Đaci sa lošijim uspjehom neće moći da se upišu u gimnaziju

Izmjenama i dopunama zakona o gimnaziji određen je limit za upis u gimnaziju, pa đaci sa lošijim uspjehom neće moći da se upišu u gimnaziju.

Zakonom je predloženo da se kriterijumi za upis u gimnaziju dopune na način da se utvrdi minimalan broj bodova koji su potrebni za upis u gimnaziju, a koji se ostvare primjenom utvrđenih kriterijuma.

“Na ovaj način unaprijeđen je postupak upisa u gimnaziju sa ciljem da se obezbjedi upis učenika sa boljim rezultatima u prethodnom obrazovanju, a istovremeno da učenici sa izrazito lošim rezultatima iz prethodnog obrazovanja nemaju mogućnost da se upišu u gimnaziju”, navodi se u obrazloženju dopuna zakona.

Prema odredbama novog propisa, u prvi razred gimnazije može se upisati lice koje je završilo osnovno obrazovanje i ima manje od 17 godina života.

“Upis u gimnaziju se vrši na osnovu sljedećih kriterijuma: opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole; uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja; uspjeha iz crnogorskog ili maternjeg jezika, matematike i predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole; rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno osvojenih nagrada”, navodi se u Predlogu izmjena i dopuna zakona.

Prihvaćen je predlog gimnazija da u odjeljenju ima najviše 28 učenika.

“Na ovaj način pružiće se mogućnost individualnog pristupa učeniku što će doprinijeti boljem sticanju znanja, sposobnosti i interesovanja. Osim toga sa manjim brojem učenika u odjeljenju nastavnici će brže i efikasnije realizovati nastavni plan”, konstatuje se u obrazloženju.

Izvor: Portal Analitika

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Uspjeh nije mjerilo, jer u svakoj skoli nisu isti kriterijumi za ocjenjivanje, iz neke skole 3 vrijedi vese nego 5, sada ce samo biti veci pritisak na profesore da poklanjaju ocjene radi upisa,sto se i radi u dobar dio skoli, Treba prijemni za gimnaziju,

  2. Sramota. Smatram da svako dijete treba da se upise u skolu koju zeli. Tako je nekad bilo u moje vrijeme i smatram da je jedino to ispravno. Puno veze rade za ocjene tako da luce nisu mjerilo znanja , nazalost.

  3. Uvesti poseban maturski ispit za “Luconose”jer je cinjenica da ih ima dosta “nacrtanih”.a pitanja iz opste informisanosti i kulture ne znaju.(Cast izuzecima)Svi makar znamo nekog od njih.Njih pitaju po jednu lekciju,da potvrde ocjenu,a npr.vrlodobrog djaka citavo gradivo za 5″.I ko ce usudit da mu pokvari Lucu”ne daj Boze od 6 razreda pa nadalje?Da li su reformatori eksperti iz svojih oblasti,ili npr.ministar refirmise obrazovanje?Doduse imamo ministre takve da prelaze iz ministarstva u ministarstvo x4,5. :)Kad je pocela ova reforma koja ce da se primjenjuje od skolske 2017-18?Insistrialo se na tzv.Bolonjskoj,pa vise nije aktuelna,a kleli su se u nju.Opet niko iz ministarstva javno ne kaze,da je promosaj.Moci ce da studiraju odlicni i takozvani odlicni,a vrlodobri,vrijedni na privatne ako imaju para,a ako nemaju neka konobarisu kod tata ovih Lucasa.

  4. Zavrsila sam gimnaziju 2001., nije mogao da se upiše bilo ko…Polagali su se izuzetno teški prijemni ispiti, pa su se bodovi sa testova sabirali sa bodovima dobijenim na osnovu uspeha u osnovnoj. Neke lučonoše nisu prošle zbog lošeg rezultata na prijemnom, dok sa druge strane vrlo dobri djaci su prolazili bez problema ako su se dobro spremili…Potpuno ispravno.

Leave a Reply