Zašto se prima MMR kada nijesu opasne bolesti od kojih štiti?

Pitanje od Nafije

Zašto je obavezna MMR vakcina kada bolesti od kojih treba da štiti nisu ni smrtonosne i skoro da ih i nema… Stručno objašnjenje želim.

Odgovor od epidemiologa Senada Begića, Institut za javno zdravlje 
To što malih boginja (morbila) nema kod nas već duži niz godina ne znači da su morbili blaga i beznačajna bolesti. Šta više, morbili su na žalost i dalje jedan od vodećih uzroka umiranja djece u svijetu – 134.000 umrlih u 2015-oj godini, a to je 367 smrtnih slučajeva dnevno ili 15 umrle djece svakoga sata.Dok pročitate ovaj odgovor otprilike dvoje djece u svijetu će izgubiti život zbog posledica malih boginja.
Takođe, pogrešno je uvjerenje da od morbila djeca umiru u nerazvijenim zemljama, a prije svega u zemljama Afrike. Na nesreću svih nas koji se bavimo zdravljem djece, od morbila djeca umiru svuda gdje postoje morbili pa i u zemljama Evropske unije i to u dvadeset prvom vijeku.

Istovremeno, komplikacije koje prouzrokuju morbili su jako opasne. Neke komplikacije se javljaju uporedo sa ovom bolešću i same po sebi su smrtonosne. Radi se, na primjer, o upali pluća, upali mozga (encefalitisu) ili upalama srednjeg uha, dok neke druge komplikacije mogu da se jave i dugi niz godina nakon infekcije virusom morbila i da ostave pogubne i tragične posledice. Takav je slučaj sa trajnom morbiloznom upalom mozga koja ne mora da se ispolji zajedno sa boginjama na koži već par godina posle, a koju karakteriše progresivno i trajno oštećenje mozga i njegovih funkcija.
Rubela ili crvenka je zaista blaga ali jako zarazna bolest odraslih i djece koju karakterišu blagi simptomi poput povišene tjelesne temperature, bolova u grlu praćenih osipom koja obično počinje na licu pa se proširi na ostatak tijela. Međutim, problem se rubelom je taj što ona izaziva teška oštećenja ploda ako dođe do infekcija trudnice. Infekcije u najranijim fazama trudnoće dovode do pobačaja, a kod djece koja prežive dovode do anomalija pa se djeca rađaju teško onesposobljena – najčešće imajući problema sa vidom, sluhom ili srčanim manama. Kako trudnice nisu kandidati za vakcinaciju, jedini način da ih zaštitimo je da ih vakcinišemo u detinjstvu kada je oboljevanje od rubele i najčešće.
I na kraju treća od bolesti od koje štiti MMR vakcina – mumps ili zaušci.U većini slučajeva zauške su kod odraslih nešto teža kod djece blaga zarazna bolest koja ipak može da izazove ozbiljne i dugotrajne probleme i komplikacije uključujući upalu moždanih opni (meningitis), gluvoću (privremenu ili trajnu), upalu mozga (encefalitis), upalu testisa sa dugotrajnim posledicama (posebno kod dječaka u pubertetu) kao i upalu jajnika i tkiva dojki. Na žalost, zabilježeni su i rijetki smrtni slučajevi nakon infekcije zaušcima i njenih komplikacija.
Ne postoji specifična i ciljana terapija za bilo koju od ove tri virusne infekcije. Zaražena djeca i odrasli mogu da se oslanjaju samo da takozvanu simptomatsku terapiju koja uključuje liječenje određenih simptoma ali ne i same bolesti. Na primjer, povišena tjelesna temperatura može da se spusti ali infekcija ostaje da “tinja” tako da uviek postoji opasnost od svih navedenih komplikacija.
Zbog toga, ključ leži u prevenciji a to je vakcinacija.

