Kako naučiti klizanje?

Klizanje na ledu je umijeće kretanja po zaleđenim površinama korištenjem klizaljki. Klizaljke svojom oštrom ivicom prilikom dodira s ledenom površinom ostvaruju vrlo malo trenje koje omogućava glatko kretanje. Klizač može okretanjem klizaljki promijeniti kut pod kojim klizaljka “reže” led, i time uticati na smjer i brzinu kretanja.

S prvim koracima na ledu djeca mogu početi u uzrastu od dvije ili tri godine. Između četvrte i pete godine djecu već možemo uključiti u pedagoški proces (Škola klizanja) i početi s ugodnim vođenim vježbanjem. Gornje uzrasne granice takođe gotovo i nema jer je zahtjevnost motoričkoga kretanja pri klizanju ista kao i kod ostalih rekreativnih sportova. Dakle, klizanje je primjereno za sve koji se pri tome dobro osjećaju.

Klizanje može biti odlična zabava za cijelu porodicu. Aktivnosti na ugaženom snijegu i ledu za djecu predškolskog uzrasta i učenike ne samo da su primamljive, već su i vrlo korisne. Razvijaju spretnost, posebno ravnotežu, a pozitivno utiču i na sve organske sisteme. Ako imate sreću da u blizini postoji klizalište, iskoristite tu mogućnost. Za početak se možemo poslužiti i priručnim terenom: dobro izglađenom snježnom površinom ili zaleđenom lokvom. Takve kratke i ograničene površine dobar su početak i priprema za učenje klizanja. Nikako nemojte rizikovati i klizati se na rijekama ili jezerima na kojima to nije dopušteno. Čak i da pronađete metar i po leda za planirane aktivnosti, trebate biti uz djecu i upozoriti ih na opasnosti. Led se u radu s djecom može iskoristiti za hodanje, klizanje, učenje klizanja na ledu, kao i za različite igre s klizaljkama i bez njih. Poznavaoci vožnje na rolerima lakše će se snaći na ledu. Na glavi treba imati kapu, na rukama rukavice, a odjeća treba biti slojevita.

Na početku učenja klizanja treba naučiti kako sigurno pasti, da bi se izbjegle eventualne povrede. Pad na leđa može biti vrlo opasan, zbog eventualnog udaranja glave o led, pa djecu treba naučiti padati u stranu, na bok, pri čemu trebaju glavu priviti grudima. Ako padamo naprijed, treba pasti u tzv. “ribicu”, klizati se po ledu na stomaku, nikako se ne oslanjati na ruke. U ovom slučaju ruke treba opružiti ispred glave jer one tada imaju zaštitnu ulogu. Za usvajanje tehnike klizanja djecu treba upisati školu klizanja, što je vjerovatno najkraći put do napretka. Oponašanjem drugih ili igrama na ledu, upornošću i dobrom voljom, svaki je cilj dostižan. Djeca najbolje uče oponašanjem, uživajte, ohrabrujte djecu i, što je možda najvažnije, slušajte ih i pratite njihov napredak. Preambiciozni planovi, predugo vrijeme provedeno na ledu, preteški zadaci, pogađate, su kontraproduktivni. Zadovoljstvo i uživanje najbolji su pokazatelj da ste na pravom putu. Ako niste sigurni da možete djetetu približiti neki sport, prepustite to stručnjacima. Evo nekoliko predloga za igre na ledu za one koji su svladali osnovno kretanje na ledu:

– Igre oponašanja – Jedan klizač je ispred drugoga i izvodi zadatke koje drugi oponašaju. Možete praviti različite pokrete rukama i tijelom: čučanj, dotaknuti led rukom, poskoke. Pustite mašti na volju.

– Parkiranje u garažu – Odredite i nacrtajte garažu (krug) obima 50 centimetara. Krenite u vožnju i na znak pokušajte se što prije parkirati u svoju garažu.

– Kao “zvijezde” na ledu – Pogledajte s djecom takmičenje u klizanju na televiziji. Skicirajte i opišite neke jednostavnije kretnje koje ćete poslije pokušati oponašati.

– Nemojte sportsko druženje s djecom uzimati previše ozbiljno. Rezultati vaše “škole” najmanje su važni. Druženje, ohrabrivanje, smijeh, svladavanje straha i nestabilnosti, sticanja novih iskustava, neprocjenjivi su saveznici.

Klizaljke se obično mogu iznajmiti  na klizalištu.

Oprema za klizanje:

  • klizaljke;
  • kaciga/kapa;
  • vodootporne rukavice;
  • topla odjeća/kombinezon/nepromočive pantalone;
  • štitnici za koljena;
  • štitnici za laktove.

Par savjeta za početak

Navucite klizaljke i pokušajte hodati u njima na normalnoj površini, ne na ledu. Dovoljno je desetak minuta hodati u klizaljkama da bi se stekao početni osjećaj za klizaljke i osjećaj ravnoteže.

Kada to postignete, idite na led i pokušajte održati ravnotežu. Uvijek gledajte pred sebe i pridržavajte se za ogradu ili osobu koja zna da kliza.

Vrlo je važno naučiti kako pasti. Slijedeći korak je ustajanje. Naučite kako ustati – stanite na sve četiri i povucite stopala između dlanova. Tada ustanite.

Pokušajte ići prema naprijed tako što ćete se oslanjati na slabiju nogu i jačom se odguravati prema van i dijagonalno. Taj pokret će vas gurati naprijed. Ponovite koliko god je puta potrebno dok ne počnete kliziti po ledu. Ukoliko počnete dodavati snagu skočnim zglobovima i nožnim prstima dok se gurate prema naprijed, počećete klizati.

Zadnji korak je zaustavljanje. Kad se želite zaustaviti, ostavite jedno stopalo i klizaljku iza sebe, tako da su vam prsti okrenuti suprotno od vas. Nježno gurajte klizaljku iza sve dok ne stanete.

Izvor: Lukin portal za djecu i obitelj

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply