I u Ukrajini rođena beba troje roditelja

Ljekari u Kijevu primijenili su metodu tzv. pronuklearnog transfera, nakon čega je rođena djevojčica koja ima troje roditelja. Ona nije nije prva beba u čijem je začeću učestvovalo troje ljudi jer je u Meksiku prošle godine rođeno još jedno dijete začeto pomoću genetskog materijala troje roditelja, ali je to prilikom korišćena malo drugačija metoda.

Tim iz Kijeva je oplodio jajnu ćeliju majke spermom njenog supruga, a zatim su kombinovane gene ubacili u donatorsku jajnu ćeliju. Dijete ima genetski identitet roditelja i veoma mali udio gena žene donatora.

Ljekari su razvili metodu vantjelesne oplodnje u kojoj učestvuju tri osobe da bi pomogli ženama kod kojih postoji opasnost da prenesu potomstvu ozbiljne genetske poremećaje, nazvane mitohondrijske bolesti. Pri tom se uzimaju jajne ćelije majke s nezdravim mitohondrijama i žene davaoca sa zdravim mitohondrijama.

Klinika Nadija u Kijevu primenila je istu tehniku za liječenje neplodnog para, a ne para s problemom mitohondrijske bolesti.

Valeri Zukin, koji je rukovodio postupkom, kazao je da je imao osećaj da će isti sistem upaliti kod ukrajinskog para koji nije mogao da dobije dijete konvencionalnom vantjelesnom oplodnjom i najavio da još jedna pacijentkinja sa sličnim problemima treba da se porodi početkom marta.

Ovaj sistem je nov i kontroverzan i nameće etička pitanja, uključujući i ono kako će se osjećati dete koje ima DNK tri različite osobe.

Profesor Adam Bejlen iz Britanskog udruženja za borbu protiv neplodnosti kaže: “Pronuklearni transfer je izrazito eksperimentalan i nije adekvatno procijenjen, niti naučno dokazan.”

Velika Britanija je nedavno usvojila zakon koji omogućava primenu tzv. “three-person IVF” za liječenje parova s mitohondrijskim bolestima, ali u Britaniji još nije rođena takva beba.

Izvor: Blic

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply