Građanska alijansa podsjeća na obavezu uklanjanje automata za klađenje iz kafića

Građanska alijansa pozvala je danas odgovorne inspekcijske organe da odmah i bezuslovno sprovedu Odluku Ustavnog suda koji je ukinuo odredbu da se kladioničke igre mogu priređivati “i u ugostiteljskim objektima”.

Iz ove nevladine organizacije je pojašnjeno da je ta odluka na snazi od 10. aprila.

“Apelujemo na nadležne organe da reaguju što hitnije po Odluci Ustavnog suda i uklone sve aparate za klađenje iz ugostiteljskih objekata, kako bi poštovanjem zakona i njegovim sprovođenjem uticali na problem zavisnosti koji je u Crnoj Gori sve razvijeniji, posebno među mladima”, kazala je koordinatorka medijskog programa Građanske alijanse Kristina Ćetković.

Ustavni sud je  24. februara donio odluku kojom se ukida dio člana Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara, odnosno dio rečenice ”i u ugostiteljskim objektima” koja se odnosi na priređivanje kladioničarskih igara na terminalima.

Kako cijela rečenica glasi “Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama, prostorima kazina, automat kluba i u ugostiteljskim objektima, u skladu sa zakonom”, izbacivanjem “ugostiteljskih objekata” ostalo je da se klađenje na terminalima može priređivati samo u kladionicama, kazinima i automat klubovima.

Podnosilac ovog predloga Ustavnom sudu poslanik Aleksandar Damjanović kaže da je Ustavni sud donio odluku u posljednjem trenutku, “vjerovatno kao krajnji način zaustavljanja maloljetničkog kockanja koje je u Crnoj Gori zbog te odredbe poprimilo razmjere epidemije”.

On je kazao da se izdavanjem koncesija za terminale u ugostiteljskim objektima četiri godine flagrantno kršio Zakon o igrama na sreću, koji propisuje da se  samo u posebnim prostorijama mogu priređivati igre na sreću.

“Iz razloga što ta odluka još nije objavljena u Službenom listu, a imajući u vidu informacije od  Ustavnog suda koje je dobio vaš medij,   u ovom trenutku nije moguće detaljnije komentarisati navedenu odluku. Ono što treba sada istaći jeste da očekujem da Ustavni sud završi svoju proceduru redakcije, da odluka o ukidanju dijela pravilnika stupi na snagu u najkraćem mogućem roku, te da istog časa državni organi, inspekcijske službe i  Uprava policije, istu dosljedno sprovedu i krenu u akciju onemogućavanja maloljetničkog kockanja, na način što će u najkraćem mogućem roku svi, ali baš svi aparati za klađenje, i oni prijavljeni i oni neprijavljeni, biti uklonjeni iz svakog ugostiteljskog objekta u Crnoj Gori”, kazao je Damjanović.

Zakonom je maloljetnicima zabranjen ulaz u prostor gdje se priređuju igre na sreću, ali nije u  ugostiteljskim objektima pa, kako je kazao Damjanović, u njima  nijedna ozbiljna država ne bi dozvolila postavljanje terminala.

Prošle godine je, prema izdatim licencama, ukupno legalno radilo 287 terminala, od čega je većina bila u ugostiteljskim objektima. Država je od ovih terminala prošle godine imala ukupni prihod od 1,7 miliona eura.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply