Pupčanu vrpcu ne treba prerezati odmah, a evo i zašto

Godinama, generacijama i decenijama unazad akušeri su bili složni u jednom. Pupčanu vrpcu treba presjeći čim se dijete rodi. Međutim, to ne bi trebalo da bude tako. Navodno bi se trebalo sačekati barem malo prije nego se presječe pupčana vrpca. U januaru je Američki koledž akušera i ginekologa postao vodeća organizacija koja se odlučila na čekanje prije nego presječe pupčanu vrpcu. Čekanjem barem 30 do 60 sekundi omogućava se veći dotok krvi novorođenčetu, čime se direktno utiče na i na dodatni nivo gvožđa u krvi, što je neophodno za razvoj moždanih ćelija djeteta.

Tokom tog perioda, beba može biti pokrivena i ostavljena da odmara na majčinom tijelu. Ako se radi o carskom rezu, doktori mogu pričuvati bebu nekoliko trenutaka, kako bi se omogućio dodatni dotok krvi. Istraživanja iz 2012. godine bila su svojevrsna preteča o tome kako je potrebno sačekati, ali sve do ove godine, nije bilo u potpunosti potvrđeno. Nakon prikupljanja dodatnih informacija, zaključak je jasan. Potrebno je pričekati malo da bi se omogućilo djetetu dodatno vrijeme da prikupi sve neophodno od majke.

Saglasni sa time stigla je iz Američke Akademije Pedijatara, dok iz Svjetske Zdravstvene Organizacije predlažu da se sačeka čak i do pet minuta, ako je to moguće kako bi se pomoglo još više. Ranije je bilo uobičajeno da se da se sačeka nekoliko trenutaka, znajući da to može pomoći djetetu. Međutim, kasnije se uvela praksa prerezivanja vrpce odmah po rođenju, zbog toga što su vjerovali kako postoji rizik od krvarenja majke, ako se to ne uradi odmah.

John Kattwinkel, profesor neonatologije na Univerzitetu u Virdžiniji rekao je da nikada ranije nisu razmišljali o tome, jer je jedini cilj bio izvući bebu što prije, završiti porođaj i omogućiti joj kontakt sa majkom. To se međutim promijenilo sa novim saznanjima, koja su počela već 2011. godine kada je istraživanje sprovedeno u Švedskoj dokazalo da samo 0,6 % novorođenčadi koja su čekala na prerezivanje pupčane vrpce ima nedostatak gvožđa u krvi, što je u poređenju sa 5,7% kod onih kojima se ona prereže odmah veoma značajno. Takođe je primjetan bolji razvoj motoričkih vještina kod onih koja su čekala, jer su do četvrte godine sposobnija.

Nedostatak gvožđa primjetan je kod čak 8 do 14% novorođenčadi. Uzrok tome često zna biti upravo to što je pupčana vrpca prerezana odmah po rođenju. Međutim, uzimajući u obzir kako pupčana vrpca sadrži imunogblobine i matične ćelije, neki od naučnika zabrinuti su kako bi se odlaganje vremena prerezivanja moglo odraziti na obrambene mehanizme djeteta.

Uprkos tome što mnoge bolnice usvajaju ovo pravilo, opšte poznato je i to da je ustaljena praksa još prerezivanje vrpce odmah po rođenju. Ali, iz NIH (National Institut of Wealth) ističu kako se nadaju da će se praksa odlaganja prerezivanja vrpce usvojiti širom svijeta.

Međutim, to ne može biti moguće u svim situacijama, jer se pupčana vrpca mora prerezati odmah, ako je došlo do komplikacija usljed trudnoće, ako majka treba hitnu pomoć ili ako beba ne počne da diše odmah po rođenju. Tada je neophodno što prije pomoći djetetu. Slične savjete imaju i za posteljicu i njeno uklanjanje. Do trenutka dok beba ne počne da diše sama, posteljica joj omogućava dotok kiseonika u krv, zbog čega bi se i tu moglo sačekati nekoliko trenutaka.

U svijetu trenutno postoji barem 16 studija o tome treba li pupčana vrpca da se prereže odmah. Oni koji su protiv čekanja kao argument navode situacije u kojima su majka ili dijete ugroženi. Oni koji su za navode kako se u obzir uzimaju u potpunosti bezbjedne situacije, kako se ne bi pogoršalo stanje majke, ali ni djeteta. Prvih nekoliko trenutaka bebinog života od izuzetnog su značaja, a upravo zato važno je donijeti pravilnu odluku, čekati ili ne. Međutim, ako se osvrnemo na to da je beba već provela 9 mjeseci u majčino stomaku, koja joj je postala izvor hrane, energije i sigurnosti, vjerujemo sa dodatni minut povezanosti sa majkom ne može škoditi. Naprotiv, može joj samo omogućiti dodatnu energiju i učiniti je jačom za svijet na koji dolazi.

Izvor: The New York Times/Lola magazin

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Praksa je i promijenjena makar u Pg porodilistu,ja sam imala 2 porodjaja u poslednje 2 ipo godine prvi put je odma presijecena,a sad prije desetak dana prvo su stavili bebu na mene sacekali par minuta pa je onda presjekli.

  2. Vidim da cesto preuzimate textove sa jednog poznatog sajta Lola.pa da li mozete i da se pozabavite temom koju je pokrenulo jedno njihovo udruzenje roditelja o prekomjernoj upotrebi ljekova pri porodjaju i drugih metoda koje ubrzavaju porodjaj jer doktori kako kazu ” nemaju toliko vremena da cekaju da stvari idu prirodnim putem”.smatram da je to veliki problem i u cg,i da bi vam mnoge majke bile zahvalne na tome.medju prvima i ja zbog nedavnog “nasilnog ” porodjaja koji ne bih htjela ni jednoj zeni da se ponovi.

    • Ovo je tekst New York Timesa ☺ hoćemo, pokušaćemo nešto na ovu temu. Nedavno je gošća Roditeljskog kutka bila babica KCCG koja nam je rekla da su uvedene nove procedure -niti klistir, niti indukcija, a ni epiziotomija se više kod njih ne primjenjuju bez pisane saglasnosti žene

    • Mozda imate iste izvore,jer vidim da vam se bas cesto textovi poklapaju.ali nebitno.porodila sam se ljetos.probusen mi je vodenjak na samom startu,radjen je klistir na prijemu,epiziotomija.nikakvu saglasnost nisam dala,ni pismenu ni usmenu,niti je ko trazio.o Bsg tek da ne govorim,na izlasku su mi dali karton i rekli da je beba primila vakcinu.to je to.niko me nije obavjestavao o medikamentima koje su mi davali tokom porodjaja.nisu me obavjestili da je doslo do rupture grlica materice,vec sam pogledala karton na dnu kreveta i ukucala na internet natpis na latinskom.

    • Zaista bih voljela da neko pokrene ova pitanja,i da dodje do promjena i to ne samo na papiru.prosla sam golgotu zbog nesavjesnog doktora koji mi je probusio vodenjak jer mu je bio pocetak smjene i kako je rekao ” ti si drugorotka,brzo ces ti to,sta ce nam da zaglavimo odje 5 sati i ja i ti”. To mu je bio odgovor na sugestiju babice koja mu je skrenula paznju da je plodova voda cista i da to nije trebalo uraditi.zbog buducih porodilja nadam se da ce se ovo promjeniti.

Leave a Reply