Vaške nijesu bezopasne, kada ih dijete dobije obratite se ljekaru

vaske

PIŠU: dr Verica Osmanović i dr Vilnerina Ramčilović, Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje

Vaške su parazitski insekti koje žive na glavi, tijelu i na stidnoj regiji čovjeka gdje polažu jaja (gnjide) i hrane se veoma malim količinama krvi. Veoma su zarazne jer se lako prenose direktnim kontaktom, sa osobe na osobu. Zajedničko korišćenje odjeće, posteljine, kape povećava mogućnost zaraze. Vašljivost nije karakteristika siromašnih sredina, već se one javljaju i na mjestima koje imaju visoke higijenske standarde.

Zaraza vašima glave pojavljuje se povremeno kod djece u vrtićima i školama. Prvi znak vašljivosti često je jak svrabež vlasišta te nadraženost kože. Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti živi pokretni paraziti smeđkasto-crvenkaste boje veličine 2-3mm. Mnogo češće se nalaze samo gnjide. Gnjide su sitna, jajašca bjelkasto-sive boje, oko 1 mm, čvrsto priljepljena uz kosu, za razliku od peruti koja se lako skida. Gnjide je potrebno jednu po jednu tretirati. Kod veće zaraženosti vaškama preporučuje se i šišanje, posebno duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive. Sa kraće kose mnogo je lakše ukloniti vaške i gnjide.

Odstranjivanje vaški je veoma zahtjevan posao, pa je odgovornost i na porodici, posebno zbog činjenice da kod vašljivosti tretman treba preduzeti na svim članovima porodice.

Osim tretiranja glave prema uputstvima izabranog ljekara, neophodno je oprati, na visokim temperaturama posteljinu, odjeću, ćebad, kape, plišane i krpene igračke.

Ukoliko se vašljivost evidentira u kolektivu (dječji vrtić, škola), preporučuje se tretman kod svih članova kolektiva istovremeno.

Prosvjetni radnici su u obavezi da obavijeste cijelo odijeljenje (a vaspitačice u vrtićima sve roditelje), o potrebi sprovođenja razvašljivanja svih članova te da u saradnji s zdravstvenom službom podjeli roditeljima pisana uputstva kako i kada to treba uraditi.

Ukoliko se zarazite vaškama vi ili vaše dijete jedini ispravni postupak je da se javite vašem izabranom ljekaru (za odrasle ili za djecu).

Potrebno je da se striktno pridržavate uputstava koje vam je izabrani ljekar savjetovao.
Upotreba raznih hemijskih, nemedicinskih sredstava, antibiotika i narodnih lijekova može biti veoma opasna.

Ukoliko nijeste sigurni da ste se riješili vaški i nakon dvonedjeljnog tretmana, posjetite ponovo ambulantu izabranog ljekara.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. I najbitnija stvar, ljudi, niti jedan problem nije sramota! Malo ko se podigao da nije vaške imao. Čari gustoga češlja i beskrajnog iščešljavanja svi smo iskusili. O, ljekari, na vrijeme upozoravajte i edukujte, molim vas!

  2. auuuu jeli moguce opasne jaoooo od vaski napraviste AZDAJE malo ima majki koja je djecu odgoila a da se vaskama nije srela i sad ih ima zato mame ako pocne vase dijete da uporno ceska glavu provjerite ako su vaske tu svaka apoteka ima sampone koji nisu opasni tako bez panike

Leave a Reply