Djeci sa autizmom treba pomoći da iskažu sve potencijale

Djeci koja imaju autizam ili neke njegove elemente neophodna je adekvatna pomoć da iskažu sve potencijale i kapacitete koje imaju, a koji su negdje zaključani, smatra psihološkinja Maja Bonačić iz Hrvatske koja u Crnoj Gori ove sedmice realizuje projekat Zaigrana pedala u susret Danu svjesnosti o autizmu.

“Posebno bi trebalo voditi računa o emocionalnom razvoju djeteta, pronaći balans da ono bude srećno i da pokaže sve ono što može kroz igru i komunikaciju sa drugima. Najvažnije je pronaći koliki je kapacitet djeteta jer nisu svi isti. Ima težih i lakših oblika spektra, znači nastojimo da oni budu najbolja verzija sebe”, kazala je Bonačić sinoć u Herceg Novom gdje je održala prvo predavanje o važnosti igre u radu s djecom s poremećajima autističnog spektra.

Zaigrana pedala se ove godine organizuje u osam gradova Hrvatske i Crne Gore. Podršku u organizaciji događaja u Crnoj Gori Bonačić i njenoj Udruzi Oblačić pružaju Fondacija “Ognjen Rakočević”, Triatlon Savez Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, udruženje Roditelji, Asocijacija za demokratski prosperitet ZID I Multisport akademija Mayer.

Prema riječima Bonalić, veoma je važno da roditelji natjeraju druge da im pomognu, jer jedino oni mogu i moraju da budu adekvatna podrška djetetu.

Poručila im je da prvo prihvate da imaju zauvijek različito dijete i da je vrlo posebno.

“Zato mu treba pomoći da bude najbolja verzija sebe samoga i što uspješniji i srećniji. Iz mog iskustva u tome uspije četvrtina roditelja”, kazala je ova psihološkinja.

Statistika pokazuje da u Americi, na 70 djece, jedno ima dijagnozu autizam. Taj odnos među dječacima i djevojčicama je četiri na prema jedan. U Hrvatskoj 12 hiljada djece ima dijagnozu, a kako je rekla Bonačić, takva je situacija na cijelom Balkanu.

Predavanju je prisustvovala Vanja Rakočević iz Podgorice direktorica Fondacije „Ognjen Rakočević“ koju je osnovala nakon što je njen sin tragično nastradao prošle godine u Podgorici.

Ona je istakla da je autizam preveliki problem da bi se roditelji sami izborili s njim.

“Roditelji su do sada bili najbolja podrška jedni drugima. Kako je rastao broj djece sa dijagnozom i oni su se više udruživali, a potom su i društvo i država počeli da prepoznaju problem i da se uključuju u pružanje pomoći. Nema odustajanja, sada su počele sve karike da se vežu i na dobrom smo putu da olakšamo život i djeci i roditeljima”, poručila je Rakočević.

Novljanka Vukica Novaković objasnila je da roditeljima i djeci sa autizmom ne treba sažaljenje već razumjevanje, a među pozitivnim iskustvima izdvaja druženje roditelja koji usmjeravaju jedni druge.

“Razumjevanje se nađe ali najčešće od onih od kojih to najmanje očekujete. Sistem se pomalo mijenja, mnogo je bolje nego prije 20 godina. Pomalo se mijenja i svijest ljudi i to je za dobrobit i naše djece i nas ali i cijele zajednice. Ono što je najvažnije i o čemu razmišljamo je šta poslije nas. A to poslije mora biti pod strogim nadzorom države radi njihove sigurnosti”, kazala je Novaković.

Zaigranu pedalu su do sada podržali i Turistička organizacija Kotora, hotel Franza u Baru, Gradska kafana u Herceg Novom, Tempo iz Podgorice, hotel Hilton Podgorica i KIC „Budo Tomović“.

Maja Bonačić je magistar psihologije, bavi se psihološkom procjenom i ranom intervencijom i vrhunska je sportistkinja, te aktuelna državna prvakinja u dugom triatlonu. Sva predavanja održava na volonterskoj osnovi i cjelokupan dolazak i angažman realizuje na taj način.

Osim u Herceg Novom, dvosatna edukativna predavanja su planirana i u Kotoru, Baru i u Podgorici, gdje će biti upriličen i humanitarni događaj Triatlon saveza Crne Gore i Multisport akademije Mayer u cilju prikupljanja sredstava za Fondaciju „Ognjen Rakočević“.

Izvor: Radio Herceg Novi

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply