Zdravstvene preporuke za djecu u vrtiću

bolesnodijete

S polaskom djeteta u jaslice ili vrtić, roditelji se prvi put susretnu i s preporukama koje su više manje iste u svim vrtićima, a kojima se želi što je više moguće djecu očuvati od bolesti koje su u tom uzrastu i zbog boravka u zajednici učestale. Viroze, upale, boginje, od tih i drugih infekcija dijete ne možete zaštiti u potpunosti niti je to namjera zdravstvenih preporuka. Dijete mora sticati imunitet, ali kad su u pitanju zarazne bolesti svakako da njihovo širenje i učestalost obolijevanja u vrtiću treba svesti na najmanju mjeru. Zato se od roditelja očekuje da poštuju zdravstvene preporuke koje propisuje vrtić koji pohađa njihovo dijete, a sve kako bi se očuvalo njegovo kao i zdravlje druge djece.

Često se, posebno kod djece jaslenog uzrasta dogodi da se razbole odmah nakon završetka prve sedmice prilagođavanja. Sazrijevanjem imunološkog sistema kod djece dolazi do stvaranja prirodne aktivne otpornosti na infekciju. Zdravstvena zaštita djeteta mora biti stalna, kako u vrtiću tako i od strane službi za zaštitu zdravlja djeteta. Uočavanje bolesti kod djeteta koje polazi vrtić zahtijeva njegovu izolaciju iz kolektiva i sprovođenje uspješnog liječenja kod kuće.

Kad dijete treba da ostane kod kuće?    

Osnovna preporuka je da ako dijete pokazuje jedan ili više znakova bolesti, treba svakako da ostane kod kuće. Ti znaci uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, neobičajene mrlje i kožne osipe, osim ako se ne radi o ograničenom pelenskom osipu. Dijete ostavite kod kuće i ako ima proliv ili povraća, ako ima uvaške, svrab ili ima znakove drugih prelazne bolesti. Otežano ili ubrzano disanje, konjuktivitis, ukočeni vrat, upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja, zarazni kožni osipi kao što su na primjere, boginje, ospice, sve su to takođe znakovi bolesti zbog kojih dijete nije spremno da pohađa vrtić. U svakom će vam vrtiću izričito navesti pravilo da dijete koje dođe s nekim od ovih simptoma, taj dan ne može biti primljeno u vrtić.

Ostavljanje djece kod kuće kad su bolesna, najbolji je način sprječavanja širenja zaraznih bolesti. Ako dijete ostane zbog određene bolesti kod kuće, preporuka je da o tome obavijestite vrtić, pogotovo ako se radi o zaraznoj bolesti. Djecu koja se razbole u vrtiću, treba što prije poslati kući. Roditelji djeteta koje pokazuje neki od simptoma bolesti osoblje vrtića kontaktira telefonom i zamoli da dođu što prije po dijete.

S antibiotikom u vrtić?

Roditelji čija su djeca pohađala vrtić iz iskustva već znaju da se ne toleriša ni dolazak djeteta koje prima antibiotik. Ako dijete prima antibiotik znači da je bolesno i da treba ostati kod kuće. Za djecu koja su zbog bolesti odustvovala iz vrtića, treba dostaviti lijekarsko uvjerenje o obavljenom zdravstvenom pregledu. Potvrda treba da sadrži ime i prezime djeteta, dijagnozu bolesti od koje je dijete bolovalo i dozvolu da može ponovo da krene u vrtić. Dijete nakon bolovanja ni u kojem slučaju ne može krenuti u vrtić bez potvrde ljekara.

Zaštita od zaraznh bolesti

Radi zaštite od zaraznih bolesti vrtići prate zdravstveno stanje djece u vrtiću, odnosno razloge njihovog izostajanja. Svaki dan sprovode pri dolasku djece u vrtić trijažu, odnosno upute djecu na ljekarski pregled i liječenje, ukoliko je dijete bolesno. Posebna pažnja posvećuje se učenju djece o ličnoj higijeni. Svakodnevna izmjena informacija između vaspitača i roditelja o zdravstvenom stanju djeteta pomaže u sprječavanju, ranom otkrivanju i nadzoru nad bolestima.

Izvor: Žena.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Da, svi znamo kad i zbog cega dijete ne moze u vrtic i tad majka ima pravo na bolovanje. I onda majku koja mora da pazi i njeguje bolesno dijete, da bi ozdravilo i ne bi prenijelo na drugu djecu, “kazne” tako sto joj skinu 30% od startne plate 😯 E pa strasno!

  2. Sve je to u teoriji tako, ali nazalost odllazka pedijatru toliko cesto sfvafa nelagodu j djetetu I roditelju..jer su nerijetko.vrlo drski I neprofesionalni…naravno da je.njima tesko, zaradjuju.malo,manjak kadra..puno adinistracije…ali tesko je objasniti bolesnim djeteyu da ni slucjano.ne smija da progovori I sl…tesko je svima…Svaka,cast onima koji zaista imaju strpljenja I lijepu rijec ..

Leave a Reply