Obnovljeno suđenje ljekarima, ponovili da se ne osjećaju krivima

U bjelopoljskom Višem sudu, pred novim predsjednikom vijeća, danas je održan nastavak glavnog pretresa protiv ljekara bjelopoljske Opšte bolnice. Doskorašnji predsjednik vijeća, sudija Vidomir Bošković podnio je ostavku na sudijsku funkciju, iz ličnih razloga radi bavljenja advokatskom profesijom. On je ranije saopštio da je odluku donio u skladu sa svojim planovima.

Odredbom Zakonika o krivičnom postupku, propisano je  da, ako se glavni pretres  održava pred drugim predsjednikom vijeća, glavni pretres mora početi iznova i svi dokazi se moraju ponovo izvesti.

Ljekare optužnica tereti za krivično djelo – teška djela protiv zdravlja ljudi, u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Krivično djelo koje im se stavlja na teret  dogodilo se 2014. godine kada je u bjelopoljskoj bolnici inficirano pet novorođenčadi  od kojih je jedno preminulo.

Predsjednik vijeća Vukomir Bošković kome je predmet dodijeljen “metodom slučajne  dodjele”, kako je saopšteno iz  Višeg suda, danas je nastavak pretesa, nakon  upoznanavanja  sa optužnicom, započeo saslušavanjem optuženih i predstavnika oštećenih porodica.

Direktor bolnice u periodu infekcije beba, dr Tomislav Jeremić i na ponovljenom suđenju, kao i ostali optuženi, negirao je krivicu po svim tačkama optužnice.

On je podsjetio Sudsko vijeće da je decenije svog rada posvetio liječenju pacijenata, podizanju nivoa zdrastvene zaštite i uslova za rad osoblja, te boravaku pacijenata u bolnici u mjeri u kojoj su za to dozvoljavali tehnički i materijalni uslovi. Podsjetio je da je za svoj rad dobio mnoga priznanja i nagrade, među kojima i najveće opštinsko priznanje, nagradu “3. januar”. Ukazao je da zgrada u kojoj se nalazi bolnica ne odgovara potrebnim standardima jer je izgrađena za potrebe Doma zdravlja. U prilog toj tvrdnji naveo je činjenicu da kroz zgradu bolnice dnevno cirkuliše između 1.300 i 1.500 lica.

Samo 400 njih tokom dana odlazi u labaratoriju, prostorije za rendgensko snimanje, fizikalne terapije  te druge specijalističke ambulante.  U takvim uslovima i u situaciji kada je Opšta bolnica, od Fonda zdrastva, za  režijske i druge potrebe, računajući hranu i sredstva za higijenu, dobijala svega 38.000 eura, nijesu se mogli obezbijediti  funkcionalniji uslovi, nego što su postojali, kazao je Jeremić.

On je ponovio da bolnica u Bijelom Polju u periodu infekcije nije imala epidemiologa niti visokog sanitarnog tehničara, kao uostalom ni druge bolnici u Crnoj Gori, jer nijesu bili predviđeni sistematizacijom, a što mu se stavlja na teret. Tvrdi da su u bolnici uzimani brisevi svaka tri mjeseca, kao što je praksa u crnogorskim bolnicama.

“Svaki ljekar je samostalan i odgovoran da prijavljuje, prati i suzbija bolničke infekcije. U konkretnom slučaju, niko me nije obavijestio da su bebe inficirane niti da su poslate u Podgoricu , tek 10.11.2014., nedjelju dana od njene pojave, saznao sam da se nešto dešava. Sazvao sam komisiju koja je uzela briseve iz prostorija i tada nijesu pronađene patogene bakterije”, naveo  je Jeremić, ističući da ničim nije doprinio da se umanji nivo zdrastvene zaštite u bolnici, već naprotiv, činio je sve što je u njegovoj moći da se pacijenti osjećaju prijatno i bezbjedno, a da osoblje ima dobre u uslove za rad u okolnistima koje su dozvoljavali tehnički i materijalni uslovi.

Dr Haka Tahirović je istakla da su higijenski uslovi u bolnici trebali da budu na višem nivou, ali da to nije zavisilo od zaposlenih, već od objektivnih okolnosti u kojima se bolnica nalazila.

Ona je kazala da je teško je bilo podići nivo zdrastvene zaštite i higijene u uslovima kada porodilište i neonatologija ne posjeduju sanitarni propusnik (prostorija za lica koja dolaze izvan odjeljenja, računajući i ljekare koji dolaze sa internog odjeljenja), nedostaje i prostorija za izolaciju sa posebnim ulazom, a u porodilištu i neonatologiji  ne postoji higijenska podna podloga. Umjesto nje nalaze se keramičke pločice koje ne mogu da obezbijede potpunu higijensku zaštitu, dodala je ona.

Tahirović je negirala da se u bolnici nije radilo o epidemiji neonatalne sepse.

“U Mostaru je od sepse umrlo deset beba, u Sarajevu 24, u Njemačkoj 12. Smrtni slučajevi su se dešavali u Čačku, Zemunu.. . pa nigdje niste mogli čuti ni gdje je tačno to bilo,  a ne da neko od ljekara imenom i prezimenom bude optužen i da za to odgovara pred sudom”, kazala je Tahirović.

Ostala dva ljekara, dr Zvonko Puletić Ii dr Jela Cimbaljević nijesu imali šta da dodaju izjavama datim u dosadašnjem postupku.

Pri ranije datim izjavama ostali su i članovi oštećenih porodica.

Nastavak suđenja zakazan je za 1.mart za kad je predviđeno čitanje pisanih dokaza i iskaza ranije saslušanih svjedoka.

Advokat Vladan Đuranović  je postavio pitanje zbog čega je zaobiđen Sudsko – medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Podgorici u procesu vještačenja i zašto do sada nije dat odgovor na to. Nedobijanjem odgovora stvara se sumnja da su od Odbora upravo dobili mišljenje da optuženi nijesu krivi, kazao je on.

“S druge strane, imamo potpisnika nalaza vještaka koji je naveo obavezu nošenja u porodilištu kaljača, maski, mantila, kapa i drugih zaštitnih sredstava, a potom ista osoba se fotografiše u jednom beogradskom porodilištu sa još desetak osoba pored prvorođene bebe u novoj godini. Zato smatramo da je trebalo angažovati vještake sa podgoričog Medicinskog fakulteta”, istakao je Đuranović.

Optuženi bivši načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić je predložio da se među svjedocima sasluša neko do ljekara iz bilo koje bolnice u Crnoj Gori, kako bi se utvrdila tačnost njegovih tvrdnji da praksa vađenja briseva u Ccrnoj Gori ne postoji.

Ljekari Jeremić, Puletić, Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Izvor: RTCG, Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Bruka i sramota!Jos su gori uslovi bili nego ovo sto se pise,a o neljudskim postupcima pojedinih uposlenih da i ne pricamo!Jedino je steta za dr Cimbaljevic koja je jedina srce i osjecaj imala za nasu djecicu!

  2. nisu ljekari krivi,nego Ministarstvo i Bobo radunovic,tadasnji ministar..Nista se nije ulagalo u tu bolnicu..Gledam sliku u Vijestima,porodilje nemaju lavabo da operu ruke nakon upotrebe toaleta?????Vjerovatno ni cistacice ne mijenaju rukavice kad predju iz hodnika u operacioni blok???uzas!!!

  3. A sram te bilo ,nesrecnice.umjesto kajanja ti nasmijana izlazis na sudjenje,ceris se u kamere,a svoj idiotluk i neprofesionalizam pravdas slucajevima u bosni..e jadna i nesrecna drzavo..dje nam se radjaju i odrastaju djeca,muka mi je.

Leave a Reply