Ljetnja logopedska avantura vas i vašeg djeteta

PIŠE: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Počeli ste sa spremanjem za more…ne znate „gdje vam je glava“, šta ćete prije da spakujete, da li ćete nešto zaboraviti. Dok ste i sami u haosu, djeca vas stalno nešto zapitkuju, trče oko vas, pitaju da li ste ponijeli loptu, reket, kupaći i ostale stvari koje su njihove. Usporite!!! Sjedite i pročitajte savjete kako da se spakujete koje vam daju logoped, psiholog, reedukator psihomotorike i senzorni integrator.

Sjedite i zajedno sa djecom napravite spisak šta sve treba da spakujete. Ako su u pitanju školska djeca, mogu sami da pišu svoj spisak. Na taj način će vježbati pisanje, pažnju, pamćenje i mišljenje. Pisanje spiska možete da „začinite“ tako što ćete od njih tražiti da naprave tabelu sa nekoliko kolona, a u svaku kolonu da pišu određeno (npr. u jednu kolonu da pišu odjeću, u drugu kolonu da pišu obuću, u treću kolonu da pišu igračke i rekvizite za plažu, u četvrtu kolonu da pišu ostalo). Pravljenjem kolone dijete vježba vizuelnu percepciju, kontroliše impulsivnost i produžava pažnju. Ako su djeca mala, vi pišite spisak, a njima postavljajte pitanja šta sve žele i treba da ponesu.
Kada napišete spisak potrebnih stvari odredite mjesto gdje ćete da se pakujete. Najbolje je da to bude dnevna soba. Zatim djeci dajte prvi zadatak koji će da glasi: „Pronađite gdje se u stanu nalaze koferi i torbe i donesite.“ Djeca uglavnom ne znaju gde se nalazi navedeno pa je to odličan zadatak koji je koristan za pažnju, vizuelno pretraživanje i razvijanje takmičarskog duha (ko će prije da pronađe). Dobra ideja je i da zajedno ponesu kofer, ako su mali, jer će tako vježbati saradnju. Kada djeca donesu kofere i torbe na određeno mjesto možete da počnete sa donošenjem stvari koje treba da spakujete. Vi treba da smislite zadatke koji podrazumijevaju donošenje stvari, a koje djeca treba da ispune. Bitno je da te zadatke prilagodite djetetovom uzrastu. Pričajte o tome šta ćete prvo, šta drugo da spakujete, kojim redom ćete da pakujete u kofer šta prije, a šta poslije. Na ovaj način veća djeca usvajaju i obnavljaju pojam rednog broja, a manja pojmove prije i poslije. Zadaci mogu da glase:

„Idi u svoju sobu i iz treće fioke donesi pet majica sa kratkim rukavima, iz druge fioke donesi tri šorca, a iz prve fioke donesi dvije majice na tregere.“
„Idi u svoju sobu i donesi dve haljinice sa stolice, tri suknjice sa treće police i četiri majice iz druge fioke.“
„Idi u spavaću sobu i pronađi tatin kačket.“
„Pronađi u kupatilu veliki, plavi, mekani peškir.“
„Donesi iz kupatila sa treće police dva mala peškira na pruge i jedan veliki na krugove.“
„Iz cipelarnika donesi crvene japanke koje se nalaze u kutiji na drugoj polici i patike koje su na trećoj polici.“

Pitajte dijete koji dio odjeće se oblači  na koji dio tijela. Tako utvr]ujete poznavanje tjelesne šeme i doživljaj tjelesne cjelovitosti. Zadatke možete da postavljate onako kako vi želite i kako mislite da će da se svidi djeci. Bitno je da zadaci budu što zanimljiviji, da imaju skrivene zadatke u sebi i da razumijevajući i ispunjavajući iste dijete radi na svojim verbalnim sposobnostima.

Navedeni zadaci su korisni za razumijevanje naloga, bogaćenje rječnika, usmjeravanje i održavanje pažnje, produžavanje združenje pažnje, vizuelno pretraživanje, razvijanje takmičarskog duha i povećavanje obima radne memorije. Rječnik možete da bogatite i tako što ćete, dok se pakujete, da razgovarate sa djecom i postavljate im pitanja kao što su: „Gdje idemo? Kako se zove država u koju idemo? Čime putujemo do mora? Koje boje je more? Kakvog ukusa je more? i sl.“ Bitno je da pitanja prilagodite djeci.

Kada završite sa pakovanjem zajedno provjerite da li je tu sve što ste napisali na spisak. Ako je sve tu, spremni ste da krenete!

Kada sijedate u auto, sa djecom razgovarajte gdje ko sjedi. Ko sjedi napred, ko  sjedi pozadi, ko sjedi sa lijeve, a ko sa desne strane. Na taj način sa djecom vježbate prostorne odnose. Dok se vozite do mora što više razgovarajte sa djecom. Možete da opisujete predjele pored kojih prolazite, da igrate različite igrice koje ne zahtijevaju pisanje i razne figure i rekvizite. Npr. možete da se igrate na koje slovo počinje riječ, smišljanje riječi na određeno slovo, smišljanje riječi koje se sastoje od određenog broja slova, da se takmičite ko će prije da uoči auto određene boje ili da sa što više različitih pridjeva opišete more, plažu ili neki pojam vezan za odmor. Takođe, možete da igrate „Zanimljive geografije“ ili „Kaladont“.

Vrijeme odrastanja brzo proleti, iskoristite ga za druženje i stimulaciju razvoja. Neka mobilni telefoni i tableti služe samo da se fotografišu ovi divni trenuci, a ne da se dijete „smiri“ dok se pakujete i putujete. Zabava, rast i ljubav su zajedničke aktivnosti! Uživajte!

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply