Zdravstvenim radnicima i ustanovama zabranjeno da promovišu i predlažu konkretne formule

Zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove u Crnoj Gori više ne smiju da promovišu i predlažu roditeljima beba određena zamjenska mlijeka niti da promovišu da promovišu proizvode koji se koriste za ishranu beba, a na osnovu Kodeksa za reklamiranje zamjenskog mlijeka koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja.

„Zdravstvenim ustanovama je zabranjeno da promovišu formule zamjenskih mlijeka. Zdravstvene ustanove ne mogu prihvatiti donirane zalihe zamjenskih mlijeka od proizvođača i distributera već isključivo moraju izvršiti nabavku po veleprodajnim cijenama u skladu sa principima Baby friendly inicijative i Baby friendly zajednice javnih nabavki“, piše u Kodeksu.

Ovaj dokument, koji je od danas obavezujući za sve zdravstvene radnike i ustanove u Crnoj Gori, pripremljen je na osnovu Kodeksa o reklamiranju zamjenskog mlijeka Svjetske zdravstvene organizacije, koji je donijet 1981. godine. Izrada nacionalnog Kodeksa dogovorena je na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i Udruženja Roditelji početkom godine, nakon obraćanja Udruženja ovom resoru povodom nekoliko slučajeva i žalbi roditelja da su im od zdravstvenih radnika sugerisane konkretne vještačke formule, ali i da se njihove reklame i proizvodi mogu vidjeti u nekim savjetovalištima i porodilištima u Crnoj Gori.

U Kodeksu piše i da zdravstveni radnik ne smije zahtjevati ili primati poklone od od proizvođača ili distributera zamjenskih mlijeka, podnuđene koristi, povlastice ili obezbjeđivati drugu korist za sebe, bliske rođake, prijatelje ili druga pravna i fizička lica sa kojima ostvaruje privatni, poslovni ili politički kontakt i saradnju. Ako mu je ponuđeno nešto od navedenog, on će to odbiti, identifikovati osobu koja mu je to ponudila ako je to moguće i vratiti ponuđeno.

Zdravstveni radnik je discisplinski odgovoran za povrede standarda i pravila Kodeksa.

Cilj Kodeksa je, kako se u njemu navodi, očuvanje, afirmacija i unaprjeđenje dostojanstva i ugleda zdrstvenih radnika i porodica.

Zdrastveni radnici se obavezuju da u okviru optimalnih mogućnosti majkama pomognu da uspostave dojenje bebe.

„Upotreba zamjenskih mlijeka primjenjuje se u krajnjim situacijama. Infomacije o dojenju bebe moraju biti predstavljene  u kontekstu nezamjenivnog načina ishrane bebe, dok zamjensko mlijeko mogu koristiti maje koje to žele za svoju bebu, ali uz prethodnu informisanost o prednostima dojenja“, navodi se u ovom dokumentu,

Majke moraju biti upoznate da je dojenje povezano sa smanjivanjem rizikom i za njeno i za zdravlje bebe.

Zdravstveni radnici su dužni da pomognu majkama kod dojenja uz obezbjeđivanje podrške svakom pojedinačnom slučaju. Ministarstvo navodi da sve majke treba da imaju tačne informacije i podršku porodice i sistema zdravstvene zaštite kako bi se povećalo njihovo povjerenje u sposobnost dojenja bez negativne percepcije u ponašanju prema dojenju.

„Majke moraju da budu informisane da je dojenje moguće bilo gdje i kada – na poslu, na ulici, ustanovi, pozorištu“, piše u Kodeksu.

Informacije ili edukativni, pisani audio ili vizuelnim materijal koji zdravstveni radnici nude majkama obezbjeđuje informisanost o prendostima dojenja u odnosu na nepotrebno ili nepravilno korištenje zamjenskog mlijeka prilikom ishrane bebe.

Izuzetno, ukoliko je to neophodno, ukoliko majka ne može da doji ili nema zamjensko mlijeko, porodica, odosno roditelji moraju biti informisani o socijanim i finansijskim implikacijama kod korištenja zamjenskih formula, zdravstvenim rizicima ishrane, neodgovarajućom hranom ili metodama hranjenja.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Da, savjeti. Koji su mogli biti napisani na bijelom papiricu, promotivnom od lijekova koje svi doktori i bolnice imaju. Cemu reklama za dohranu? Da ne kazem da se dr skoro pa naljutila na mene kad mi je preporucila pirincane kasice a ja rekla da cu iskljucivo dojiti do 6mj.

    • Preporuke svih laktacijskih savjetnica je da se dohrana uvede sa 6 punih mj. I bebama koje su na ADu. Jer medicina napreduje pa se tako saznalo da je stara praksa uvodjenja ranije krute hrane losa, jer probavni sistem nije jos zreo za to. Ali nemaju dr danas vremena da se educiraju dodatno, dosta ono prije 20-30g. I pokoja konferencija financirana od proizvodjaca AD i kasica. 😃

    • Isto bi bilo bolje da se malo vise bavite svojim bebama nego sto citate sajtove i pratite edukacije dr…taj posao ipak da ostavimo ljudima koji su za to zaduzeni…Mi uzivajmo u nasoj djeci i slijedimo njihove upute,sigurna sam da necemo pogrijesiti…

    • Ja moram da kazem i da sam se sa prvim porodila prije 3 godine i nisam dojila uopste, odmah po porodjaju sam prekinula podoj iz zdravstvenih razloga i tada su me tretirali kao monstruma sve babice dok naravno nisu saznale razlog prestanka podoja. I da, nisam dobila na poklon ad vec samo iskreno zaljenje i sto nisam u mogucnosti da dojim. Ne znam. Ne sporim istinitost te price, nisam generalno ni odusevljena zdravstvenim sistemom ali moje iskustvo je bilo u dva navrata takvo da osoblje porodilista u KBC-u cak i pretjerano forsira dojenje i zaista se trude da pomognu zenama oko toga.

    • Da ovo je istina sto sam pisala. E sad iskreno zasto su to uradili pojma nemam. Ja kad sam izlazila u otpusnoj listi mi je pisalo kako sam dobila sva objasnjenja o njezi bebe…ha ha sem jedne fine pedijatrice koja mi je malo pogledala grudi i objasnila nekoliko minuta dojenje nikakvo upustvo niti savjet nisam dobila. Zato sam trazila prijem kod dr koja je bila u smijeni i koja me ok primila ali mi je vise pricala o dohrani vjestackim mlijekom nego o dojenju. Tipa cim dodjete kuci podojte bebu i onda joj dodajte u flasicu jos vjestackog… Mada izglefa da u kbcu ima i takvih i takvih doktora nekoga pljuju sto ne doji a nekome guraju vjestacko 🙂

    • Ja sam se u KBC porodila prije 8 mjeseci, sasvim su podsticali porodilje da doje djecu,e sad sto neke “primadone” nijesu htjele da rodjenu djecu doje,to je vec druga prica,a ne njihova greska ili propust. Jao kad cujem ovakve komentare i naslove objava,glava me zaboli.A pogotovo od onih zena koje su “tobože” imale takveee nepodnosljive bolove u grudima,itd,pa se eto opravdale sa time da ne mogu podojiti dijete,pa ovo,pa ono… Oba puta sam na CR rodila hitno,oba puta odmah po buđenju iz anestezije uspjesno zapocela dojiti bebe,i nastaviti. Moje licno iskustvo u KBC je za svaku pohvalu. A naravno da ce predloziti adaptirano mlijeko majkama koje nece da podoje svoju djecu. Ma iz kog razloga da nece( jao,ne mogu) . 😉

    • Ma ajte molim vas,meni po otpustu je dat 1 komad Pampersa 😀 bebi,pa ? Ne koristimo te pelene,nego od drugog proizvođača. Niko vas ne podstice niti tjera da morate upotrebljavati nesto iskljucivo po bilo cijem ptedkogu. A lijepo je saslusati. Ne treba odmah kritikovati.

    • Sad je bolja situacija . Nema nekih predavanja , bez prije otpusta kratko, ali tu su uglavnom da pomognu i objasne na zahtjev porodilje. Generalno je osoblje jako fino Tokom boravka posebno sam bila zadovoljna pedijatrima.

    • Draga Ema, nemojte unaprijed osudjivati kad ne znate. Gospodja kojoj su dali adaptirano je dojila. Zato me i zvala da me pita da li su i meni dali i zasto to daju. Ja ipak ne osudjujem zene koje ne doje nikad mi ne znamo razlog ni ko ima kakve bolove ni zasto neko nece niti hoce. Kbc je bar za mene daleko od standarda koje treba imati jedna zdrastvena ustanova. Nesto je malo bolje od kad je bar po jedna sala za poradjanje…ali od ljubaznosti i povecenosti nisu odmakli nikud.

    • Jeco, to su ih malo strecnuli otkad je bila frka sa hranom i nekih objava portala roditelji pa su se mozda malo strecnuli konacno. Ja prije 3 godine kad sam se porodila ok sam prosla nista posebno nisam ni ocekivala. Ali kad su mi davali lijek kroz infuziju (samo meni) svako jutro i kad sam pitala za sta je to (cisto da znam) odgovor je bio preko ramena drsko “Znamo mi! Nesto od cega ce ti bit bolje”. Kasnije mi je ginekolog trazila da joj kazem sta su mi davali ali nisam znala niti je jasno napisano u otpusnoj listi. Al udaljih se od teme…

    • Ja ne osuđujem apsolutno nikog. Iznjela sam svoje mišljenje i iskustvo,koje takođe ne mora da parira tuđem. Ali šta je to toliko strašno ako su dali kesicu adaptiranog ml. i ako ona doji bebu. Ona je lijepo mogla da odbije.I gotova priča. Što se tiče ljubaznosti i stručnosti u KBC na porodiljskom odjeljenju,ja sam ponjela samo divne utiske. A ako vam je KBC daleko od standarda koje očekujete i smatrate da treba da postoje,zasto lijepe moje dame ne odete onda u privatne klinike da se porađate,i dobicete tretman kakav zelite. 😀 U KBC-u su i vise nego strpljivi,strucni,i pozrtvovani,s’ obzirom da najveci broj porodjaja i pacijenata upravo oni imaju. Treba im dići kapu,a ne kritikovati ih. Što se tice hrane,cistoce,itd, u granicama normale je.Samo sto apetiti i ocekivanja mnogih zena odavno prelaze granice normalnih prohtjeva i zahtjeva. Da mi niko ne zamjeri,ali u KBC-u su i vise nego prijatni i strucni. To je moje misljenje.

    • Ema, dijeljenje tih adaptiranih formula i drzanje brosura takvih i slicnih stvari je prosto zakonom zabranjeno ali naravno niko ne postuje zakon. Vjerujte da se oko toga isti ti pedijatri trvu izmedju sebe. U drzavnoj skoli za trudnice to je itekako negativno komentarisano zasto se dozvoljava nesto takvo. Inace kbc je velik tim ljudi, imate dobrih imate l9sih…ja licno posebnu neku ljubaznost nisam okusila. Vec sam navela primjer da su odbili da mi kazu sta sam primala u infuziji, nisam trazila elaboraciju nego cisto da znam kakav lijek je u pitanju. Naravno bilo je par sasvim finih ljudi ali ostali iz tima koji je tad bio znao je da bude jako osoran. Da sad ne nabrajam primere evo samo jos jedan. Dok sam lezala u sobi cujem u sudjednoj sobi pitanje pacijentkinje o svojoj terapiji i dreku doktorice “Vi ste obican pacijent nemate sta da pitate i znate i da vas sta zanima!”.Muk. Ma sta da je u pitanju moglo se to i drugacije reci a ne da odzvanja blok. Novac koji mi zaposleni izdvajamo za zdrastvo je ogroman a u taj kbc vjecno nema aparata, vjecno zive o donacijama, vjecno kubure sa osnovnim sredstvima. Generalno, nesto ne vidim zadovoljstvo nasih gradjana kbc-om. Naravno, posto moje iskustvo datira od prije 3 godine ne sporim da su ucinjeni pomaci u pogledu rjesavanja nekih problema strucnosti i ljubaznosti po pitanju odjeljena za porodilje i bebe. Od tad su se i upravnici i nacelnici mijenjali.

    • I samo jos da dodam vas ironican stav “lijepe moje dame sto privatno ne idete”…Draga Ema, da drzava svaki mjeces od moje plate ne oporezuje 100 i kusur evra za zdrastvo, ja bih taj novac sav povukla i uplatila gdje ja zelim. Nazalost nasa drzava ne dozvoljava da biramo instutuciju gdje ce ici nase pare. Doduse postoji jedna stana instutucija u cg (da ne navodim koja) koja je omogucila svojim zaposlenim da novac ne ide u kasu naseg zdrastva (samo simbolicni minimalac) nego zaposleni ima privatni fond u koji usmjerava novac i koji refundira sve preglede/intervenicije i td. Kada dodje zakon da mozemo da biramo privatni fond kome ce ici nas oporezovani novac svakako cu to iskoristiti. Rijetko koristim nade zdrastvene usluge a kad bi se skupo sav novac koji im je doprinosima uplacem u kbc mogla bih se 10 puta privatno poroditi.

    • Tijana ja vas u potpunosti razumijem,samo opet kazem,mi ne mozemo nista tu da ucinimo. Tako je “od kad je svijeta i vijeka”, ali mi mozemo da ZAHTJEVAMO i sigurno da dobijemo odgovor na pitanja. Razlika izmedju tretmana zena je ta,da mnoge zene nemaju pojma koja su njihova prava na porodjaju,i nakon toga. Zamisli da su mene drzali 3 sata pod jakim krvarenjem,i tek onda na CR kad su vec poceli slabiti otkucaju srca bebi. A mozda ni tada me ne bi odmah spremili,da nisam slusajuci CTG aparat skocila i vrisnula im sa onog stola,jer su me u sali ostavili samu.Pa sam ja do na po hodnika u tom stanju dosla i sve im zdrmala po spisku,da bi sr odjednom stvorio pored ostalih i nacelnik,uz obecanje da ce licno on da mi radi CR odmah,jer drugacije nisu smjeli da me porode.Nakon budjenja iz anestezije sam sok dozivjela,i meni su sva tri dana ukljucili infuzihe uz dodatke inekcija u infuzije,i pitala sam ih.Naravno,nisam dobila odgovor odmah,ali sam OPET pitala malo drugacijim tonom,pa su mi onda tako fino objasnili da su aplauz zasluzili.Trazila sam po nudjenju odmah da mi donesu bebu,kazu:Nemoze,tek kad bude vrijeme podoja,tada donosimo bebe svim porodiljama.A ja kazem:ODMAH da ste mi donjeli bebu da vidim i otpocnem dojenje,i uz mrknute izraze lica su mi donjeli sina. Katetar sam trazila posle 10 h da mi skinu,nisu htjeli.A ja hocu,i skinuli mi.Lakse mi je tako bez katetra bilo. Iskreno, nemozemo njima zamjeriti sto mnoge od nas ne znaju,ili ne smiju,ili nece da zahtjevaju svoja prava za sebe i bebe. E da,i rekla sam da mi pedijatar dodje u sobu da mi objasni apsolutno sve o stanju djeteta,a ne ja sa ranom da se vucem po hodniku kako bih dosla do pedijatra da pitam za bebu.I dosao je. Zene drage,niko nam nece nasa prava u potpunosti priznati niti nas ispostovati ,sve dok same to ne zatrazimo.Nazalost je tako. A sve ukupno,oni su super,jer ima i zena koje stvarno ocekuju nestvarno.

