Poziv roditeljima da ne kupuju djeci petarde

petarde

Dom zdravlja Podgorica pozvao je roditelje da ne kupuju djeci i ne dozvoljavaju im korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava i da ih upozore na moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava.

“Jedino na taj način mogu  spriječiti povrjeđivanje sopstvene i druge djece”, piše u apelu Doma zdravlja u susret novogodišnjim i božićnim praznicima.

Upotrebom petardi i drugih pirotehničkih sredstava, od kojih je većina neispravno i kod kojih ne postoje uputstva za pravilno rukovanje, najčešće se povrjeđuju djeca. Statistika ukazuje da najčešće stradaju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina.

petardee

Ljekari ukazuju da petarde nijesu bezazlene igračke već potencijalna opasnost, jer mogu ugroziti sopstveni, kao i život ostalih ljudi.

“Iz godine u godinu bilježi se povećan broj osoba sa povredama šake i lica, opekotinama većeg ili manjeg stepena, oštećenjem sluha, a sve kao posljedica primjene pirotehničkih sredstava. Neki od njih, nažalost, ostali su doživotni invalidi”, piše u saopštenju Doma zdravlja.

Petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže otrovni selen, kažu ljekari. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice na  naše zdravlje.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply