Ima li pomoći Fonda iako „na svoju ruku“ odete na liječenje?

Porodica djevojčice Anđele Petrović iz Kotora odlučila je na „svoju ruku“ da se ona liječi u inostranstvu jer nije bilo vremena za papirologiju u Crnoj Gori zbog čega nijesu tražili finansiju podršku Fonda za zdravstveno osiguranje.

„Što je – tu je, sad spašavam dijete“, rekao je za CDM Ilija Petrović, otac djevojčice koja se o trošku porodice i uz pomoć donacija od tumora liječi u Njemačkoj.

On je CDM-u kazao da će, pošto je liječenje u Njemačkoj počelo, pokušati naknadno da se obrati Fondu jer prikupljenih 150 hiljada eura neće biti dovoljno.

Iz Fonda je pojašnjeno da je moguće naknadno tražiti pomoć te institucije ali ne i refundiranje.

„Ukoliko se podnese zahtjev sa odgovarajućom medicinskom dokumentacijom, predmet će biti razmatran na prvoj narednoj sjednicici Komisije za liječenje u inostranstvu na  osnovu čijeg nalaza i mišljenja  Fond donosi rješenje o upućivanju na liječenje u inostrane zdravstvene ustanove. Veoma je važno istaći da, nakon sprovedene odgovarajuće procedure, u slučajevima kada je Komisija odobrila upućivanje u inostranstvu, troškovi liječenja, kao i troškovi prevoza osiguranika  i njegovog pratioca padaju na teret Fonda za zdravsteno osiguranje, s tim da nema zakonskog osnova retroaktivnog odobravanja dosadašnjih troškova liječenja“, objasnili su iz Fonda.

Iz Ministarstva zdravlja su neadvno, povodom sve češćih javnih poziva u medijima za prikupljanje novca za liječenje u inostranstvu, poručili da to nije pravi put za rješavanje zdravstvenih problema.

Oni ocjenjuju da se s vremena na vrijeme, osiguranici samoinicijativno obraćaju javnosti, putem medija, a da prethodno nijesu ni pokrenuli postupke za ostvarivanje svojih prava u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno Fondu.

Iz ove ustanove su pojasnili da se osiguranici upućuju na liječenje van naše države, na teret Fonda, ako se liječenje uspješno ne može sprovesti u našim javnim zdravstvenim ustanovama.

I u Ministarstvu naglašavaju da crnogorski osiguranici mogu da dobiju neophodne medicinske usluge u zdravstvenom sistemu Crne Gore ili van njega, po procedurama, koje su ovim zakonima propisane.

“Razumijevajući u potpunosti potrebu porodica da u tako ozbiljnim i teškim situacijama, traže mogućnost da pomognu oboljelom članu svoje porodice ovom prilikom ih podsjećamo da svoje zdravstvene probleme apsolutno mogu da riješe primjenom zakonom definisanih medicinskih procedura”,  naveli su iz Ministarstva zdravlja, a prenosi Pobjeda.

Nedavno je pokrenuta i sms donatorska linija 14543 za pomoć građanima Crne Gore kojima su potrebna sredstva za liječenje, a nijesu u mogućnosti da je ostvare kroz redovan zdrastveni sistem. Riječ je o projektu Fondacije Budi Human koji je dobio podršku u okviru Telekomove inicijative Za svako dobro i koji je zamišljen kao platforma za povezivanje donatora i građana kojima je pomoć potrebna.

Prvi korisnik donatorske linije je djevojčica Anđela Petrović iz Kotora, u okviru humanitarne akcije Punim jedrima za Anđelu, koju je pokrenula JU Pomorska škola Kotor uz podršku Ministarstva prosvjete.

Korisnici Telekomove mobilne mreže mogu donirati za pomoć Anđelinom liječenju slanjem SMS poruke sadržine 2 na broj 14543.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply