Kako nastaju bebe za porodični razgovor nakon crtanog filma Rode

rode

Animirani film Rode (Storks), koji se ovih dana počeo prikazivati i u našim bioskopima, uzbudljiva je porodična komedija, koja će podjednako zabaviti i djecu i roditelje, a zabava se može nastaviti i nakon filma. Uz razgovore o važnosti porodice, prijateljstva, saradnje i saosjećanja, odnosima roditelja i drugih odraslih s djecom, i opasnostima s kojima su se likovi suočili, svakako će se nametnuti i rasprava o tome kako djeca dolaze na svijet. Najbolje je djeci reći istinu, na način primjeren njihovom uzrastu. Ako je ipak vašim mališanima već sve jasno, “priče za malu djecu” o rodama koje donose bebe ili, na primjer, bebama pronađenima u kupusu, sigurno će ih nasmijati.

Filmu preporučenom za djecu od šest godina i više, Common Sense Media, američka neprofitna organizacija posvećena edukaciji o medijskoj pismenosti, koja na svom portalu donosi ocjene i recenzije filmova, igara, televizijskih emisija, internet stranica, knjiga i muzike, dala je posebnu oznaku – Common Sense Seal. Ovaj “pečat” dodjeljuje se medijskim sadržajima s velikim potencijalom da pokrenu porodične rasprave, zabave različite porodice i pozitvno utiču na pojedine članove porodice ili na kulturu generalno.

Priča o rodama i ljudima 

U filmu Rode, saznajemo kako su velike bijele ptice u prošlosti po narudžbinama budućih roditelja donosile bebe i čak ih proizvodile u posebnoj fabrici, iako su uvijek postojali i drugi načini “pravljenja djece”. Zbog njihove slatkoće, neke su se rode previše vezale za bebe koje su trebale da dostave, pa je na kraju cijela vrsta prešla na profitabilniji i manje emocionalno zahtjevan posao dostave običnih pošiljki, koji se odvija preko korporacije Corner Store.

Kad šef korporacije najavi iskusnom dostavljaču Junioru da će mu prepustiti svoje mjesto, počinje njegova pustolovina s djevojkom Tulip, koja je zbog nezgode u kojoj se izgubila adresa njenih roditelja, odrasla uz rode, a sada bi, napunivši 18 godina, trebalo da ode da živi među ljudima. Primivši narudžbinu od dječaka koji je poželio brata ili sestru, jer mu uz prezaposlene roditelje nedostaje društvo za igru, ona slučajno pokrene mašinu za stvaranje beba. U nastojanju da u tajnosti dostave bebu njenoj porodici, Junior i Tulip suočiće se s raznim opasnostima i izazovima, ali se i bolje upoznati i zbližiti.

Mama/tata, kako nastaju bebe

Kada su suočeni s ovim pitanjem, roditelji često pribjegavaju odgovorima poput onog da djecu donosi roda. Ako nam je cilj još više zbuniti dijete, taj je odgovor idealan, ali u svakom drugom slučaju roditelji ga trebaju odbaciti jednostavno zato što je netačan.

Priču o nastajanju djece roditelji mogu započeti pričama o mladunčadi slona, majmuna, mačke. Mogu ispričati da se roditelji koji se vole (nezavisno od toga je li riječ o ljudima ili životinjama) maze i tako nastaje mala beba u maminu stomaku. Detalje i način nastajanja bebe roditelji mogu objašnjavati postupno, u zavisnosti od kompleksnosti djetetovog pitanja i njegovog uzrasta.

Rastući, djeca postavljaju sve složenija pitanja, pa u skladu s tim i roditelji daju sve složenije odgovore. Kada dijete postavi pitanje kako beba dođe u mamin stomak, možemo mu odgovoriti da se spoje jedan mamin dio i jedan tatin dio. Taj novi dio malen je poput pasulja, a onda raste i raste u maminu stomaku dok ne nastane beba velika kao lutka.

Dijete će neko vrijeme biti zadovoljno takvim odgovorom, ali doći će trenutak kada će tražiti još konkretniji odgovor. Najčešće je to u školskom periodu. Tada je vrijeme za objašnjenje što je to polni odnos ili seks. Odgovor može biti: “Seks znači voditi ljubav s nekom osobom, brinuti se za nju, biti nježan prema njoj, milovati je i dirati. Seks ima veze i s bebama. Kada muškarac i žena požele da imaju bebu, oni se prvo grle, ljube, šuškaju jedno pored drugog i jako se približe jedno drugome. Toliko su blizu da muškarčev penis (piša) može ući u žensku vaginu (pikicu). Kada se to dogodi, to se zove polni odnos. U spolni odnos ulaze samo zreli i odrasli ljudi.” Zašto je važno priču završiti do kraja, iako je roditeljima to neki put jako neprijatno? Zato što bi dijete bez kraja moglo zaključiti da beba može nastati ako se ljudi samo grle i jako su blizu. Ako nije razriješilo nedoumicu, dijete poslije može početi strahovati da će nastati beba kad se grli s prijateljem ili prijateljicom. Zato roditeljima savjetujemo da budu iskreni i otvoreni. Kod ovog pitanja roditelje često koči sopstvena neugodnost, uvjerenja koja su nam možda usadili naši roditelji, a koja nas spriječe da otvoreno pričamo o seksu.

Izvor: Index.hr, Roditelji.hr

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply