Sjutra javni razgovori o vaspitavanju djece u Pljevljima i na Žabljaku

U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore Zaustavimo nasilje, uz podršku EU i Telenor fondacije, u četvrtak 27. aprila, biće organizovani javni razgovori na temu odnosa roditelja i djece u skupštinskoj sali zgrade opštine u Pljevljima u 11.00 sati, kao i u skupštinskoj sali zgrade opštine na Žabljaku u 14.30 sati.

Tim povodom će građani Pljevalja i Žabljaka imati priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i gradonačelnicima ovih opština – Mirkom Đačićem u Pljevljima i Veselinom Vukićevićem na Žabljaku, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i izvršnom direktoricom NVO Roditelji Kristinom Mihailović razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva.

Dejan Miličić, direktor Radio televizije Pljevlja, pridružiće se javnom razgovoru u ulozi prijatelja kampanje Zaustavimo nasilje.

U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

„Iz naučnih saznanja i međunarodnih iskustava znamo da obrazovanje o dobrim praksama roditeljstva, prenatalne i postnatalne kućne posjete preko patronažne službe i predškolsko obrazovanje mogu da spriječe i ublaže uticaj nasilja i nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“, poručuje Perks.

U Pljevljima će, tom prilikom, biti otvorena izložba Muzej porodičnih sjećanja, koja dijeli porodična sjećanja sa građanima širom Crne Gore u želji da svaka porodica bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.

Kampanja Zaustavimo nasilje zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno visoka tolerancija društva prema nasilju. Između ostalog, većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke. Cilj kampanje je podizanje svijesti da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply