Juče Biljana, a sjutra neka od nas!

nasilje22

Ženske grupe – SOS telefon Nikšić, SOS telefon Podgorica, SOS telefon Berane, SOS telefon Ulcinj, SOS telefon Bijelo Polje, SOS telefon Plav, Centar za ženska prava Podgorica, Sigurna ženska kuća Podgorica, Crnogorski ženski lobi Podgorica i Otvoreni centar Bona Fide Pljevlja regovale su danas povodom brutalnog ubistva Biljane Kršikape, žrtve nasilja u porodici.

“U centru grada, u popodnevnim satima, na trotoaru jedne od najprometnijih ulica u Nikšiću mučki je ubijena četrdesetšestogodišnja žena, i majka petoro djece. Njeni pokušaji da se spase od višegodišnjeg brutalnog nasilja prekinuti su pucnjima iz pištolja. Ovaj brutalni zločin je izvršen od strane supruga koji je dugi niz godina zlostavljao nju i djecu, a sistem ga nije zaustavio.

Danas su se uznemirili svi: mediji, građani i institucije sistema. Neki traže odgovor na pitanje – ko je kriv?, a drugi nude odgovor na pitanje – ko nije kriv? Kasno su se sjetili, Biljana Kršikapa nije više živa i pravda za nju nikada neće biti ostvarena.

Biljana Kršikapa je žrtva zločina od strane muža koji je ubio samo zato što je žena i zato što je naopako vjerovao da je njen život njegovo vlasništvo. Biljana Kršikapaje bila jedna od mnogih žena koje prijavljuju napade i prijetnje po život od strane supružnika i partnera, prijetnje da će biti ubijene, zadavljene, zapaljene, zaklane ako napuste nasilnu zajednicu, ako nastave da žive život bez nasilja, ako rade, ako se druže, ako imaju prijatelje.

Međutim, posebno brine da ove prijetnje nijesu ozbiljno shvaćene od strane neodgovornih pojedinaca u sistemu zaštite. Neodlučnih pojedinaca koji djeluju u ime sistema i od čijih odluka zavise životi žena. Pojedinaca koji slabe cjelokupni sistem, oklijevaju i prećutkuju, a na poziv za pomoć najčešće odgovaraju “da oni tu ne mogu ništa”. Dok Ministarstvo pravde u nedavnom izvještaju prikazuje  pozitivnu sliku stanja u zaštiti od nasilja u porodici, zaludni članovi multidisciplinarnih timova „figuriraju“ kao mehanizam zaštite žrtava porodičnog nasilja, pravosuđe i dalje “njeguje” blagu kaznenu politiku, policija ne koristi svoje zakonske obaveze i ovlašćenja.  Zato,  juče je pucano i u sistem i u pravdu.

Budno ćemo pratiti, dokumentovati i javno iznositi imena i prezimena svakog neodgovornog službenika u sistemu zaštite čije oklijevanje, nečinjenje i neadekvatno postupanje ugrožava život žena žrtava nasilja. Biljanin tragaično okončan život nas obavezuje da tako bude. Tako će biti sve dok u sistem zastite ne uđu odgovorni, sposobni i profesionalni ljudi. Tražimo od institucija da pokažu zrelost da se suoče sa greškama i smijene neodgovorne.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bilja je bila jedna predobra humana osoba …dobra i poztvovana majka…koja se nije libila bilo kakvog posla da bi podigla svoju djecu !! Uvjek nasmijana i vedra bezobzira na svu muku koju je imala!!! Velika tuga …A nas sistem neka je sramota .jer zbog njihovog kvazi posla jedan zivot je ugasen…a petoro djece je ostalo bez divne majke 😢

  2. Ako je ovo, o cemu pricate, gotovo pravilo a ne izuzetak onda to nije greska pojedinaca nego SISTEMA! Ono sto nijeste napisali u tekstu je da je ubica psihijatrijski slucaj, koji je u vise navrata hospitalizovan, ali nije trajno smjesten u ustanovu jer je nemamo!!! Takvih ljudi oko nas seta bezbroj… Tako da ovo nije samo pitanje prava i zastite zena…. U krajnjem, neko je omogucio tim ljudima da budu dio sistema, najcesce bez obzira na njihove strucne sposobnosti. Neke druge “sposobnosti” su cesto presudne!

  3. Greote,ovo je ludilo kakvih bolesnika prokletih.Djece sad ta djeca jadna .Sto pre tu dzukelu nr spratiste tamo dje mu je mjesto, no kad sta bude onda je kasno .Sada mu treba vratit mucit ga dobro i vratit .

  4. Greote,ovo je ludilo kakvih bolesnika prokletih.Djece sad ta djeca jadna .Sto pre tu dzukelu nr spratiste tamo dje mu je mjesto, no kad sta bude onda je kasno .Sada mu treba vratit mucit ga dobro i vratit .

  5. Ja ne znam …zašto se obazirete na komentare bolesnih osoba. …pa to su ruku pod ruku sa ovim manjakom što je ubio ovu majku…..treba ga iseći i ostaviti da istrune. …. …ovakvi ne zaslužuju ni grob da imaju….jadna deca.

  6. Ja ne znam …zašto se obazirete na komentare bolesnih osoba. …pa to su ruku pod ruku sa ovim manjakom što je ubio ovu majku…..treba ga iseći i ostaviti da istrune. …. …ovakvi ne zaslužuju ni grob da imaju….jadna deca.

Leave a Reply