Zaposlili 270 asistenata u nastavi, dobili ugovor samo na mjesec

Ministarstvo prosvjete odnosno škole angažovale su oko 270 asistenata u nastavi koji su, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, dobili ugovor samo na mjesec.

Iz ovog resora rekli su da se očekuje da će brzo biti raspisan konkurs za asistente, ali nije preciziran odgovor na pitanje po kakvom ugovoru su oni sada zapošljeni.

“Asistenti su od početka angažovani u školama. Ono što je još ranije najavljivano jeste njihov poboljšan status i to na način da će asistente u nastavi angažovati škole za vrijeme trajanja nastavne godine ugovorima o radu i uz značajno veće plate”, rekli su iz Ministarstva, pojašnjavajući da će im plate biti po koeficijentu 5,31.

Cilj je, kako su dodali, da se uz dodatne obuke asistenti u potpunosti i na pravi način posvete djeci sa kojom rade, a ne kao što je bilo, preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kroz projekat javnog rada.

Kada je riječ o uslovima koje moraju da ispunjavaju, Ministarstvo prosvjete je, pojašnjavaju, u prethodnom periodu aktivno radilo na uspostavljanju usluge asistenata u nastavi na održivim i kvalitetnim osnovama. Podsjećaju da su usvojena razna dokumenta kojima se definišu uslovi, obim, znanja, vještine i kompetencije asistenata u nastavi.

Asistent u nastavi mora biti osoba sa najmanje stečenom srednjom stručnom spremom, četvrti stepen.

Iz Ministarstva su pojasnili da su obaveze asistenta u nastavi da pomažu djeci u kretanju, orijentaciji u prostoru, a moraju da znaju i da koriste didaktička sredstva.

“Od asistenata se očekuje i da daju podršku djetetu s posebnim obrazovnim potrebama na bazi instrukcija stručne službe i nastavnika pri pisanju, računanju, rukovanju priborom, zapisivanju odgovora, okretanju stranica. Asistenti, takođe, provjeravaju da li djeca razumiju nastavu, pojašnjavaju im nepoznate riječi. Smatramo da će djeca imati adekvatnu pomoć čije su kompetencije i obaveze jasno postavljene. Cilj poboljšanog statusa asistenata jeste da asistencija kao tehnička podrška u nastavi treba da bude održivija i trajnija nego što je to bilo do sada”, kazali su iz ovog resora.

Usvojenim izmjenama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama, kako je ranije saopšteno, značajno je unaprijeđen položaj asistenata u nastavi.

Ovim aktom, kako je tada rekao ministar prosvjete Damir Šehović, rješava se dugogodišnji problem u angažovanju oko 270 asistenata u nastavi, jer je propisano da umjesto ugovora o volonterskom radu dobiju ugovor o radu na određeno.

Do sada su u više navrata razne nevladine organizacije, kao i roditelji, zahtijevali od nadležnih da se hitno riješi pitanje asistenata u nastavi. Oni su, takođe, saopštavali da je potrebno promijeniti sistematizaciju radnog mjesta asistenta u nastavi za djecu sa posebnim potrebama i sa njima zaključiti ugovor na određeno.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Prvo i osnovno, ugovore nijesu dobili…Sljedece, nijedan Asistent u nastavi ne moze raditi bez Sertifikata o zavrsenoj obuci za rad sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama (napominjem da je za obuku jako malo njih znalo da se sprovodi u periodu raspusta)….Sljedece, imamo slucaj da u jednoj podgorickoj osnovnoj skoli su tri djaka na jednog asistenta s tim sto roditelji iste djece nijesu upoznati da im je ili promijenjen asistent, ili nije obavijesten da ga vise nece imati cjelokupan broj casova vec polovican…
    Ono sto zgrozava jeste, a ne zna se po kojem osnovu, asistentima u nastavi se u “nekim” skolama trazi ljekarsko uvjerenje o sposobnosti za rad, dok u “nekim” skolama nema ni pomena o tome!!!
    Slozili smo se jos prosle skolske godine da se mora raditi na principu “jedan ucenik-jedan asistent” kako bi se napredak djeteta vidio, dok sada dobijamo haoticno stanje, gore nego ijedne godine!
    Prema tome, nemojmo da se zavaravamo da smo rijesili situaciju. Mozda jesmo u jednom dijelu, asistenti su dobili status, a sta su dobila djeca???

  2. A kad su bili konkursi za asistente? Zaposlili ih bez oglasa, ubacili koga direktori hoće, a tek treba da se raspisu navodno oglasi. Bas sam cijelog ljeta pratila, i nigdje na sajtu zavoda za zapošljavanje nije bilo oglasa za asistente. Znali su jos od upisa koliko im treba asistenata. Zašto javno ne objasne kako su primili asistente, bez oglasa? Je li za škole Važe neka posebna zakonska pravila zapošljavanja?

Leave a Reply