Materijal za razvoj govora

PIŠE: Marija Končar, master defektolog

Prve tri godine života djeteta su najbitnije za njegov razvoj, u tom razdoblju dijete se razvija i postiže određene razvojne faze u različitim oblastima psihomotornog razvoja. Kada je riječ o psihomotornom razvoju na ranom uzrastu u to se ubraja razvoj motorike, govora i komunikacije, emocija i inteligencije.

Svako dijete se razvija prema svojim sposobnostima, interesovanjima i motivacijom, generalno dinamika razvoja djeteta, pogotovo kada je u pitanju razvoj motorike i govora je uslovljena uticajem sredine, tako da je dinamika razvoja svakako različita za svako dijete.

Ipak postoje određene sposobnosti i vještine kojim bi dijete trebalo da ovlada do određenog uzrasta – kada je u pitanju razvoj govora za dijete od 6 mjeseci se očekuje da guče i na taj način da komunicira sa okolinom, dok dijete koje ima 12 mjeseci bi trebalo da korisiti bar jednu riječ koja ima jasno značenje.

U ovom tekstu možete pronaći i preuzeti kartice pomoću kojih možete uticati na razvoj govora, putem prepoznavanja, a na ovaj način možete razvijati i pokazni gest.

Materijal možete preuzeti sa klikom na sliku ispod.

Captura                                                                                       klik za download

Predlog igre – Pronađi, imenuj i prekrij

Ispod svake slike poređani su različiti predmeti koji se nalaze na njoj. Dijete treba da pokaže prstom predmet koji traži, da ga imenuje, pronađe na slici i prekrije žetonom.

DSC_4369DSC_4371DSC_4373

Predlog igre – Pokaži, imenuj i prekrij

Ova igra je mala varijacija na prethodnu. Dijete treba da pokaže prstom predmet koji traži, da ga imenuje i prekrije žetonom, pronađe na slici i prekrije žetonom iste boje.

DSC_4374    DSC_4375

Sa karticama možete učiti i grupe predmeta i bića i prosto učiti kroz igru tako da se svi zabave.

Učenje kroz igru je najbolje učenje.

Izvor: Pitajte defektologa

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply