Ustavni sud u petak o smanjenju naknada majkama

Ustavni sud Crne Gore će u petak 24. marta raspravljati da li su Vlada i Skupština mogle da smanje visinu naknada majkama sa troje i više djece, saznaju Vijesti.

Vlada je prošle sedmice predložila tom sudu da donese rješenja kojim se odbijaju inicijative Demokrata, USSCG, članica Foruma žena Demokratske narodne partije i Milana Doderovića iz Podgorice o ukidanju odluke o umanjenju naknada majkama.

Izvršna vlast smatra da je postojao legitimni cilj da se naknade smanje i da se ta odredba izmijenjenog zakona ne može tumačiti sa aspekta ustavnog načela zabrane retroaktivnosti.

Ustavni sud će o zakonskim rješenjima koja se odnose na majke sa troje i više djece i odredbama koje se tiču smanjenja naknada, odlučiti na prvoj sljedećoj sjednici, zvanični je odgovor  Vijestima iz te institucije.

Oni nijesu naveli kada je to, a prema nezvaničnim informacijama na dnevnom redu sjednice zakazane za petak samo su predmeti koji se tiču smanjenja naknada.

Sudije po tom osnovu neće razmatrati inicijativu troje Kolašinaca iz decembra 2016. koji smatraju da su same Izmjene zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti diskriminatorske i da ih treba ukinuti. To bi automatski značilo ukidanje naknada za majke koje već tri sedmice protestuju ispred Skupštine, a dio njih već deveti dan štrajkuje glađu.

Dvije majke juče su završile u Hitnoj, ali su, nakon ukazane pomoći, nastavile štrajk glađu.

Predsjednik Ustavnog suda Dragomir Drašković saopštio je nedavno na RTCG da predmeti naknada za majke nisu prioritet i da ne postoji zakonski rok za odlučivanje o njima. On je rekao i da  svaki ultimatum koji se postavlja pred sudom nije primjeren demokratskom društvu i ne doprinosi integritetu institucija.

Ustavnom sudu je 10. marta dostavljen zahtjev za prioritetno rješavanje predmeta za ocjenu ustavnosti Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti u dijelu koji se odnosi na smanjenje naknada.

Na poziv majki koje protestuju pred parlamentom sinoć se odazvalo oko 1000 građana, kao i predstavnice političkih partija – DF-a, SDP-a, Demosa, Demokrata, Građanskog pokreta URA.

Pomoćnik ministra rada Goran Kuševija rekao je da je dosta rješenja o umanjenju naknada ukinuto zbog uputstva Demokrata.

Kako su ranije naveli iz te partije, to znači da su neke majke oštećene jer su im naknade umanjene i prije nego su dobile rješenja o tome. Ukoliko u parničnom postupku odluče da tuže državu, objašnjeno je Vijestima, imaće pravo na obeštećenje i na sudske troškove.

Kuševija je sinoć u emisiji Reflektor TV VIjesti  pozvao majke koje protestuju na dijalog. “Pozivam ih da ove nedelje  razgovaramo. Ali svakako se čeka odluka Ustavnog suda”, kazao je on.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply