Za asistente u nastavi plate 350 eura

U školama je angažovano oko 250 asistenata, što je na prošlogodišnjem nivou, a plate će im biti veće i iznosiće oko 350 eura.

Ministarstvo prosvjete zajedno sa nevladinom organizacijom Staze ljetos je organizovalo dva seminara za asistente, a u planu još jedan, jer će od ove godine, po sistematizaciji, za njihovo zapošljavanje biti neophodno da imaju ovaj sertifikat koji košta 50 eura.

Iz Ministarstva prosvjete su Pobjedi kazali da je značajan dio asistenata u nastavi već prošao obuku. Iz ovog resora, međutim, nijesu iznosili detalje o organizovanju seminara.

“Asistenti u nastavi su od početka školske godine angažovani u školama po ugovoru o radu do raspisivanja konkursa koji se očekuje ubrzo. Odluku o izboru donosi direktor, kao i za ostalo nastavno i nenastavno osoblje”, kazali su iz Ministarstva.

Osim zakonom definisanih uslova, dodaju, podrazumijeva se da će se na konkursu koji će uskoro biti raspisan cijeniti dosadašnje iskustvo rada asistenata i kontunuitet rada s djetetom.

“Dodatno, osnovni preduslov za njihovo angažovanje biće četvrti stepen stručne spreme, a dodatne obuke će biti održavane u skladu sa potrebama i u narednom periodu. Puno radno vrijeme asistenta je jasno propisano i iznosi 40 sati u radnoj nedjelji”, saopštili su.

Usvojenim izmjenama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama unaprijeđen je položaj asistentima u nastavi, jer će umjesto ugovora o volonterskom radu dobiti ugovor o radu na određeno.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. A sto cemo sa asistentima koji vise ne rade, a neki od njih imaju potrebni sertifikat koji se pominje, vec je na njihovo mjesto dovedeno novo lice pa cak i bez znanja roditelja???
    Sto cemo i kako sam time da zasigurno 250 asistenata u nastavi nije dovoljan broj??? Da li to znaci da se vodimo i dalje praksom dva-tri djaka na jednog asistenta??? I sta smo rijesili? Rijesili smo to da je neko nekim projektom bez ikakvog objasnjenja, obavjestenja vrsio obuku za “svoje” ljude koji su i ranije bili prepoznati kao neko ko je za pomenutu NVO radio kada se i projekat Asistent u nastavi poceo realizovati??? Mozda je nekome roditelju sve jedno ko ce mu raditi sa djetetom i da li mu je promijenjen asistent, da li su mu uskracena prava na cjelokupan broj casova kako stoji i u Rjesenju (ogradjujem se) to ne znam, ali znam da kao roditelj djeteta sa posebnim potrebama necu nasjesti na manipulacije “Staza” i Ministarstva prosvjete, i sigurno da necu dozvoliti da se mom djetetu asistent u nastavi koji je sa njim od pocetka prvog razreda osnovne skole do danas (treci razred) promijeni ili uskrati pravo na ukupan broj casova koji asistent mora biti sa njim!
    Dakle, da zakljucim, ovakve “iskrivljene” stvari, ovakve “namjestaljke” ne bi trebao da dozvoli ni jedan roditelj. Kakav sertifikaf??? Obuka od tri dana ili pet i da takav neko ima prednost u odnosu na onog asistenta koji je godinama sa istim djetetom radio, a pritom napredak tog djeteta je ogroman i vidljiv. Sada zbog necijeg “dzepa” i nekakvog projekta da bi se uzeo novac, djeca sa posebnim obrazovnim potrebama treba da dozivljavaju stresove upoznajuci potpuno nova lica, a sami znamo da takvoj djeci treba vremena da bi nekoga prihvatili!!!Okacite Sertifikate (bicu pristojna)…Obucite ljude koji su godinama radili unazad, a ne pravite od skola Skupstinu, Vladu, partijske kancelarije, a od djece pione koji moraju da se privikavaju na vase “ucjenjivacke” uslove!

