Novorođenim bebama u Tivtu od opštine 63 eura

Opština Tivat odlučila je da ubuduće roditeljima novorođenih beba isplaćuje novčanu nadoknadu od 63 eura,  tj iznos najniže cijene rada.

Odluka je donijeta u skladu sa Odlukom o pravima i uslugama iz socijalne i dječje zaštite, koju je Skupština opštine usvojila na posljednjoj sjednici sredinom januara.

“Pravo na novčanu naknadu može ostvariti jedan od roditelja, koji ima prijavljeno prebivalište ili odobreno stalno nastanjenje u opštini Tivat, pod uslovom da to pravo nije ostvareno u nekoj drugoj opštini na teritoriji Crne Gore, u slučaju da drugi roditelj djeteta ima prebivalište u drugoj opštini. Zahtjev se podnosi u Sekretarijatu za mlade, sport i socijalna pitanja, na propisanom obrascu, uz koji se prilaže i popratna dokumentacija”, pojasnila je portparolka Opštine Tivat Branka Čelanović.

Prema njenim riječima, potrebnu dokumentaciju čini i kopija lične karte oba roditelja, uvjerenje o prebivalištu za oba roditelja, izvod iz matične knjige rođenih za dijete, žiro račun podnosioca zahtjeva i potvrda da nije ostvareno pravo u drugoj opštini, u slučaju da jedan od roditelja ima prijavljeno prebivalište van opštine Tivat.

Zahtjev za ostvarivanje ovog prava može se podnijeti do navršene godine dana djeteta.

Prema evidenciji MUP-a, Filijale za upravne unutrašnje poslove, u Tivtu je evidentirano 162 novorođenih u prethodnoj godini.

Na taj način se ova opština pridružila grupi opština koje obezbjeđuju poklone za novorođenčad, a kojih nema puno.

Nakon rođenja najmlađi stanovnici Glavnog grada dobijaju poklon paket u vrijednosti od oko 50 eura,  a poklon pakete obezbjeđuju i Danilovgrad i Herceg Novi. 

Bar bebama daje iznos naknadu od oko 30 eura, a Mojkovac od 60 eura.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. A zasto sramota? Da su dali paket pelena, peskira ili posteljine u iznosu od 50e bilo bi ok… Koja je razlika? Sem sto ti poklon paketi ponekad sadrze cucle i bocice koje neki roditelji ne koriste. Drugim rijecima – iznos minimalca pa kupi pelena ili cega vec zelis.

    • E pa stvarno nekima nikad dosta…
      Smatram da sam u mogucnosti lako prijustiti deci sve sto je potrebno pa mi opet dobro dodje i tih 60e… A nekom je to cetvrtina mesecnog primanja i opet nije dosta…
      Pa sve je potrosivo,naravno…
      Hvala opstini na poklonu.

Leave a Reply