Kako ukloniti plastelin, tempere i flomaster s odjeće?

crtanje

Svi koji imaju djecu, jako dobro znaju što se dogodi kad se počnu kreativno izražavati. Fleke na odjeći, na primjer, od flomastera, u tom su slučaju neizbježne. Najjednostavnije je otići u hemijsku čistioninu ili kupiti odstranjivače mrlja. Međutim, obje solucije nisu povoljne pa zato predlažemo da isprobate dobre stare kućne trikove.

Ne brinite za fleke od flomastera, ovaj problem se može riješiti jako brzo, a sve što vam je potrebno je medicinski alkohol. Mrlju dobro natopite alkoholom i tapkajte vaticom kako se mrlja ne bi raširila. Postupak ponovite koliko god je puta potrebno, odnosno dok mrlja ne nestane u potpunosti. Nakon toga, odjeću operete na uobičajen način. Fleke od flomastera možete ukloniti i s malo laka za kosu. Poprskajte fleku i tek onda operete tkaninu u mašini za veš na uobičajen način. Prije toga obavezno ispitajte hoće li takav lak imati nepovoljan učinak na izgled tkanine ili će i iza njega ostati nova fleka. Ako vaša djeca koriste perive flomastere, problem je riješen već nakon prvog pranja.

Kad vaše dijete uzme četkicu u ruke, najčešće u tom slučaju “strada” odjeća koju nosi jer likovno izražavanje nema granica. Međutim, ima i za to lijeka. Napravite piling od kašike sode vode i malo vode, utrljajte u mrlju i stavite odjeću u mašinu za veš, s tim da obavezno u posudu s deterdžentom za veš  dodate još dvije kašike sode bikarbone. Ako nemate sode bikarbone kod kuće, neke mame predlažu da fleku od tempera pokušate skinuti s mlijekom. Prije nego stavite da se pere odjeća u mašinu, namočite mrlju u mlijeko i nakon nekoliko minuta tu istu mrlju istrljajte. Neke fleke mogu se skinuti i deterdžentom za posuđe od limuna. Namočite mrlju deterdžentom, ostavite u toploj vodi da malo odstoji i potom stavite odjeću na pranje u mašinu.

Vjerovatno, ne postoji dijete koje se barem jednom u životu nije igralo s plastelinom. Dok najmlađe plastelin podsjeća na igru i zabavu, vas, malo starije takođe podsjeća na igru, ali na “igru s flekama.” Svi dobro znamo da se fleke od plastelina malo teže uklanja. Ipak, gdje postoji problem, tu postoji i rješenje, zato plastelin možete ukloniti na sljedeći način. Pričekajte dan ili dva da se plastelin u potpunosti osuši, kad se osuši, fleku trljajte četkicom koja će plastelin razmrviti u sitnije komade. Te najsitnije komade možete skinuti nježnim sapunom i toplom vodom. Postoji još jedan trik, a to je da odjeću s flekama od plastelina stavite u zamrzivač koji će omogućiti da mrlje vrlo brzo nakon zamrzavanja efikasno uklonite.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply