Niko ne zna kako će nastava izgledati u praksi

Predstavnici Zavoda za školstvo i Zavoda za udžbenike pripremali su prošle sedmice predavače u osnovnim školama za početak nove školske godine, a u Sindikatu prosvjete kažu da to nije dovoljno, i da je profesorima bilo potrebno više vremena za implementaciju i primjenu izmjena.

“Za tih sat-sat i po, koliko smo bili tamo, ja mogu da kažem da sam izašao sa više nedoumica nego kad sam ušao na to savjetovanje. Vjerujte da je i meni moja bilježnica, koju sam kao dobar đak ponio, ostala prazna,” kaže Slobodan Savović, profesor istorije i geografije.

U Budvi, Bijelom Polju, Podgorici i Nikšiću su organizovane obuke nastavnika, direktora, pedagoga, koje su trajale po jedan dan.

U Zavodu za školstvo su Televiziji Vijesti rekli da su u prvom dijelu obuke predavačima približili novu filozofiju programa zasnovanu na ishodima. U drugom dijelu su im dali sugestije kako da planiraju godišnje planiranje, eventualno mjesečno, i neposrednu pripremu za čas. U trećem dijelu je Zavod za udžbenike prezentirao koji su udžbenici predviđeni i koje je moguće koristiti za svaki predmetni program, za svaki razred.

Promjena fokusa sa ciljeva na ishode središnja je ideja reforme obrazovanja, a iz Zavoda kažu da će se time akcenat staviti na učenje u školi, a ne samo kod kuće.

Slobodan Savović, kaže da ga ishodi podsjećaju na nekadašnje standarde znanja.

“Imali smo te standarde na kraju planova – šta učenici treba da znaju, zašto ih jednostavni nismo vratili i preoblikovali u nove nastavne planove? Niko to praktično nije našim kolegama nije mogao detaljnije da objasni,” kaže Savović.

Priprema nastavnika za nove planove i programe predstavljala je problem i instruktorima, jer kako Savović kaže, mnogi od njih nisu imali predstavu kako bi sve to u praksi moglo izgledati.

“Moj utisak je da ni oni nisu imali odgovore, niti ih mogu imati, jer sumnjam da iko ima odgovore na sva ona praktična pitanja koja su kolege postavljale,” dodaje on.

Savović zbog toga strahuje da će se cio proces svesti na to koliko će prosvjetni radnici biti u stanju da svojim entuzijazmom i ljubavlju prema profesiji nadomjeste sve nedostatke reforme.

“Bojim se da ćemo doći u situaciju da ostanemo sami sa našim učenicima, i da zavisi od naše volje, snalažljivosti, negdje i znanja…” ističe Savović.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je u razgovoru za Dnevne novine da komentarisanje reforme obrazovanja nije u domenu njihovog rada jer su to više stručne stvari.

“Mi smo i ranije iskazali skepsu da to teško može da se radi za jedan dan. Nije tu u pitanju neko preopterećenje zbog obima. Ja sam siguran da će naše kolege koje su stručne, kvalifikovane, profesionalne odraditi to. Više je riječ o tehničkom dijelu, snalaženju. Pitanje je kako sve pripremiti za ovo kratko vrijeme jer nema novih udžbenika”, istakao je Pavićević.

Kako je objasnio, tu se radi o programima koji su malo izmijenjeni za predmete istorija, geografija, biologija, hemija.

“Smanjen je obim programa za 10 posto, a pitanje je kako iz postojećih udžbenika koristiti literaturu da bi se taj dio, 90 odsto gradiva, uskladio. Dakle, to su više stručna i tehnička pitanja. Ako je smanjen program ne može biti veće opterećenje. Samo je pitanje kako se za tako kratko vrijeme pripremiti bez udžbenika, bez duže pripreme, analize, bez svega što je trebalo napraviti uz takvu reformu. Ponuđena su neka privremena rješenja koja će se u toku školske godine primjenjivati. Planira se da se sljedeće godine novi udžbenici pripreme. Sve je to sada u hodu”, napominje Pavićević.

On podsjeća da su iz Sindikata i ranije upozoravali da je vrijeme koje je dato za usvajanje i primjenu reforme kratko, te da je trebalo odložiti za godinu dana pa u tom roku sve pripremiti i onda startovati.

“Reforma je jedan proces. Nije to Dekret pa sve odjedanput. To je živi proces koji treba dobro pripremiti, analizirati itd. Međutim, Vlada i Ministarstvo su smatrali da to treba uraditi na ovaj način, Skupština je donijela zakon i mi sada moramo da se prilagođavamo tome i da pokušamo koliko god možemo da implementiramo. Znam da će biti problema kod profesora i kod djece, možda i nesnalaženja, ali oni nas uvjeravaju da će sve u hodu riješiti”, kazao je Pavićević.

Ipak, on ponavlja da ima povjerenja u domaći kadar, koji ni u prošlosti nikada nije “zakazao”.

“Naš prosvjetni kadar je spreman i edukovan, profesionalan i odgovoran tako da nikada zakoni i reforme nijesu kočeni i imali problema zbog toga što nemamo dobre nastavnike, nego zbog obrazovne politike ili načina sprovođenja zakona i stvaranja odgovarajućih uslova. Sad je na djelu informatička pismenost, a znamo kako smo mi opremljeni i koliko možemo da pratimo sve te reforme i trendove. Najmanji problem su prosvjetni radnici koji su spremni i mogu svaku reformu da iznesu koje se tiču njih i njihove stručnosti i sposobnosti”, naglasio je Pavićević.

On dodaje i da ovo nije kraj reforme, jer se nijedna reforma ne završava.

“Sve zavisi od vremena, prostora, Crne Gore kao države, generacija. Svi će morati da se prilagođavaju, a nažalost ili na sreću, ne znamo još, moraćemo da prilagođavamo zakone o obrazovanju evropskim standardima. Niko ne zna kako će taj proces ići i u kom pravcu”, zaključio je Pavićević.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sto je brzo to je i kuso-stara narodna mudrost i ovdje dokazana..
    Lako je izdati naredjenje ali je realizacija veliki posao.Ovako izgleda vrlo neozbiljno od strane nadleznih iz Ministarstva Prosvete a bez potrebe stresno za sve ostale u lancu…

  2. Možete li da tražite da se javno izjasni ministarstvo prosvete oko personalnih asistenata u školama, zato što škola počinje, oglasa nema, a directori škola ne znam koji način već imaju asistente. Na koji način su zaposleni, kad oglasa nije bi bilo? Je li to direktori ubace koga oni hoće da počne prvog septembra, pa onda kasnije raspisu oglas za te ljude? Molim Vas, da se javno objasni procedura oko primanja asistenta i sertifikata koje izdaje neka NVO.

  3. Previše se prašine diglo oko nekakve reforme koja ni reformatorima nije jasna..po meni je reforma nebitna ukoliko se ne promijeni formalan pristup nastavnom planu i programu i odradjivanje istog, dok jadna djeca nemaju pojma dje su posla a dje dosla…apelujem da se djeca do IV razreda ne opterećuju ničim osim da nauče da čitaju, pišu i računaju do 100 i to najjednostavnije računske operacije, da se druze i da se vole bez obzira na različitosti, a sve prednje uz igru! Tako cemo jedino stvoriti zdrave pojedince koji ce s lakoćom sprovesti i mnogo vece reforme od ovih u OBRAZOVANJU!
    Pozdrav od majke budućeg prvaka!!!

Leave a Reply