Kada treba prestati sa korišćenjem cucle?

PIŠE: Logopedi Avramović

Poslednjih godina cucla se sve češće viđa kod djece. Mogući razlog tome je što se dojenje često prerano prekada ili se laktacija ni ne razvije kako treba. Kada se mame nađu u ovoj nezavidnoj situaciji, naravno da posežu za cuclom.  Tokom vremena se na cuclu naviknu i djeca i roditelji.

Kada je vrijeme da cucla ode u zaborav?

Ako dijete nije dojeno i pije adaptirano mlijeko cucla je skoro neizbježna. Važno je da roditelji prema cucli zauzmu stav kao prema nužnom zlu. To znači da će je koristiti samo dok dijete ne počne da prelazi na drugu hranu koju će jesti kašičicom. Preporuka je da se kašičica koristi što češče. Bebe mogu na kašičicu da piju sve tečnosti.

Kada beba počne da sjedi stabilno, treba joj nuditi da pije iz šoljice ili manje čaše. Na početku će joj roditelji držati čašu pa će postepeno učiti dijete da se samostalno služi čašom. Na ovaj način upotreba cucle će se postepeno smanjivati. Dijete će biti stimulisano da razvija svoje sposobnosti. Oko prvog rođendana dijete će uživati u prohodavanju, progovaranju i drugim izazovima koji mu predstoje. Ne treba ga držati u bepstvu i učiti ga da je to vrhovno zadovoljstvo.

Zašto se ne preporučuje upotreba cucle poslije prvog rođendana?

  1. Dijete koje koristi cuclu duže nego što je neophodno, tokom vremena postaje sve više vezano za nju. Samim tim je i odvikavanje teže. Dakle, potreba prelazi u patološku naviku koje se nije tako lako riješiti.
  2. Progovaranje i cucla ne idu zajedno. Vrlo je logično da dijete koje ima cuclu u ustima ne može da govori ili ne može da govori kako treba. Ovo može biti razlog kašnjenja u progovaranju.
  3. Dugotrajna upotreba cucle deformiše govorne organe. Često imamo priliku da u praksi viđamo djecu sa deformiteitima zagrižaja, jezika, nepca… Ovo su uzroci nepravilnog izgovora glasova, a korekcija je otežana zbog strukturalnih deformiteta.

Zapamtite: Poslije prvog rođendana ni jedna verzija cucule nije dobro došla (bilo flašica, bilo laža). Vaše dijete ima mnogo drugih načina da uživa, da se umiri i zadovolji. Razmišljajte koliku štetu cucla može napraviti!

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. najbolje je i ne počinjati sa njom 😉 najlakše je bebi tutnuti cuclu kad plače, umjesto toga joj treba izaći u susret da joj se zadovolji potreba. Moj sin ju je pljuvao od samog početka, a ja sam insistirala da mu je dajem kad plače. Zbog nje nam se potpuno poremetilo dojenje, više je cuclao nego sisao. Ne koristimo je uopšte, a ja sam naučila da malo i istrpim plakanje. 😉

    • slažem se da nije strašno, samo kasnije bude problema da zaspe bez nje. ja sam je koristila i bio je boga mi prihvatio, s tim da ju je ibpluvao, ali trebalo mi je par noći da ga naviknem bez nje, nije bilo lako a imao je samo mjesec dana. mogu misliti kako je teško odvići naviku od godinu i više. 😅

  2. Moja su djeca nedonoscad i cuclu su im dali u bolnici da ojacaju vilicu i nauce da sisaju. Vec u jaslicama sam ogranicila upotrebu samo na vrijeme spavanja (i nocnog i popodnevnog) a potpuno smo je se otarasili sa dvije godine.
    Ovdje kad dijete krene u vrtic (tri godine), mora da zna da samo ide u WC, da se samo svuce i obuce, ocisti, samo jede i nista cucla.
    Mislim da je to ocekivanje od trogodisnjaka sasvim realno.

  3. Ja ne vidim smisao davanja cucle. Bebe ako i placu placu sa razlogom. Vremenom naucis zasto placu. Bebac sad ima 4 i po mjeseca, bez cucle je. Istina, u nekoliko situacija i to bas van kuce sam pokusavala da mu je dam da se smiri, mozda je uspjelo jednom samo. Ako naucis da osluskujes bebine potrebe nema smisla davati cuclu. +zdravije je bez nje+nema problema sa odvikavanjem 😊

Leave a Reply