Djeca u osnovnoj školi “ne drže” fizičko?

praznasalazafizicko

PIŠE: Budžak blog

U jednoj osnovnoj školi u Podgorici djeca nižih razreda nemaju fizičko vaspitanje, iako je ono u rasporedu dvaput sedmično – kao zadnji čas doduše. Tako učitelji mogu da ih ranije “pušte” kući da gledaju crtane filmove, zabodu noseve u ekrane ili klošare oko zgrade, a oni da završavaju već svoje “obaveze”. (!?)

Zanimljivo, u isto vrijeme sale ne zvrje prazne već su od strane iste škole izdate pod zakup raznim privatnih sportskim klubovima u kojima se održavaju treninzi košarke, odbojke, fudbala itd. Naravno, i škola je oblijepljena reklamama te u holu uz sve nosioce diplome Luča od osnivanja škole i ostalu istoriju možemo vidjeti i šta se nudi u kompenzaciji za fizičko nevaspitanje.

A i gdje te pare od skoro cjelodnevnog zakupa školske sale idu? To je 30+ eura za sat vremena, uz grijanje i osvjetljenje i još skuplje. A ne možeš do termina doći koliko su zauzeti. Profesori već imaju plate iz budžeta države. Minimum 10 sati na dan jednako minimum 300 eura na dan jednako minimum 9 hiljada mjesečno. Po školi. Gdje ide taj novac? Nije teško pitanje – težak je odgovor.

Što će đeci fizičko, be ale tamo

Je li normalno da se čovjeku i to djetetu od 2 najveća faktora za pravilan razvoj – zdrava ishrana i fizička aktivnost – sabotira jedan, u nekoliko prvih razreda osnovne škole kada djeca “na oko rastu” i značajno se razvijaju fizički? Da li postoji Ministarstvo obrazovanja i školski inspektori i za šta služe?

Mada, svi već znamo kako su oni svi sa svima dobri tako da je vjerovatno to sve i u redu, nego smo mi nešto pobrkali, sasvim sigurno. I – što je najgore – ovo je praksa u skoro svim osnovnim školama u Podgorici.

Što reče onaj neki dan na onom spotu:
– Uzmi grožđa?
Vrhunska je fora, baš.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Da, sramotno! Sportske sale u vecini skola su izdate raznim sportskim skolicama a casovi fizickog se odvijaju u skolskom dvoristu, naravno, samo kada to vrijeme dozvoljava. A mi roditelji bi morali biti aktivniji i istrajniji u tome da se to promijeni.

  2. Dok sve te skole u Podgorici ipak imaju Sportske sale (koje su za sve svrhe, samo ne za zdravu fizicku aktivnost njihovih djaka).
    U Ulcinju, u Stoju, uopste nema sale, skola je vrlo mala, s puno nedostataka, a iz godine u godinu raste broj ucenika. A fizicka nastava se ponekada (rijetko u ovim hladnim danima) odrzava u holu skole :-(djeca, sva preznojena, nemaju gdje ni da se presvucu, piju ledenu vodu – i evo nam prehlada.
    Tuga je ovo sto se naziva SKOLSTVO! 🙁

Leave a Reply