Otkrili 15 djece u prosjačenju, prijave protiv roditelja

Izvor: Vijesti

Budvanska policija registrovala je od početka godine ukupno 27 krivičnih djela koje je izvršilo 15 maloljetnika i djece, a protiv devet roditelja čija su djeca zatečena da prose novac na javnim mjestima podnijete su prekršajne prijave zbog nesprječavanja u štetnom druženju, skitnji i prosjačenju.

Kako su Vijestima kazali u budvanskom Centru bezbjednosti tokom 2016.  registrovano je 31 krivično djelo te vrste.

Prosjačenje novca od građana na javnim mjestima je pojava koja je karakteristična za Budvu kao atraktivnu turističku destinaciju, kako ističu u budvanskom CB-u, naročito tokom glavne turističke sezone, kada grad posjećuje i u njemu boravi najveći broj turista.

„Prosjačenjem se uglavnom bave pripadnici romske nacionalnosti, najčešće djeca i maloljetnici. Određeni broj njih dolazi u pratnji roditelja ili bliže rodbine, a dio njih u grupama sami dolaze u Budvu. Riječ je o djeci i maloljetnicima koji dolaze iz izbjegličkog kampa na Vrelima ribničkim u Podgorici, iz Bara i drugih mjesta Crne Gore. Određeni broj dolazi sa područja republika bivše Jugoslavije”, saopštili su iz budvanskog CB-a.

Najčešće prose novac od građana unutar Staroga grada, šankova ispred starogradskih zidina, duž šetališta, ispred lokala brze hrane, kao i popularnih noćnih klubova, gdje se okuplja veliki broj turista.

U policiji tvrde da je sprovođenjem represivnih mjera tokom ove sezone u velikoj mjeri smanjeno prisustvo prosjaka na području grada.

“Analiza je pokazala da određeni broj lica koja se bave prosjačenjem vrši i različita krivična djela, krađe i teške krađe ličnih stvari turistima. Takođe je zapaženo da oni koji prosjače ispoljavaju agresivnost i drsko ponašanje prema osobama od kojih traže novac. Nerijetko hvataju za garderobu, torbe ili tijelo, i trikovima i različitim načinima pokušavaju da uzmu novčanik, telefon ili druge vrijednosti što im nerijetko i uspijeva“, ističu u budvanskoj policiji.

Radi sprečavanja prosjačenja i drugih krivičnih djela koje prate ovu pojavu, budvanska policija je planirala i predvidjela niz opsežnijih, preventivno-represivnih mjera, koje će, kako tvrde, sprovoditi u kontinuitetu i svakodnevno do kraja sezone u cilju potpunog eliminisanja ove pojave.

„Svakodnevno se identifikuju i procesuiraju djeca i osobe koje prose. Kroz patrolno – pozorničku djelatnost radi se opservacija i nadzor lokacija na kojima se kreću i borave prosjaci. Ostvarujemo saradnju sa ostalim inspekcijskim službama , prije svega, komunalnom i turističkom. Predviđena je intenzivnija saradnja sa građanima i medijima, kako bi upozorili sve na veću opreznost i čuvanje ličnih stvari prilikom obilaska grada i kulturno-istorijskih spomenika, boravka na plažama i ugostiteljskim lokalima, gdje se najčešće dešavaju krađe, džeparenja i drugi oblici kriminalnog ponašanja”, kažu u policiji.

Budvanski inspektori uhapsili su i grupu srpskih državljanki koje su na prevaru, navodno se baveći humanitarnim akcijama uzimale novac od građana.

„Poseban oblik kriminalne aktivnosti predstavlja traženje novca od građana pod vidom sprovođenja različitih navodnih humanitarnih akcija. Lažnim prikazivanjem činjenica da prikupljaju novac za hendikepirane osobe i njihovo liječenje, a radi se o klasičnim prevarnim radnjama, uzimaju  novac. Početkom mjeseca otkrili smo grupu od više ženskih osoba različite starosne dobi iz Srbije, koje su na području Budve zatečene da se bave ovim radnjama. One su procesuirane nadležnim državnim tužilaštvima“, ističu u budvanskoj policiji.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply