prepun smeca i dezinformacija

    • Naravno da je svako skeptican kada se daje vakcina djeci al Bogu fala nijednu nus pojavu nisu imali a oboje su primili kada su imali god.ipo dana…i evo ih zdravi i pravi,nista im ne fali…Jos da dodam da mi je cerkica od 4mjeseca dobila boginje sto ne bih pozeljela nikome kako je bila uzasna i samo plakala a sin od 4god prebolio kao dlan o dlan vrlo malo ih imao…a eto primio je sa god.ipo dana mmr…cerkica isto sa god.ipo dana primila mmr a prelezala ih sa 4mjeseca sto je bilo uzasno bas zato sto je bila mala i bez imuniteta…al eto dobila ih je od mene i sina i zato se vjerovatno pozivaju roditelji zbog malih beba jer nije to bas tako lako kad dobije beba il kad dobije odraslo dijete…

    • Milica Markovic prvo se obavijestite za koje bolesti je MMR pa polemišite. Male boginje ili morbile nisu isto što i ovčije boginje, varičele. Ovčije su izazvane virusom herpes zostera, a morbile morbila virusom. Vaša djeca su bolovala varičele, ne morbile.

  6. Ne daju izbor ni da se odbije vakcina, ja sam upravo saznala da je moje dijete vakcinisano MMR om bez mog znanja. Dosli smo da primimo revakcinaciju pentraksima prije dva mjeseca a danas saznajem da su mu tada dali MMR a navodno mu je data revakcinacija. Kad sam ih danas pitala ko je mene obavjestio da ce mu biti data rekli su mi da su mi rekli al da sam zaboravila. Ne to ne bih zaboravila sigurno.

    • Prije mjesec dana u cekaonici ispred ambulante kod izabranog dr 4 od 5 roditelja je isto to ispricalo da su im samo vakcinisali djecu bez ikakvog obavestenja i upozorenja a cak je djevojcica bila prehladjena,vidno joj je curio nosic..i sta covjek da radi?Kakav je to nacin?
      Zar ne mogu lijepo roditeljima sve da objasne a ne da nasilno djecu vakcinisu 🙁

  7. Dodje neka sestrica sa srednjom skolom,otvori stranicu na Fcb. i pocne da mlatara o stetnosti vakcinisanja.. I nakon toga kiseli kupus,sona kiselina,tursija itd lijek za autizam.. Pa godisnje se milione djece u svijetu vakcinise,koja bi drzava unistavala svoju populaciju i snosila ogromne troskove lijecenja??? A za garancije doktor ti nece potpisati ni ako aspirin popijes da neces imati neko kontradikciju.. Koliko npr samo ima ovih batal stranica sto samo sire budalastinje o kanceru, dosad su pronasli 550.000 lijekova za kancer,ali farmaceutska mafija ne zeli da zna..

  8. Ne mogu tvrditi da li MMR vakcina uzrokuje autizam,ali reakcije nakon nje ,u slucaju mog starijeg,zatim i mladjeg bebca su strasne; I za djecu,i za mene kao roditelja… Dva puta sam trazila licno Dr.Begica u Institut,da prijavim reakcije kid mog bebca koje su se pojavile odmah nakon MMR-a,za cudo Bozije,oba puta ga nisam nasla u kancelariji.Medjutim,njegova zamjenica me je tako lijepo primila,i razgovarala samnom divno,sve do momenta,dok joj nisam trazila da napise izvjestaj u kojem su se reakcije nakon vakcine pojavile,sto je naravno odbila,a takodje nije uvela u evidenciju,niti kompjuter moju prijavu(podatak) o vec pomenutom.
    Bebac odmah nakon primljene MMR vakcine dobio dijareju,povracanje,uz visoku temperaturu koju smo jedva obarali,i koja je nekoliko dana nakon MMR-a zavrsila Frasom. Od dana primljene vakcine 22 dana,apsolutno svaki dan po 2,3× puta dnevno je imao povisenu temperaturu,koju smo obarali po terapiji pedijatra (sirup Brufen na svaka 4 h,i amoxisicilin sirup 3×dnevno). DA NAOPOMENEM ovima sto ne vjeruju jer nisu dozivjeli kid svoje djece… – Dva dana pred vakcinisanje bebca smo mu uradili u DZ nalaze,i privatno kompletne nalaze,i sistematski pregled,i BEBAC JE BIO U SAVRSENOM ZDRAVSTVENOM STANJU… A onda… Primio MMR: dijareja,pivracanje,temperatura,febrilna konvulzija,kasalj,otezano disanje,izgubio na kilazi,pala mu krvna slika,par dana nakon vakcine CRP da ne iznosim javno kakav mu je bio,i ostali nalazi nakon mmr-a!!! Dva puta bili hospitalizovani,drugi put u bolnici-jedino hvala Bogu,i Dr.Nikcevicu. Bebcu se vise nije vratila visoka temperatura,ali muku mucimo sad sa hipotermijom. Nadamo se ,i to ce proci… A prica u medijima od pojedinaca kako MMR nije stetna,je cista laz!!! A propagandu kako u CG nema prijavljenih reakcja koje su stetno uticale na opste zdravstveno stanje djeteta koju vode pojedini lekari,dobro razmislite da li ce te prihvatiti.Evo vam samo nas primer! Otisla da prijavim u Institut,kome? Sta vrijedi sto sam otisla da prijavim,kada su izignorisali,i nisu ozbiljno shvatili moju prijavu,kao ni zdravstveno stanje mog bebca u koje je dosao nakon te vakcine!! Zato,ne bih vise vjerovala ni Bogu da mi kaze da MMR nije stetna,jer jeste,u kojoj razmjeri kid kojeg djeteta(vise-manje),ali jeste!!! A vi,koji kod svoje djece niste dozivjeli ovakve reakcije,samo se Bogu zahvalite na tome.

  9. Po strani ko kome vjeruje, zasto i opravdanost, jer se o tome, kao sto vidimo, moze neumorno diskutovati. Ali, citajuci brojne tekstove, a posebno komentare na iste, nemoguce je ne primjetiti da se na jednoj strani javljaju uporno jedne te iste osobe koje imaju snage i volje da odgovore na brojne komentare u kojima su izrazena suprotna misljenja od onog koje sami zastupaju. Jedni te isti! Uglavnom je to ponavljanje argumentacije sa obje strane, koja otvara prostor za brojna pitanja. E, a kada se postavi to neko pitanje koje do tad nije bilo prisutno, ono ostane bez odgovora. Vrstite se par komentara unazad, pa ce biti jasno o cemu govorim. Takodje, kako da me neko ubijedi u njegovu argumentaciju, kada sam postavila pitanje, zaista iskreno zeleci da procitam misljenje, i iznijela sam svoj slucaj. Posto nije isao u prilog mom “sagovorniku” nazvao me je od slova do slova lazovom. I sad ja treba da vjerujem uopstenim pricama naspram konkretnih situacija?!

Leave a Reply