    • U potpunosti se slazem sa vama, sto se tice mog djeteta nece ici bez sa asistentom kojim je do sada radilo, inace ga nece u skolu ici, tako da mi kao roditelji ne treba da dozvolimo nista, sem sto je u korist nase djece i njihovom interesu, radu i programu…

    • Milka M. Scepanovic ja samo mogu da kazem sto se tice udruzenja Staze jer nisam skontala da se radi o njima da uvjek mome djetetu izadju u suster i pomognu i mislim da nece dozvoliti oni, a ni Min. Prosvjete da radi neko sa djecom koga mi ne zelimo i ko nije dobar po njih, prvo oni iz bilo kojeg udruzenja ne donose odluku koga ce zaposliti, to rade drugi, ali znam da napisete molbu da sigurna sam da ce izaci u susret i ostaviti ljude koji su do sada radili sa nasom djecom, cvrsto vjerujem u to🙂

    • Dijana Tomanovic Pekovic znam da je gospodja Anka raspolozena za svaki vid saradnje i pomoc djeci, ali je ovo sto je ljetos uradjeno, uradjeno naopako! Dakle, trebalo je da se zna za obuku. Bilo je i proslo. Sada im treba dati sansu da zavrse obuku i vrate se djeci sa kojom su radili, a ne dovoditi ljude koji su zavrsili obuku a pritom nikad tu istu djecu nijesu vidjeli. Jer, moram da kazem, djeci sa posebnim potrebama, jako je tesko da se prilagode na nova lica!

    • Milka M. Scepanovic naravno, ali procitajte bice jos organizovanih seminara, nece oni njih ostaviti bez svog asistenta, ipak i oni rade u interesu djece… pa znaju oni da roditelji to nece dozvoliti i da djeci trebaju nekoga ko je do sada sa njima radio… nek se prijavi vas asistent sada za sledeci seminar, sigurna sam da ce izaci u susret, tako cemo mi barem, bice jos organizovanih seminara…

    • Dijana Tomanovic Pekovic nemam problem sa Asistentom jer je moj asistent zavrsio obuku i dobio sertifikat, ali znam one koji su, ne znajuci za obuku, sada na cekanju! Nemam apsolutno nista protiv te organizacije, niti njenog direktora, ali fakat je da stvari nisu uradjene kako su trebale da budu!

    • Milka M. Scepanovic nek sacekaju bice i za njih organizova seminar, cim su poceli sada po ugovoru kao sto je moj asistent, ostace tu sa njima da rade do daljnjeg… to je bilo ljetos, ljudi su bili na odmore, ja prva nisam se javljala na tel… iskreno niti se interosovala za to, kao ni moj asistent, ali svakako smatram da ce se to ispraviti i organizovati nova obuka… neko ko je radio i ima zavrsen taj seminar, ma sigurna sam da ce i dalje raditi sa istim djetetom🙂

  2. Očigledno je da ova kao i prošle školske godine započinje haotično.Prisiljavaju se asistenti da rade sa dvoje i više djece.Pita li se neko od odgovornih za tu inicijativu, jer neznam kako da je drugačine nazovem, jer je nigdje u zakonu nema izdefinisane kao obaveza asistenta da tako obavlja svoj posao.Koliko je to moguće i koliko je sposoban taj asistent da obavi svoj dio angažmana.Moje dijete je jedno od tih, angažovan je asistent koni mora raditi sa dvoje djece u dvije smjene.Stime što je moje dijete u drugoj smjeni.Uzalud je moj trud da objasnim da je to neizdrživo za asistenta i neefikasno za moje dijete…to je svima nejasno????
    Ja samo hoću da ga osposobim da jednog dana bude sposoban da u skladu svonih mogućnosti obavlja neki posao …da ne zavisi od socijanih davanja….jer se valjda približavamo Evropi u kojoj su standardi za osobe sa invaliditetom na visokom nivou.Nažalost u našem društvu ostaju na marginama….kao što vidimo ovih dana od problema u vrtićima i sve ovo što snalazi djecu u inkluziji.

Leave a Reply