Planinarenje s djecom – šta je važno znati?

Imati djecu ne znači i odustati od svakodnevnih aktivnosti ili povremenih hobija. Jedan od njih je svakako i planinarenje. Koliko god se činilo da je ovaj oblik rekreacije potencijalno opasan za vaše mališane, uz dovoljnu pripremu može biti prilika za istraživanje prirode u kojoj može učestvovati cijela porodica.

Prije nego što zajedno krenete u avanturu, moraćete sami provjeriti je li vaše dijete zaista spremno za ovaj poduhvat, budući da određena uzrasna granica u ovom slučaju – ne postoji. Sve zavisi o stepena zrelosti i interesovanja vašeg djeteta, u što lako možete dobiti uvid posmatrajući njegovu svakodnevnu igru i motivaciju za učenjem i iskušavanjem novih stvari.

Planiranje

Unaprijed isplaniran vikend u prirodi ključ je svega. Predviđanje mogućih situacija (poput nezainteresiranosti djeteta i umora) odmah će vam u početku biti pokazatelj trebate li se zaista odvažiti na ovakvu avanturu. Lako se može dogoditi da krenete s planinarenjem, i već nakon svega sat vremena dijete odluči da mu se dalje ne ide. Tada vam kao „plan B“ može poslužiti i piknik u prirodi. Ponesite sa sobom deku, i nešto hrane i uživajte u porodičnom pikniku, bez forsiranja djeteta na dalje pješačenje.

Bilo bi poželjno i naoružati se strpljenjem – malenoj djeci na prvom će planinarenju mnogo stvari odvlačiti pažnju. Pripremite se na to da ćete svakih nekoliko minuta morati zastati, na primjer, ako dijete vidi neku životinju. Ovi trenuci ne moraju predstavljati sputavanje, već mogu biti izuzetno edukativni – dijete mnogo toga može naučiti o biljnom i životinjskom svijetu, a vi ste tamo da ga tome podučite.

Prikladna odjeća i obuća

Prva i osnovna stvar je pobrinuti se da vaše dijete na sebi ima udobnu obuću u kojoj može provesti sate bez pojave neugodnih žuljeva. Najbolji bi izbor bile cipele za trekking, koje se mogu pronaći u gotovo svakoj trgovini sportskom opremom. Ova će cipela držati zglob na mjestu i tokom napora koji predstavljaju malo veći usponi, i smanjiti šansu za povredu. Odjeću treba prilagoditi vremenskim uslovima. Poželjno je obući se slojevito, tako da dijete može skinuti komad po komad odjeće ako mu tokom uspona postane prevruće, a za vrijeme mirovanja može se preobući, kako se ne bi prehladilo. Imajte na umu i kako djeca imaju znatno manju toleranciju na hladnoću od odraslih. Za zaštitu od jakog sunca, obavezno uz sebe imajte kapu ili kačket.

Osnovni pribor

Koliko ćete stvari nositi sa sobom, zavisi najprije od vremena koje planirate provesti planinareći. Ali nekoliko stvari bi uvijek trebalo imati „pri ruci“, a prvi na popisu je pribor za prvu pomoć. Zavoj, flasteri i gaze – sve vam to može dobro doći kod sitnijih povreda poput ogrebotina koje su dosta česte. Uza sebe je poželjno imati i kremu za zaštitu od sunca, kojom prije samog polaska treba namazati sve izložene djelove tijela (svakih nekoliko sati tu zaštitu i obnavljati). Ponesite i sprejeve za zaštitu od komaraca i krpelja (kojih često može biti u visokoj travi), pa ih nanesite prije polaska.

Hrana i piće

Obavezno ponesite nekoliko boca vode, i djetetu što češće ponudite da pijete. Manja djeca veoma lako dehidriraju kod većih napora, pa se pobrinite da ne osjećaju žeđ, budući da je to i prvi znak lagane dehidracije. Gazirana pića i zaslađeni sokovi ovdje ne bi trebalo da imaju svoje mjesto, koliko god ih dijete voljelo. Količina šećera koju sadrže ubrzaće proces dehidracije tijela. Što se hrane tiče, ako smatrate da će uspon trajati tek sat vremena, hranu nije potrebno nositi sa sobom. U slučaju da planirate cijeli dan provesti u prirodi, uvijek je najbolji izbor ponijeti sendviče, po mogućnosti bez lako kvarljivih namirnica (kao što su pileće salame i šunke, a bolji izbor su suhomesnati proizvodi), i voće (jabuke, kruške).

Kako da i dijete uživa u planinarenju?

Samim odlaskom u prirodu, vaše će dijete sigurno pronaći mnogo stvari koje će mu privući pažnju. Uz to, možete im organizovati i igre kao što su traženje tragova životinja, ili ih podučiti bacanju „žabica“ ako se nalazite uz neko jezero – mogućnosti je zaista mnogo. Takođe, ako imate priliku, dogovorite zajednički izlet s prijateljima i njihovom djecom, budući da je mališanima uvijek zabavnije imati svoje društvo uz sebe. Kod planiranja izleta, pobrinite se da uspon nije prevelik – ono što za vas ne predstavlja problem, ne znači da je nešto što će djeca lako svladati. I, na kraju, ne gubite strpljenje s djecom i imajte razumijevanja za njihove interese, pa ih povremeno upitajte žele li možda napraviti pauzu. A kada do cilja napokon dođete, ne zaboravite ih pohvaliti.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply