Kako vrijeme provedeno pred ekranom utiče na mozak vašeg djeteta

Subject: On 2013-04-23, at 4:06 PM, Milne, Vanessa wrote: Photo child watching TV dreamstime  dreamstime_l_4007344.jpg

Stalno se pitate utiče li sve to vrijeme provedeno pred ekranom negativno na mozak vašeg djeteta. Loše vijesti, bojimo se.

Prema mišljenjima svih stručnjaka, sindrom elektronskog ekrana uzrokuje nedostatak sna, društvenu izolaciju, probleme u ponašanju i hiperkretanje nervnog sistema. Neki pedijatri procjenjuju da 80 posto djece liječene od ADHD-a, anksioznosti, depresije i promjene raspoloženja uopšte nemaju te poremećaje.

Postoji jednostavan lijek kao što je, na primjer, skraćenje vremena provedenog pred ekranom. Američka pedijatrijska akademija preporučuje manje gledanja u ekran (trenutno je to velikih 7 sati dnevno). Roditelji i učitelji su primijetili da previše gledanja u ekran čini djecu nervoznom i ljutom.

Djeca se stalno dosađuju i stalno su „naelektrisirana i umorna“. Ali, šta se zapravo događa s djetetovim mozgom? Istraživanja su pokazala da se razvoj frontalnog režnja usporava kao posledica vremena provedenog pred ekranom. To je deo mozga odgovoran za pažnju, kontrolu emocija i sposobnost empatije.

Držeći se ekrana vaše dijete se odvaja od stvarnog života! Pogledajmo dalje kako ekran utiče na vaše dijete:

Ekran utiče na razvoj mozga

Dječji mozak se uvećava nevjerovatnom brzinom, samo u prvoj godini života poraste 300 odsto. Ako pustite bebu da gleda na tabletu loptu kako se kotrlja, to je dvodimenzionalan proces, nema osjećaja dodira ni drugih podsticaja. Ako pustite dijete da se igra s pravom loptom, doživeće tri dimenzije: osjetiće kretanje, zgrabiće je, dotaknuti ili čak pokušati pojesti. Dijete upoznaje stvarni svijet i to se nikad ne može zamijeniti ničim što se događa na ekranu.

Ekran odgađa učenje govora

Najbolji način da dijete što pre progovori je da razgovarate i družite se s njim. Dijete može vidjeti izraze vašeg lica, osmijeh, slušati tonove vašeg glasa, eksperimentisati sa zvukovima i osjetiti govor vašeg tijela. Sve su to ključni i kompleksni procesi u učenju govora. Ni jedan ekran, igra ili video ne mogu zamijeniti radost učenja u ljudskoj interakciji.

Ekran smanjuje broj riječi koje dijete nauči

Jeste li znali da roditelj koristi oko 940 riječi na sat dok čavrlja sa svojom bebom? Pogodite što se događa kada je TV upaljen. Broj riječi koje koristi roditelj pada na 770. To dovodi do toga da dijete uči sve manje riječi.

Ekran može uticati na fizičko i mentalno zdravlje djeteta

Mnoge studije pokazuju da je sjedilački način života fizički poguban za zdravlje djeteta ili tinejdžera. Jedno istraživanje pokazuje da gledanje TV-a više od dva sata dnevno dovodi do slabijeg kretanja, nižeg samopouzdanja i lošijeg uspjeha u školi.

Što mi kao roditelji možemo učiniti

Nebrojeni su faktori kao što su kućna atmosfera, socioekonomski status i škola koji takođe mogu negativno uticati na djetetov razvoj. Međutim, nepobitna je činjenica da previše ekrana sprječava našu djecu u bavljenju sportom, čitanju, boravku izvan kuće, razgovoru (i svađanju!) s braćom i sestrama. Skraćivanje vremena provedenog pred ekranom je rješenje koji vas ne košta ni eura. U najgorem slučaju ništa se neće promijeniti, a teško je zamisliti da stvari mogu krenuti na gore. Dr. ViKtoria Dunkley preporučuje „strogi elektronski post“ na samo nekoliko nedjelja. Osjetićete dramatično poboljšanje u kvalitetu sna, raspoloženju, koncentraciji i ponašanju.

PIŠE: lifehack, Zelena učionica

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply