Naučite kako prepoznati dječje zarazne bolesti

bolest

Saznajte koji simptomi ukazuju na određenu bolest, kako izgledaju zarazne bolesti u dječjem uzrastu i kako se liječe.

sarlahŠarlah

Simptomi: Jak osip po tijelu, grlobolja, povraćanje, malaksalost i crvenilo u licu i bijele naslage na jeziku.
Tok bolesti: Naslage na jeziku vremenom poprime tamnocrvenu boju, mogu se javiti povraćanje i temperatura.
Liječenje: Dijete odvedite lijekaru, šarlah se liječi isključivo antibioticima.

boginje

Boginje

Simptomi: Visoka temperatura i slabost i osip.
Tok bolesti: Crvene tačkice se od stomaka šire prema udovima, vratu, glavi i koži glave koje se pune tečnošću, stvarajući mjehuriće koji jako svrbe. Na tim mjestima nastaju krastice koje otpadaju.
Liječenje: Pomozite djetetu hladnim oblogama ili mu priredite ‘ovsenu kupku’ (ovsene pahuljice pomiješajte s vodom, procijedite kroz gazu i ubacite u kupku). Možete nabaviti i losion koji ublažava svrab.

zauske

Zauške

Simptomi: Bolan otok pljuvačnih žlijezda i povišena temperatura. Otežano gutanje.
Tok bolesti: Žlijezde se nakon nekoliko dana povlače.
Liječenje: Preporučuje se mirovanje barem desetak dana, liječite simptome.

rubeola

Rubeola

Simptomi: Lagani kašalj javlja se 12 – 14 dana nakon zaraze. Prati ga temperatura ali i upala očnih kapaka i slab apetit. Tada je dijete najzaraznije po ostalu djecu.
Tijek bolesti: Čim se pojavi karakterističan osip i poraste temperatura, dijete mora što više odmarati jer nakon preboljelih ospica oslabi imunitet te dijete lakše ‘pokupi’ i ostale zarazne bolesti.
Liječenje: Preporučuje se mirovanje i liječenje uz nadzor i savjetovanje s pedijatrom.

meningitisMeningitis

Simptomi: Bolest se javlja naglo, s povišenom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem. Upala disajnih puteva obično prethodi temperaturi, glavobolji, ukočenom vratu i povraćanju. Kod beba su simptomi teže prepoznatljivi ali djeca su osjetljiva na svjetlo, nemirna i posebno pospana. Javljaju se i bolovi u vratu i mišićima kao i poremećaj govora.
Tok bolesti: Više je vrsta bolesti koje se dijele na akutni virusni i bakterijski, i subakutni i hronični meningitis. Najčešći uzrok bakterijskog meningitisa su bakterijske infekcije koje se šire na mozak i kičmenu moždinu.
Liječenje: Sprovodi se u bolnici. Bakterijski meningitis liječi se antibioticima koji se biraju prema bakteriji koja je uzročnik meningitisa dok kod virusnog meningitisa nisu djelotvorni.

Izvor: Klokanica

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply