U školama u bloku V i VII popunjena mjesta za prvake, prebivalište više nije kriterijum

Nekoliko roditelja iz Podgorice obratilo se udruženju Roditelji prošle i ove sedmice jer su pokušavajući da zakažu testiranje za upis njihovih budućih prvaka, u osnovnim školama “Štampar Makarije” i “Radojica Perović” dobili negativan odgovor uz pojašnjenje da su slobodni kapaciteti popunjeni.

“Danas sam otišla u OŠ “Štampar Makarije”, da zakažem termin za testiranje za upis u 1. razred. i bila iznenađena odgovorom uprave, da se moje dijete ne nalazi na spisku vrtića u koji ide, i da ne mogu da nam dodijele termin. Kažu, termine su dodijeli tako što su išli po pomenutim spiskovima. Prošle godine su imali Potvrdu o prebivalištu kao kriterijum za upis, pa pošto su roditelji počeli da se žale na diskriminaciju,  ove godine su izgleda “smislili” da to budu spiskovi iz vrtica”, napisala nam je majka Marija.

Ona je dobila preporuku da ode u vrtić i donese izjavu da njeno dijete ide u vrtić, ali i pojašnjenje da ne mogu da garantuju kada će i hoće li moći da pozovu na testiranje. Ovoj majki je objašnjeno i da je škola dobila naređenje od Ministarstva prosvjete da od naredne školske godine u odjeljenju prvaka može biti maksimalno 27 učenika, i da se zbog toga moraju pridržavati spiskova iz vrtića.

Sličan problem i odgovor je dobila i porodica iz Tološa, koja je prijavljivala dijete u OŠ “Radojica Perović”. Iz uprave im je pojašnjeno da su sva mjesta popunjena, tj svi termini zakazani.

Udruženje je roditelje uputilo na član 35. Zakona o osnovnom obrazovanju koji propisuje da je “organ državne uprave nadležan za poslove matične evidencije građana dužan da dostavi školi, do kraja februara svake godine, spisak djece dorasle za školu iz naselja koja pripadaju području škole”.

Udruženje Roditelji se obratilo i Ministarstvu prosvjete ovim povodom, posebno zbog pojašnjenja koje se odnosilo na spiskove iz vrtića. Iz Ministarstva je pojašnjeno da će odgovor dostaviti uprava OŠ “Štampar Makarije”.

Direktorica škole Milica Stanković je navela da je nakon razmatranja kapacitete te ustanove, procijenjeno da mogu formirati sedam odjeljenja prvog razreda, što znači da mogu upisati maksimalno 210 učenika.

Ta škola ima prijavljeno četvoro djece sa posebnim obrazovnim potrebama, što smanjuje broj učenika u 4 odjeljenja, objasnila je ona.

“Ako se u odjeljenje uključi učenik sa posebnim obrazovnim potrebama, broj učenika u odjeljenju može se smanjiti do 10% u odnosu na najmanji broj učenika u odjeljenju, a koji je 26, što znači da, zavisno od pojedinačnog slučaja, taj broj može biti i 23 učenika”, napisala je Stanković.

Iskustvo iz prethodnih godina je toj školi pokazalo, dodaje ona, da za upis prvaka kod njih vlada veliko interesovanje iz niza razloga – dobri rezultati škole, uslovi u kojima borave kao i jutarnje čuvanje i produženi boravak, a posebno prenaseljenost tog dijela grada.

“Već na početku školske 2016/2017. smo, poučeni iskustvom iz prethodnih godina, počeli saradnju sa vaspitnim jedinicima u neposrednoj blizini škole, čija djeca inače gravitiraju ka našoj školi. Dakle, spiskovi vrtića su korišteni kao baza za orjentaciju, ali nikako kao isključivi eliminatorni faktor za upis djece. Ovo posebno s obzirom na činjenicu da ne idu sva djeca u vrtiće i Zakonom je jasno propisano da svaki roditelj ima pravo da upiše dijete u školu koju izabere ukoliko ima mjesta”, kaže Stanković.

Kao jedini eliminatorni faktor navodi činjenica da su popunili planirani broj učenika veoma brzo, u prvih nekoliko dana.

“Dakle, sama ta činjenica je razlog nemogućnosti za zakazivanje termina većini roditelja koji su se prijavili nakon toga”, tvrdi direktorica škole “Štampar Makarije”.

Ona je dodala da se, pošto se testiranje prijavljene djece obavlja svakodnevno, pojavi i neko slobodno mjesto ukoliko se procijeni da upis testiranog djeteta treba zbog određenih razloga biti odložen za narednu godinu, i u tom slučaju pozivaju prvog roditelja djeteta sa spiska prekobrojno i naknadno prijavljenih.

“Svakom roditelju damo obavještenje da je ovo potencijalna mogućnost, ali da sa sigurnošću ne možemo nikome obezbijediti željeno mjesto. Zato i savjetujemo roditelje da odu do neke obližnje škole ukoliko ima mjesta”, napisala je Stanković.

Ona je pozvala roditelje da prihvate činjenicu da žive u gusto naseljenim djelovima grada i da postojeći kapaciteti vaspitno-obrazovnih ustanova ne mogu svakom pojedincu ispuniti očekivanja.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ovo je zaista uzasno.ako se djeca ne mogu upisati u te dvije skole znaci da roditelji trebaju da vode djecu u neke udaljene skole u kojima ima mjesta sto je apsurd ako nista bar zbog dodatnih troskova prevoza do udaljenije skole kao i gubitka vremena.

  2. Zato sto u vrtice Sunce i Suncokril skole posalju poziv pa uciteljice iz vrtica zakazuju za termine, pominju prioritet tih vrtica iako je zakon za sve isti. To nije po zakonu i to urade prije nego pocne zvanican upis. Tako da sva djeca koja nijesu u ta dva vrtica su diskriminisana.

  3. Zbilja bruka! Dje god nadju zgodno mjesto, oni zgradu posade, bez ikakvih popratnih sadrzaja: vrtica, skola, igrralista, domova zdravlja. I onda tako, dok se izgradi sve to, nasa djeca su vec na fakultetu!

Leave a Reply