Predat zahtjev da se djeci omogući bezbolno mjerenje šećera

Preko šest hiljada građana podržalo je svojim potpisima zahtjev Ministarstvu zdravlja da djeca koja boluju od dijabetesa dobijaju bezbolne aparate za mjerenje nivoa šećera. Peticiju su pokrenuli građanski aktivisti, uz podršku Alternative Crna Gora, koji su zahtjev dostavili Ministartvu u srijedu.

Aparati sa kojima djeca trenutno mjere nivo šećera veoma su bolni, pa bi im dobijanje bezbolnih značajno olakšalo život.

Unuk Ljiljane Babić ima šest godina i ima dijabetes i svakoga dana mjeri šećer u krvi.

“Mjerenje je vrlo često, čak i do osam puta dnevno, i bolno i stresno za djecu tog uzrasta. Redovna kontrrola, koju omugućaa taj aparat olakšava sve”, kaže Babić.

U Alternativi Crna Gora, koja je bila tehnička podrška građanima za prikupljanje potpisa, tvrde da obezbjeđivanje bezbolnih aparata za Ministartvo zdravlja ne bi bio dodatni trošak.

“Ovo je mnogo bolji i efikasniji metod za mjerenje šećera, jer pruža mogućnost da dijete vidi šećer u kontinuitetu do 90 dana unazad i pruža mogućnost da bezbolno beskonačan broj puta u toku dana mjere šećer”, ističe Aleksandar Pejak iz Alternative Crna Gora.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović najavio je da će taj resor dati svoj stav kada sagledaju zahtjev.

“Prije svega, stručno mišljenje, a Ministarstvo zdravlja je tu da čuje mišljenje ljekarske struke, pa ćemo onda zajednički donositi odluke”, kazao je Hrapović.

U Alternativi Crna Gora očekuju da nadležni razmotre inicijativu, prije svega ali i jedino zbog interesa djece dijabetičara.

Izvor: RTCG

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply