Fizičke promjene poslije porođaja

Taman kad mislite da su svi bolovi iza vas, nastupa nov period u kome je izuzetno važno da brinete o sebi i svom oporavku na adekvatan način. Krvarenje i bolovi u mišićima će zahtijevati vaše vrijeme i pažnju.

Kontrakcije materice se javljaju kao normalna pojava i omogućavaju da se materica vrati u prvobitnu veličinu, i mogu trajati od šest do osam sedmica. Krvarenje, odnosno pojava lohija, javlja se odmah nakon rađanja posteljice i može trajati četiri do šest sedmica. U prvoj nedelji lohije su krvave, u drugoj braonkaste i žućkaste, a na kraju su bjeličaste i vodenaste, i nakon ovog perioda prestaju.

Bolovi u mišićima, posebno u rukama, vratu ili vilici mogu se javiti nakon porođaja, i češće pogađaju žene koje su se dugo porađale kao i one koje nisu bile fizički aktivne tokom trudnoće. Dobra vijest je da ne traju dugo i da se upala povlači za nekoliko dana.

U vaginalnom dijelu se takođe dešavaju promjene: nakon nagnječenja, ruptura (rascepa) ili epiziotomije, vagina se polako vraća u prvobitno stanje. Zarastanje rane je individualno, u zavisnosti od veličine epiziotomije kao i od samog tkiva. Mišićima perineuma (međice) treba više vremena da se povrate ali se brže oporavljaju ako redovno praktikujete Kegelove vježbe.

Ako je rađen carski rez, javljaju se bolovi u predjelu rane, pa će vam biti preporučena upotreba analgetika.

Nakon porođaja polako počinje da se stvara kolostrum – to je prvo mlijeko, žućkasto i gusto, koje se pojavljuje u malim količinama, i ta količina je u prvim danima sasvim dovoljna novorođenčetu. Najčešće se tek nakon tri do četiri dana stvara veća količina mlijeka u dojkama, i to može da izazove osjećaj nelagode i otečenosti. Ovde može pomoći stavljanje hladnih obloga, obloga od listova kupusa ili tuširanje toplom vodom. I pored toga, za pomoć u ovakvoj situaciji se obratite stručnom licu, savjetnici za dojenje, babici, odnosno patronažnoj sestri, i to što je prije moguće jer samo one umiju da pruže adekvatnu pomoć.

Izvor: FitZdravaMama

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply