Djeca u Crnoj Gori pretjerano izložena duvanskom dimu

Pretjerana izloženost duvanskom dimu, kao i dostupnost duvanskih proizvoda mogući su faktori koji utiču na rast broja pušača među petnaestogodišnjacima u Crnoj Gori, upozoravaju stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje.
Direktorica Institutovog Centra za promociju zdravlja Agima Ljaljević kazala je da je Međunarodni dan kontrole duvana, koji se obilježava 31. maja, dobra prilika da se skrene pažnja na taj problem i ukaže na pogubne uticaje duvana.”Posebno značajno je obratiti se roditeljima koji su najodgovorniji za nevoljno udisanje duvanskog dima kod njihove djece”, kazala je Ljaljević za Pobjedu.

Ona je rekla da, i pored trenda smanjenja upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori čak 31 odsto punoljetne populacije puši, što je i dalje visok procenat.

Ljaljević smatra da je posebno zabrinjavajuća upotreba duvana među mladima, na šta ukazuju podaci Globalnog istraživanja o potrošnji duvana (GYTS), rađenog na populaciji djece od 12 do 15 godina.

“Rezultati ukazuju da je u odnosu na prethodno istraživanje iz 2008. godine, gotovo udvostručen broj dječaka petnaestogodišnjaka koji su stalni korisnici cigareta”, upozorila je Ljaljević.

U Crnoj Gori deset odsto šestnaestogodišnjaka su pušači, pokazalo je istraživanje iz 2015. dok je trend upotrebe duvanskih proizvoda bio sedam odsto 2008, a osam odsto 2011.

Izvor: Antena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Da, jeste odgovornost je roditelja i veliki je broj maloljetnika pusaca i da drzacemo se slogana ,,Pusenje je stetno za zdravlje”… i tu se prica zavrsava. Imamo zakon o zabrani konzumacije cigareta na javnim mjestima pa ipak na svakoj terasi,u svakom kaficu,piceriji,restoranu,IGRAONICI,IGRALISTU, PARKICU itd ima vise pusaca od nepusaca koji nesmetano konzumiraju svoj porok,osim sto guse svoju djecu,bez pardona to rade i tudjoj. I onda mi objasnite: gdje moze roditelj nepusac izvesti svoje dijete a da ne bude izlozeno duvanskom dimu? Cemu sluzi zakon o zabrani pusenja na javnom mjestu ako se ne sprovodi? I ko ce pojedincu nadoknaditi stetu izazvanu pasivnim pusenjem?

    • Ima li takav zakon? U šoku sam. Preselila sam se u Crnu Goru pre pola godine i svakog dana u svakom kafiću birou ministarstvu policiji… svuda svi puše i niko se ne obraća na malu djecu :/ ni u restoranima na ma odvojenih prostora za pušače.

Leave a Reply