Kaznom za pokušaj silovanja maloljetnice obesmišljen Krivični zakonik

Grupa nevladinih organizacija osudila je presudu sudije Višeg suda Vladimir Novovića, kojom je M.D. (66) pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, za “pokušaj silovanja i nedozvoljeno držanje oružja”.

U zajedničkom saopštenje Građanske alijanse, Udružnja Roditelji, Asocijacije za demokratski prosperitet ZID, Sigurne ženske kuće, Hiperiona, LGBTIQ Socijalnog centara i LGBT Foruma Progres se navodi da je “neprihvatljivo da se za pokušaj silovanja maloljetnog lica izrekne ovako niska i neprimjerena kazna zatvora”.

“Dodatno uzimajući u obzir da je pomenuti M.D. proglašen krivim i za nedozvoljeno držanje oružja. Istoga dana kada je izrečena ova kazna, izrečena je i kazna tek punoljetnom licu od 18 mjeseci zbog razbojništva počinjenog u Podgorici. Ovom odlukom je Viši sud u Podgorici efektivno obesmislio Krivični zakonik Crne Gore, i obezvrijedio patnju i poslijedice koje je maloljetna osoba pretrpjela, i čiji će oporavak od ovog gnusnog čina trajati godinama”, piše u saopštenju.

NVO traže od Tužilaštva da uloži žalbu, od Vrhovnog suda da donese načelni pravni stav kojim se preciziraju uslovi za eventualne olakšavajuće okolnosti za ovo krivično djelo, a od Ministarstva pravde zahtijevaju da inicira strukovne rasprave koje će preispitati legislativu i sudsku praksu.

Nevladine organizacije pozivaju Viši sud, kao i nadležno Ministarstvo pravde, da se ozbiljnije pozabave nasiljem koje djeca, a posebno djevojčice, svakodnevno trpe, da pravično primjenjuju zakone Crne Gore, i stanu u jednaku zaštitu svih žrtava, a pogotovo onih koje su maloljetne i čiji se glas ne čuje.

“Ovakve presude dokazuju koliko je bilo važno da se prihvate izmjene Krivičnog zakona i povećaju kazne za obljubu djeteta, koje su predlagale nevladine organizacije, a Vlada i parlament odbili”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Strasno zaista!Tanana djecija dusa je zivotno istraumirana a sudija donosi ovakvu presudu???
    Da li bi bio tako “velikodusan” da je u pitanju neko iz njegove porodice?
    Ako treba da potpisujemo peticiju ili sto drugo dajte obavjestenje jer zakon koji ovako “regulise” je kruminal.

Leave a Reply