Kao i svi drugi ljekovi, i MMR može dovesti do pojave neželjenih dejstava, iako se ona neće javiti kod svih vakcinisanih već naprotiv – javiće se jako rijetko i samo kod nekih osoba. MMR vakcina se u upotrebi u Crnoj Gori nalazi od 1994. godine, a u nekim zemljama zapadne Evrope od sedamdesetih godina XX vijeka. Tokom više decenijskog praćenja upotrebe ove vakcine i nakon desetina miliona datih doza tačno znamo osobine ove vakcine kao i neželjene reakcije koje mogu nastati nakon njene upotrebe. Ni jedna od zabilježenih reakcija nema visoke razmjere niti po učestalosti niti po ozbiljnosti i korist primjene MMR vakcine jasno višestruko ukazuje na njen značaj imajući u vidu kako neželjene reakcije tako i ozbiljne i pogubne komplikacije bolesti protiv kojih štiti.
SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kad pricaju o procentima i koje gde i sta, sve su to gluposti. Mmr vakcina je ruski rulet. Cuvajte vasu decu. Niko ne zna sta je u vakcini. One se uvoze i niko ne snosi odgovornost to vam je tako da znate.

  2. Ma ljubi kako su se nasi stariji lijecili…ja sam sve prebolovala a 81god sam i boginje i veliki kasalj i fruz i rubeole pa sam zdrava prava i roditelj…a u vakcinu ne mogu da nadjem dokumentarac o tome da pogledate,ziva i to povecan ne znam tacno koliko % u odnosu na ranije godine i neki sastav sto cuva validnost vakcine a ova dva u kombinaciji prave haos i jos ohooo sta sve..

  3. Za mene se ovdje namece drugo pitanje. U konkretnom tekstu rijec je o ozbiljnosti i opasnostima kada su u pitanju male boginje. Govori se o stopi smrtnosti i komplikacijama istih. I ja sam vakcinisana protiv malih boginja. Mene zanima zasto koktel? Zasto istovremeno vakcinisanje protiv tri bolesti i to od ’94? Rubelu i zauske sam prebolovala, bez komplikacija, a moglo ih je biti, isto kao sto neko podnese vakcinu bez nus pojava, a kod drugog se jave. Nego da ne ulazimo sad u aspekt price o vaganju mogucih posledica od jedne ili druge varijante. Samo me zanima zasto se konkretno ovdje naglasavaju opasnosti od jedne bolesti, a govorimo o vakcini protiv tri. Da li je jednaka opasnost od sve tri bolesti ili je neka sa manje rizika? Ako je potvrdan odgovor,cemy onda 3 u 1? Da li postoji mogucnost odvojenog davanja ove tri vakcine i zasto ne?

  4. Da li je prije svega neko od stručnih pomenuo kvalitet vakcina? Zašto su mog supruga i mene 2010.pa na dalje za prvo dijete uputili da KUPUJEMO vakcine jer su ODLIČNE? I ako jednu kupimo,moramo svaku sljedeću?! Ima puno teza do glavne teme MMR! Kod izabrane dr mog drugog djeteta u svesci vidim da je veliki broj beba primilo MMR vakcinu-nemoguce da će sve oboljeti od autizma….Moj sin ima 7godina i primio je MMR,hvala Bogu sve je u redu….No,kako i šta sa drugim? Doktorica je zgrožena pri samoj pomisli da neće da je primi….sestri mi je kazala da će biti prijavljena kod nadležnih ukoliko ostane pri tome da njena beba neće primiti pomenutu vakcinu! Odgovorno tvrdi da su nebuloze sve što se priča i piše….
    Ali….postavljam sebi pitanje/šta je pametno? Da li da moje dijete bukvalno služi kao eksperiment i dokaz nekome i nečemu? Opterećena sam priznajem,kao i moj suprug…….u velikoj smo nedoumici i prije da je neće primiti nego da hoće….. Svima želim samo da ne vidimo zlo najdražim bićima na svijetu!!!!!

    • Niko nece da potpise i garantuje da nema posledica sto znaci ??? Kad se boluje bilo kakva bolest dijete se mora njegovati a ne dijete sa boginjama slavi rodjendan u igraonu e tu roditelji grijese i velika je mogucnost da dobije i upalu pluca i meningitis itd.

  5. Dok smo boravili u bwogradu zbog razvojne disfazije u razgovoru sa majkama vecina tvedi da je nakon vakcine doslo do problema kod njihove djece. Ja za svoje ne mogu da tvrdim jer je prije i posle vakcinacije stanje bilo isto. Ali kada se nadjete sa nekoliko roditelja koji tvrde da je vakcina bila okidac to vas baci u duboko razmisljanje a sta bi bilo i kako bi bilo da je nije primila.

  6. Ne mogu da vjerujem da su ljudi ovako ne informisani, misle da je rijec o djecijim boginjama, a ne znaju da je rijec o malim boginjama, cija posledica moze biti smrt! Da ne znaju da osobe zenskog pola koje ne prebole rubeolu mogu imati ozbiljne posljedice ako ih dobiju u trudnoci ( po plod). I da zauske mogu dovesti do steriliteta ako ih preboluju djecaci u pubertetu.
    Jos uvijek bi bolovali od mnogih opasnih bolesti da nije vakcina i umirali! Dakle, sasvim je moguce da vakcina moze biti neispravana, a to je nesto drugo. Moze biti i svaka druga, ne samo MMR.
    Uglavnom, svaka cast onim roditeljima koji se odluce da na sebe preuzmu rizik nevakcinacije djeteta.

    • Koliko dugo traje imunitet nakon vakcinacije? U fertilnom dobu više nijedna žena nije imuna ni na rubelu ni na morbile. Zašto ne kažete da je mnogo veća opasnost od komplikacija prebolovati te bolesti u nekom kasnijem dobu, nego u dječijem uzrastu?

    • I vakcina štiti oko 7god-nakon toga svaku pomenutu bolest mogu dobiti…Dalje-dijete moje poznanice je primilo MMR i nakon par dana dobio zauske…..
      Vise ne eksperimentisu na životinje nego na bebe!

    • Drage dame.. Jeste imuna je.. kad zena ostane u drugom stanju, prvo sto radi jeste torch test, koji izmedju ostalih stvari pokazuje da li ima antitijela na rubeolu.. A ako nesto i budete kasnije bolovali, prebolovace se lakse ako ste primili vakcinu, jer antitijela postoje.
      A sto se tice prijateljice, to vec jeste problem. To sto je dijete dobilo zauske nakon primljene vakcine znaci da virus zausaka nije bio dovoljno umrtvljen u samoj vakcini i dijete ga je odmah dobilo.
      Glavni problem sa MMR, jeste sto nakon sto izadje iz Njemacke (mislim da se tamo proizvodi, moguce da sam zaboravila), ne podlijeze daljim kontrolama prilikom ulaska u nasu zemlju.
      Desavalno se da djeca dobiju i djeciju paralizu par dana nakon sto su primili vakcinu protiv toga, to govori o neiapravnosti vakcine.
      Ali ne i o tome da se vise ne trebaju davati vakcine, cim se prestane davati, opet se sve te bolesti vracaju u vidu epidemije.

  7. Milena Radovic sve te bolesti koje si navela su bolovali moja i tvoja baba pa cak i tifus pa bogu hvala izrodile plemena,tako da sto se tice vakcina srecno bilo onim koji ih prime a znam da sam od vakcine imala nazalost tragediju.I ne mozete da racunate prirodni imunitet i imunitet vakcine ,hranimo i drzimo svoju decu zdravo ma nisu ovo vremena rata i nemanja osnovnih uslova i da dobiju zauske pa sta necete da ih kupate u potok,a i kod nas je bila pre tri god epidem zauski i to kod momaka od 25god bez smrtnosti a svi su lezali na infe odaljenju i eto bogu hvala zivi

  8. MMR vakcina je u Danskoj na kalendar imunizacije stavljena ’87 god. Tako da teza “i mi smo vakcinisani pa nam nije nista” znaci da nisu tom vakcinom imunizovani.Imunizovani sy vakcinama za svaku bolest pojedinacno ne za sve tri odjednom. Jasno je da to nije ista vakcina sto roditelji kao najrelevantniji to nazalost prvi primijete. Pitaj te ovog gospodina Begica koje su imunizacije radjene oralno a ne injekciono ako bude znao ja cu vam dat sto ocete.
    Dzaba odlaganje MMR a jer ima slucajeva kad djeca progovore u ovom slucaju djecak od 2god i 2mjeseca posle MMR a vise nije znao da govori,ne prepoznaje ljude oko sebe koje je znao,utonuo je u neki svoj svijet.

Leave a Reply