    • Ema, sada se konacno slazemo. Ne mozemo biti pasivni. Vidite da i vama ipak nije bio tretman kakav bi trebalo da bude, da vi niste trezveni bili i da niste znali kako funkcionise ctg (a ima zema i koje i ne znaju, sto i nije strasno to treba doktori da prate) ko zna kako bi prosli…tako da ipak su kao tim meni daleko od super. Ja licno imala sam malo tezi porodjaj ali opet ok i posle i ja ni beba ok i brzo pusteni kuci. Sta je meni ostalo ruzna slika je i to da babice koje su cascavane 50e bile su kod porodilja svo vrijeme, kvasile im usta, razgovarale… meni moja je usla 3 puta (da se nasminka u ogledalo) ono ok mi je odgovorila sta sam je pitala ali ipak ja sam prvorotka bila moglo se malo obratiti vise paznje jer nismo svi psiholoski jaki i pripremljeni. S druge strane NARAVNO da ima divnih ljudi fala Bogu! Dvije pedijatrice i jedna starija med.sestra u boksu za bebe bile su divne…ipak vecina sestara je bila osorna. Shvatam te ljude da imaju lose uslove i male plate ali oni su znali evo 30godina kakvo nam je zdrastvo pa su birali profesiju. U bolnicu niko ne ide jer bas voli nego sto mora.

    • Nije to nista,sminkanje je ok 😀 Mene su polili Doktorica(da je sad ne imenujem) i dvije sestrice kantom vode kad sam dobila šok uz buđenje iz anestezije 😀 hahaha,ma ne znam jesam li tada bila vise mokra od te vode ili od šoka i kolko sam se prezojila od bola 😀 . Ali kad je covjek optimista, i na ono lose treba se sjetiti sa osmjehom.Samo i sad se pitam od kud im se ta kanta plasticna stvorila u sobi. 😀 Zena koja je tada bila porodjena prije mene i gledala taj prizor,kasnije mi je rekla da je vristala od straha jer je mislila da umrijeh.Doduse jeste me ta voda sto su “pljusnuli” u mene trenutno ostavila bez daha,al aj sad…Dogodilo se,i ne mislim da ce se vise ponoviti. 😀 Zato ja uvijek apelujem na sve zene,bile prvorotke ili im to bio bilo koji po redu porodjaj da traze i zahtjevaju poseban tretman.Jer nismo mi tu zbog njih,nego oni zbog nas. I bukvalno MORAJU da nam odgovore na svako pitanje koje se tice porodjaja,stanja,i bebe. Treba da se podigne svijest samih zena oko toga.

  1. Moje iskustvo u KC CG ,kada sam trazila od osoblja da mi pomognu u vezi dojenja — 1.bebu majkama donesu nahranjenu adaptiranom formulom beba naravno spava i ne mozete je probuditi a da pokusate podojiti to je mision inposibile..2.kada su se pojavili problemi sa grudima , umjesto pomoći da sacuvam mlijeko poslali su me na električni aparat za izmuzavanje bez objasnjenja sta i kako,a onda kada se tel raspitate kod prijatelja i trazite da vam osoblje bar pokaze kako masirati grudi ali te oholosti ,drskosti,bezobrazluka ..Uzas!Od najljepših trenutaka u životu napravili su pakao!!
    Toliko o porodjajnom odjeljenju KC CG

  2. Moje iskustvo prije 6 godina.totalno rasulo.kad sam se porodila samo su mi izdaleka pokazali bebu sa rijecima” mama,ovo je vasa beba”.drugo iskustvo ljetos,cim sam je rodila stavili su mi je na grudi.a bas na dojku posle pola sata.neopisiv osjecaj.prvo nisam dojila,drugo da ,dok nije pocela bas slabo da napreduje tako da sam svojevoljno presla na ad.inace najneljubaznije od svog osoblja su te zene koje su radile sa bebama.i bas smo mi porodilje komentarisale da mora da ih najmanje cascavaju pa zato😂

Leave a Reply