Neplaćanje alimentacije je nasilje nad djetetom, nadležni da reaguju

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pozvao je nadležne da riješe problem neplaćanja alimentacije za izdržavanje djece, jer se u pritužbama toj istituciji ukazuje na vrlo različite situacije kojima su djeca izložena, a u suštini imaju isti rezultat –  ponižena su i povrijeđena i bez osnovnih sredstava za život.

Roditelji su u pritužbama Ombudsmanu prošle godine ukazali i da se sudske odluke ne mogu prinudno izvršiti zato što se na imena okrivljenih ne vodi nikakva imovina zbog čega ne mogu da reaguju ni javni izvršitelji. Roditelji su kazali i da su podnosili krivične prijave zbog neisplaćivanja izdržavanja, ali da se po njima nije postupalo.

U dokumentu je navedeno da se, između ostalih, ovoj ustanovi požalio jedan otac djeteta koji je podnio pritužbu zbog nepostupanja po krivičnoj prijavi protiv majke koja duže vrijeme ne daje novac za izdržavanje djeteta. Napisano je da je ta žena pravosnažnom i izvršnom presudom na to obavezana, a ombudsman je, postupajući po ovom predmetu, ustanovio da je pritužba osnovana.

Nedavanje izdržavanja za dijete, navodi se u izvještaju, jedan je od oblika ekonomskog nasilja nad djetetom. Iako važeći propisi, kako je istaknuto, predviđaju mehanizme zaštite prava djeteta na izdržavanje, te iako je država u obavezi da preduzme sve potrebne mjere kako bi osigurala da dijete dobije sredstva za izdržavanje od roditelja ili drugih srodnika koji su za dijete odgovorni, zapažene su brojne teškoće u naplati alimentacije za izdržavanje djece. Prema riječima ombudsmana, ovaj problem izrazito pogađa jednoroditeljske porodice otežavajući njihov socio-materijalni položaj.

“Neki od uzroka takvog stanja su dugotrajnost i nedjelotvornost sudskih postupaka, neprijavljivanje ukupnih prihoda ili nezaposlenost drugog roditelja, njegovo nepoznato boravište ili život van Crne Gore”, napisano je u dokumentu.

Ombudsman podsjeća da je rješenje ovakvih poteškoća, u uporednom pravu država u okruženju, pronađeno u osnivanju alimentacionog fonda. Baković je u mišljenju na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona u oktobru 2015. godine Ministarstvu pravde predložio da je radi zaštite prava djece neophodno normativno urediti osnivanje i način rada alimentacionog fonda ovim ili posebnim zakonom, ali da to nije prihvaćeno. Uprkos tome, Zaštinik ne odustaje od mišljenja da je to najbolji način za rješavanje ovog problema.

“S obzirom na to da se država obavezala da sistemski štiti položaj djece ovakva vrsta rješenja mogla bi da nadomjesti nedostatke i otkloni poteškoće koje su uočene u praksi”, napisao je u izvještaju.

Povreda prava djeteta, ali i nemoć institucija, kaže, posebno je izražena u slučajevima kada je roditelj koji ne plaća izdržavanje nezaposlen ili kada se sam nalazi u stanju socijalne potrebe. U takvim slučajevima djetetovo izdržavanje, kako je istaknuto, ne može se namiriti u izvršnom postupku, jer dužnik ne posjeduje imovinu koja bi se mogla plijeniti.

“Bilo je i onih slučajeva gdje roditelji ističu kako obveznik izdržavanja, iako živi u veoma dobrim ekonomskim uslovima, formalno nema nikakve imovine i prihode, te na taj način „izbjegava“ davanje izdržavanja za djecu. Stoga, smatramo da postoji potreba unapređivanja mehanizama zaštite prava djece na izdržavanje”, napisano je u dokumentu ombudsmana.

Uočene su i poteškoće sa kojima se suočavaju roditelji u slučajevima u kojima obveznici izdržavanja žive ili rade u državama koje nijesu potpisale međunarodna dokumenta kojima se osigurava i olakšava ostvarivanje alimentacionih potraživanja, kao i u slučajevima gdje su obveznici izdržavanja nepoznatog prebivališta ili boravišta.

Istraživanja koja su objavljena prošle godine pokazala su da alimentaciju u Crnoj Gori više od godine ne plaća čak 70 odsto roditelja. Podaci do kojih je došla Sigurna ženska kuća ukazuju i da iznosi koji se dosuđuju za alimentaciju u prosjeku su 94 eura što je malo za zadovoljavanje potreba maloljetne djece.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kakvi su to idioti koji ne placaju alimentaciju za svoje dijete??a toliko ih znam koji su puni para a nece ni minimalno da plate zbog mrznje prema svojim bivsim zenama.jadnici,dajete za svoje dijete i da su vam najgore te zene vi ste krivi sto ste ih izabrali takve a ne to neduzno dijete😡

Leave a Reply