Prije tri godine dijete umrlo u Bijelom Poju, država ćutala

bijelopolje

U Crnoj Gori je prije tri godine preminula dvanaestogodišnja E.D. od trovanja insekticidom, nakon tretmana vaški u selu Korita, kod Bijelog Polja. Javnost o tragičnom slučaju tada nije bila obaviještena i izostala je reakcija zdravstvenih ustanova.

Vijesti saznaju da je E.D. prije četiri godine u vrlo teškom stanju primljena u bjelopoljsku Bolnicu, gdje je i preminula prije nego što su i pokušali da je transportuju na liječenje u Dječju bolnicu Klinickog centra (KC).  Povodom te tragedije, sprovedena je istraga i formiran predmet u bjelopoljskom Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT).

Vijesti saznaju da je 26. avgusta 2012. godine podnesena krivična prijava protiv J.D. majke djevojčice, zbog sumnje da je izvršila krivično djelo nehatno lišenje života, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Nakon sprovedene istrage, prikupljanja dokaza, obdukcije i toksikoloških ispitivanja, utvrđeno je da je
djevojčica preminula od trovanja diazinonom aktivnim sastojkom etiola. Vijestima je više izvora potvrdilo da je krivična prijava protiv majke odbacena.

Nakon smrti petogodišnje djevojčice iz Rožaja, koja je u ponedjeljak veče preminula od trovanja etiolom, iz nadležnih zdravstvenih ustanova apelovali su na građane da za lijecenje ne koriste preparate koji nijesu za ljudsku upotrebu, jer time ugrožavaju život.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno da je smrtni slučaj petogodišnjakinje “potvrda da se u kontinuitetu mora raditi na podizanju svijesti stanovništva o pravilnom odnosu prema sopstvenom i zdravlju najbližih”.

Naglasili su da su domovima zdravlja naložili da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), preduzmu konkretne aktivnosti usmjerene na informisanje javnosti.

Iz Ministarstva je saopšteno da je pripremljen materijal koji će se roditeljima distribuirati preko vrtića, škola i domova zdravlja, ali i da je počela distribucija uputstava za higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja.

Petogodišnja djevojčica E.M. sahranjena je prekjuče u rodnom Biševu, nakon što je preminula u ponedjeljak veče u KC-u od posljedica tretiranja vaški insekticidom.
Ljekari nijesu uspjeli da spasu život djevojčici, koju je, kako kažu u rožajskoj policiji, majka mazala hemijskim sredstvom na bazi etiola, koje se koristi za uništavanje biljnih i životinjskih vaši.

ODT u Rožajama pokrenulo je izviđaj povodom trovanja djevojčice hemijskim sredstvom, a istražuje se i praktično istovjetni slučaj kada je opasnim sredstvima na bazi etiola tretirano čak osmoro djece zbog pojave vaški, koja su prošla bez težih posljedica nakon liječenja u KC-u.

Obdukcija tijela djevojčice iz Rožaja završena je prije dva dana, a rade se i dodatne toksikološke analize.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply