Protest majki u Podgorici, traže ukidanje zakona o smanjenju naknada

Foto: Vijesti

Više od hiljadu majki kojima su umanjene naknade za troje ili vise djece okupile su se danas ispred Vlade tražeći svoja prava. One skandiraju Lopovi, lopovi i jasno poručuju da ne dozvoljavaju da se ni cent uzme od njihovih para, javlja novinar Portala Analitika.

Majke su se prvo okupile ispred crnogorskog parlamenta, kako bi izrazile protest zbog smanjenja naknada. Odatle su se uputile prema zgradi Vlade Crne Gore, koja je bila ograđena metalnim ogradama.

One su probile ogradu i došle do samog ulaza u zgradu Vlade, gdje je došlo do guranja s policijom.

Nakon što su premijeru Dušku Markoviću poručile da će čekati dok ih iz Vlade neko ne pozove na razgovor, uslijedio je pozitivan odgovor izvršne vlasti. Na razgovor je ušla je predstavnica majki, Željka Savković, koja je, po izlasku iz Vlade, majkama predložila da protest nastave ispred Skupštine Crne Gore.

Majke su, međutim, to odbile, skandirajući “Ostajemo ovdje“. Nezadovoljne majke skandirale su i “Dolje Vlada“, zahtijevajući ostavke. Poručuju i “Ne dirajte majke“.

Živi zid uz policijski kordon (Foto: rtcg.me)

Foto: RTCG

Ispred zgrade Vlade su i predstavnici Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, Milutin Đukanović, Slaven Radunović, Janko Vučinić… Na protest je stigao i Marko Milačić. On je, s nekoliko muškaraca, napravio živi zid uz policijski kordon.

Predstavnica majki, Željka Savković, rekla je da ne želi da skup majki bude zloupotrijebljen, i zamolila sve koji su došli sa strane da problem ostave majkama.

Vladi postaviti ultimatum: Vučinić ispred Vlade Crne Gore (Foto: rtcg.me)

Foto: RTCG

Poslanik Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Radničke partije Janko Vučinić, u obraćanju nezadovoljnim majkama, predložio je korisnicama naknada da postave ultimatum da se povuče odluka o umanjenju naknadu.

Predstavnica majki Željka Savković pozvala je premijera Markovića da se pojavi pred nezadovoljnim majkama i zatražila povlačenje zakona o smanjenju naknada.

Premijer da ispoštuje majke: Savković (Foto: rtcg.me)

Foto: RTCG

“Bog je majkama dao da ćute i trpe, ali više neće moći”, poručila je ona.

Premijeru Markoviću je uputila jasnu popruku: “Duško, ne igraj se s našim životima”. Ona ga je pozvala da ispoštuje zahtjeve nezadovoljnih majki i da se pojavi u zgradu Vlade.

“Pozovi majke da se dogovorimo, da damo šansu jedni drugima. Poštuj nas”, poručila je Savković.

Lidija Pejović iz Unije slobodnih sindikata (USS) saopštila da je materinstvo najveći problem žena prilikom traženja posla.

“Pokažimo kako se istinski može odbraniti pravo na slobodu i socijalnu pravdu. Nelogično je da se samo nakon godinu dana umanjuju doživotne naknade”, kazala je Pejović.

Majke probijaju ogradu u blizini Vlade Crne Gore (Foto: rtcg.me)

Foto: RTCG

Izvori: RTCG, Portal Analitika

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply