IDEA vodič za kupovinu školskog pribora

Sponzorisana objava

Prvi septembar se približava sigurnim korakom i baš kao onaj namršteni kondukter iz autobusa kojim ste ljetos išli na more, spreman je da naplati kartu. Septembar stiže da naplati ulaznicu u školu, pa je na listu stavio školski pribor, odjeću, obuću, po koju šnalu i ukras, možda i novi dres.

Dok klinci i klinceze biraju novi „outfit“ za prvi dan škole, IDEA je za roditelje pripremila vodič za kupovinu školskog pribora. Vodič će pomoći da naprave pravi izbor u nepreglednom moru svesaka, malih i velikih, na kvadrate i linije, torbi sa i bez točkića, pernica na 2 i više spratova, običnih i tehničkih olovaka. Sigurni smo da se pitate – kako odabrati najbolje?

Prvi savjet je ne kupovati sve odjednom. Praksa je pokazala da svaki učitelj ili nastavnik ima svoju ideju kakvu svesku vaše dijete treba da koristi. Zato savjetujemo da sa kupovinom svesaka sačekate prvu nedjelju škole, odnosno, prvi roditeljski sastanak na kojem ćete dobiti detaljna uputstva. Ono što je sigurno, sveska treba da bude A4 formata, a da ne bi imala „uši“, uz nju kupite i korice.

Ostatak školskog pribora možete kupiti unaprijed. Vašem mališanu će, bez sumnje, biti  potrebni ranac, puna pernica, drvene bojice, flomasteri, makaze i ljepilo za papir, torba za opremu za fizičko, drvene olovke, gumice za brisanje i oštraljka.

Dilema koji ranac uzeti se lako rješava. Pravilo broj jedan – ranac ne smije da bude težak i veći od 1/3 djeteta. Poželjno je da bude čvrst, sa anatomskim leđima i po mogućnosti od vodootpornog materijala, kako se knjige i sveske ne bi kvasile u slučaju kiše. Ako je riječ o nižim razredima, dopustite mališanu da odabere ranac sa omiljenim crtanim likom. Na taj način mu dozvoljavate da napravi kontinuitet sa periodom kada je bio samo dijete, koje se igra i uživa u crtanim filmovima. Kako prvi razredi ne podrazumijevaju svakodnevno nošenje knjiga od kuće do škole i natrag, dovoljno da uzmete standardni lanac. Kako raste broj razreda, tako se povećava i težina ranca, pa tada možete odabrati onaj na točkiće, koji će Vaše dijete da vuče umjesto da nosi.

Gotovo podjednako važan je i izbor pernice. Većina učitelja preporučuje kupovinu punih pernica, sa jednim ili više spratova, jer se djeca lakše snalaze u njihovom korišćenju. Olovke, bojice i flomasteri su jasno i pravilno raspoređeni, pa se dijete dodatno uči i organizacionim vještinama. Kada je riječ o bojicama i flomasterima, cijena ne bi trebalo da bude najbitnija. Pokajaćete se zbog lošeg kvaliteta pribora, jer se srca na bojicama lako lome i jeftini flomasteri brzo izblijede, pa već možete zamisliti sebe kako svake sedmice odlazite u knjižaru po novu turu. Preporuka je odabrati brendove prepoznate po kvalitetu, kao što su Staedtler, Maped ili Tropicana. Tehničke olovke nisu dozvoljene, zato su drvene „must have“ i to sa HB 2 oznakom, koja ostavlja najbolji trag na papiru.

Psiholozi savjetuju da u izbor školskog pribora uključite i dijete i dopustite mu da odabere šta želi da koristi tokom školske godine. Na taj način ćete umanjiti stres zbog početka škole, ali mu ujedno dati i podsticaj da bude odgovoran za stvari – jer su one sada njegove. Zato uzmite dijete za ruku i pravac prodavnica, a IDEA vas poziva da uz kompletan školski pribor koji možete pronaći kod njih povratak u školu učinite zabavnim.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply