Prošle godine rekordan broj razvoda

Zavjet “dok nas smrt ne rastavi” u Crnoj Gori je tokom prošle godine prekšen 703 puta. Podaci Monstata pokazuju da je 2016. godina po broju razvoda bila rekordna.

Godinu ranije, razvedeno je 577 brakova.

U poređenju sa 1990-om godinom, broj razvoda u protekloj godini bio veći za čak 379. Prema podacim dakle 2012-e, 515.

Prije 17 godina, odnosno 2000. godine, u Crnoj Gori razvedeno je 435 brakova, a 1990. ukupno 324.

Prošle je godine, u odnosu na raniji period, manje i sklopljenih brakova. Tako je, kako piše Dan, prošle godine na “ludi kamen” stalo 3.178 parova, dok je 2015. godine sklopljeno 3.837 bračnih zajednica.

U toku 2014. godine sklopljeno je 3.527 brakova, 2013. godine 3.847, a 2012. njih 3.305. Sudbonosno “Da” je 2000. godine izgovorilo 3.866 parova, a 1990. njih 3.853.

“Broj sklopljenih brakova je u prošloj godini manji za 17,2 odsto u odnosu na 2015. godinu. Statistika brakova u 2016. godini bilježi porast broja razvedenih brakova za 21,8 odsto u odnosu na 2015. godinu, odnosno porast sa 577 na 703 razvedena braka”, saopšteno je iz Monstata.

Inače, najveći broj sklopljenih brakova je u Podgorici (1.017), a najmanji u Šavniku, gdje su prošle godine sklopljena samo dva braka.

Izvor: RTCG/Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ovo je alarmantno!!!! Sada ni svi ti raxvedeni ljudi i zene da idu na psiholoski tretman i da se oporave od trauma koje su imale u braku!!! Oni nikako ne bi smjeli da udju u brak sa drugom osobom dok se psihicki ne srabilizuju, jer ce o jadu zabaviti sledeceg muskarca ili zenu! Potrebno je najmanje dvije godine da se stabilizuju i psihicki izlijece jer nisu takvi u stanju da se nose sa nose sa onim “i u dobru i u zlu”!!! Na ovu temu bi trebalo da se sjedne za okrugli ili ovalni, kako god, sto i povede razgovor psihologa i sociologa i svih koji su strucnjaci za ovaj problem! Ovo je i za mnogoljudnije zemlje velika i zabrinjavajuca cifra a kamoli za malu Crnu Goru! Ovo je zalosno sto se dogadja! Ja bih rekla da oni koji ulaze u brak trebaju biti edukovani kako od doma iz koga izlaze tako i oni koji u svoj dom dovode novoizabranog clana familije! U danasnje vrijeme mladi i oni koji nisu bas premladi i koji stupaju u brak , trebaju imati znanje i vaspitanje za taj korak koji svojom voljom cine! Brak je institucija, brak je nesto zasto ne dobijamo garanciju kvaliteta i rok trajsnja! Brak je kuca u kojoj se desava i dobro i lose, jer da je sve samo dobro preslo bi u dosadu! U brak treba uci cistoga srca punog ljubavi, a ne samo udati se ili ozeniti zarad nekog ili neceg! Ukoliko se u brak udje iz nekakvog interesa taj brak je osudjen na propast! Srecniji brakovi su oni gdje se niko ne mijesa ali ni to nije bas mjerilo, jer postoje situacije u kojima se ide da se pomogne u necemu za sto je svakako potrebna pomoc, a i olaksanje ali ni to mozda nije pozeljno od jedne strane!! I to moze biti razlog da brak pukne! Danasnji mladi odnosno oni koji su stupili u brak trebaju imati odgovornost i savjesnost za novi nacin zivota, a ukoliko se ponasaju sebicno ili neodgovorno prema bracnom drugu ili ostalim clanovima familije njima se treba dati sansa da se poprave i da se adaptiraju na nova pravila i uslove zivota! Nije u redu da one mlade koje ulaze u brak i ukoliko zive sa ostalim clanovima familije ocekuju da se oni ponasaju po njenim pravilima! To se ocekuje od nje da ona prihvati njihova pravila ukoliko se ne kose sa njenim porijeklom ili religijom! U tom slucaju oni su ti koji prave veliku gresku i dovode do pucanja brakova!

Leave a Reply