Koliko su glavobolje neobične u trudnoći i kako ih ublažiti?

glavobolja

Glavobolje u trudnoći vrlo su česta pojava, posebno u prvom tromjesečju. Ženama koje su i prije trudnoće imale problema sa glavoboljama stanje bi u prvom tromjesečju moglo biti i nešto gore nego prije trudnoće. Razlozi zbog kojih dolazi do glavobolja u trudnoći najčešće se povezuju sa velikim hormonskim promjenama, ali i povećanjem volumena krvi u organizmu.

Migrene u trudnoći

Dok obične glavobolje nemaju drugih popratnih simptoma, migrena uz snažnu bol donosi najčešće i mučninu, vrtoglavice, osjetljivost na zvukove, mirise, svjetlost, ponekad i povraćanje. Migrene kod većina žena u trudnoći budu znatno slabije nego inače. Ukoliko se one i dalje budu pojavljivale, imajte na umu da većina lijekova protiv migrene nije dozvoljena u trudnoći. Slabije tablete protiv bolova koje su sigurne za korištenje u trudnoći najčešće ne pomažu protiv migrena. Zato treba potražiti prirodni recept koji vam najviše odgovara kako bi sebi olakšali.

Razlozi glavobolja

Osim povećanja volumena krvi i hormonskih promjena u organizmu za vrijeme trudnoće, i ovo su neki od razloga koji bi mogli biti uzroci glavobolja:

– smanjen unos ili potpuno izbacivanje kofeina;
– stres;
– umor;
– glad;
– previše ili premalo sna.

Kako bi smanjili opasnost od pojave glavobolja pokušajte da se hranite što zdravije, dovoljno vremena provoditi na svježem vazduhu i eliminišite stres iz vašeg života.

Ljekovi u trudnoći

Od analgetika protiv bolova paracetamol je siguran za korištenje tokom trudnoće, ali prije uzimanja savjetujte se sa vašim ljekarom i pratite uputstva o doziranju. Aspirin i ibuprofen se ne preporučuju u trudnoći, posebno u prvom tromjesečju kada bi mogli uticati i na razvoj ploda. Ove ljekove dozvoljeno je uzimati u trudnoći isključivo ukoliko vam je tako savjetovao ljekar.

Kako prirodnim putem ukloniti bol?

Odmorite, ponekad nije nužno potreban san, dovoljno je tek sjesti i umiriti se 20-ak minuta.

Stavite tople obloge na područje očiju i nosa.

Stavite hladnu oblogu na vratu.

Neka vam neko od ukućana izmasira vrat i ramena.

Izvor: Trudnoća.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply